Cleo-Borrowman

Tænk over disse syv ting når I samarbejder med udsatte borgere

Fjern bump på vejen, skab klare rammer og følg altid op, lyder opfordringen fra erfaringsekspert.

Af Sine Molbæk-Steensig 04/03/2025
Fremfærd

Hvordan kan man være sikker på, at de indsatser, der skal forbedre livet for udsatte borgere, rent faktisk virker efter hensigten?

Det er der ingen lette svar på, men et sted at starte er at inddrage de borgere, det hele handler om, når man udvikler nye tiltag. For løsninger bliver bedre, når dem, der skal bruge dem, er med i arbejdet - så simpelt er det.

Men mange kommuner og andre offentlige instanser bøvler stadig med at skabe god inddragelse, når det gælder udsatte borgere. Konsekvensen er, at tilbud og indsatser nogle gange ikke fungerer på borgernes præmisser.

Erfaringsekspert Helle Cleo Borrowman, der er forperson for Landsforeningen Spor, fortæller her om 7 opmærksomhedspunkter, når I samarbejder med erfaringseksperter.

1: Skab klare rammer og afstem forventninger

- Først og fremmest skal I kunne svare klart på, hvorfor I gerne vil have erfaringseksperter med, og hvad I gerne vil have ud af samarbejdet. Og det skal kommunikeres til erfaringseksperterne selv, så de kender de rammer og vilkår, de skal arbejde under, siger Helle Cleo Borrowman.

Det handler fx om at være helt tydelig omkring, hvad opgaven er. Hvor meget tid skal de forvente at bruge, og hvad skal leveres? Hvad er de andre deltageres rolle i projektet? Hvor meget indflydelse kan eksperterne få?

2: Inviter mindst to

- Der bør altid være mindst to og gerne flere erfaringseksperter med i en forsamling, fortæller Helle Cleo Borrowman.

Der er nemlig ofte store magtforskelle i rummet, og det kan opleves intimiderende. Det er også en udfordring, at man som erfaringsekspert er i rummet i kraft af noget, man har oplevet personligt, mens andre i rummet er der i kraft af deres uddannelse, stilling eller faglige ekspertrolle.

Når man er to eller flere erfaringseksperter, kan man skabe en fælles stemme og ikke mindst deles om oplevelsen. Samtidig er det en fordel, at eksperterne kan sparre med hinanden i forberedelsen og også debriefe med hinanden efterfølgende.

3: Fjern bump på vejen

Det kan kræve meget mental båndbredde, når man skal udfylde rollen som erfaringsekspert, og det kan være sårbart. Praktikaliteter og usikkerheder kan tage kræfter fra den egentlige opgave, så gør deltagelse så nemt som overhovedet muligt, siger Helle Cleo Borrowman.

- Fjern de praktiske bump på vejen. Jo mere I kan afklare på forhånd jo bedre. Fortæl, hvor parkeringspladsen er. Vis en video af lokalet, man skal være i. Fortæl, at I sørger for frokost. Tilbyd at hente på stationen eller i receptionen, og fortæl, at I dækker evt. transportudgifter og den slags, siger hun.

4: Vær opmærksomme på jeres sprogbrug og afklar begreber

Vær opmærksomme på, at I har en indforstået jargon med jeres kolleger og samarbejdspartnere. I bruger mange fagudtryk og forkortelser, som erfaringseksperterne måske ikke kender.

Overvej løbende at samskabe lille ordbog/oversigt over vigtige begreber og forkortelser.

- Det hjælper hele gruppen, når der er klarhed over begreber, og de løbende afstemmes, mener Helle Cleo Borrowman.

5: Giv et honorar og dæk transportomkostninger

Eksperterne er ofte de eneste i samarbejdsrummet, der ikke bliver betalt, for alle andre er som udgangspunkt på arbejde og får deres løn. Mange erfaringseksperter har desuden en stram økonomi, og togture, benzin, parkering og forplejning mv. kan være en stor belastning.

- Et honorar er en konkret måde at gøre samarbejdet mere ligeværdigt og signalere, at eksperternes bidrag er værdifuldt. Brug det sociale frikort, opfordrer Helle Cleo Borrowman.

6: Følg altid op

- Der er ubehageligt at dele noget vigtigt og sårbart, og så bare ikke høre mere, fortæller Helle Cleo Borrowman.

I samarbejdet med erfaringseksperter er det derfor ekstra vigtigt at huske at følge op. Både umiddelbart efter deltagelse, hvor man fx kan sige tak og give en kort opsummering af, hvad man særligt tager med. Og som projektet skrider frem, kan man holde erfaringseksperterne opdaterede og fortælle, hvad slutresultatet blev.

7: Det er ikke synd!

En vigtig pointe er, at erfaringseksperter ikke er stakler. 

Ifølge Helle Cleo Borrowman er de sårbare, men også stærke. De er med i rummet, fordi de har noget værdifuldt at byde ind med, som kan gøre en indsats eller et projekt bedre. Selvom de har udfordringer, har de en masse ressourcer, og det er dem, der skal være fokus på i et samarbejde.

- Jeg kender erfaringseksperter, der har oplevet at blive aet på kinden af dem, de skulle indgå i et samarbejde med og fået at vide ”hvor er det flot, du er her”. Alt sammen sikkert i god mening, men ikke befordrende for et ligeværdigt samarbejde.

Helle Cleo Borrowman
Helle Cleo Borrowman

Helle Cleo Borrowman er tilknyttet Fremfærd-projektet "Få borgerens stemme med", som erfaringsekspert.

Hun er forperson for Landsforeningen Spor, der er en bruger- og interesseorganisation for voksne med senfølger af seksuelle overgreb i barn- og ungdommen.

I Fremfærd-projektet giver Helle Cleo Borrowman et indefra-blik på, hvordan det er at blive inddraget som erfaringsekspert i projekter og indsatser.

Om projekt "Få borgerens stemme med"

Nyt Fremfærd-projekt handler om, hvordan kommuner og kommunale arbejdspladser kan få borgere i udsatte positioner til at deltage aktivt og bidrage med deres viden, når der skal formes nye strategier og indsatser.

Målgruppen er børn, unge eller voksne på hele det specialiserede socialområde, fx udsatte børn/voksne, voksne med udviklingshandicap, psykiske problematikker eller lignende.

Projektet tilbyder et forløb i form af fire læringsseminarer og sparring undervejs, der inspirerer og understøtter medarbejdere fra fem projekter i fire kommuner i at skabe udviklings- og beslutningsprocesser, hvor borgere i udsatte positioner deltager aktivt, bidrager med deres viden og er med til at forme nye strategier og indsatser.

De deltagende kommuner er:

  • Aalborg
  • Odense
  • Svendborg
  • København
Vil du vide mere om projektet "Få borgeren stemme med"?

Kontakt

Tina Levysohn, KL
tle@kl.dk
Tlf: 3370 3562

Eskild Høegh-Andersen, SL
eha@sl.dk

Agnete Neidel, ekspert i inddragende processer
idialog@agneteneidel.dk

 

Få borgernes stemme med