Inddragelse i måltidet øger ældres livskvalitet
Et eksperiment med morgenmadsklubber i plejeboliger viser øget funktionsevne og stigende livskvalitet hos de ældre beboere.
- Vi kan simpelthen se, at funktionsevnen stiger signifikant hos de borgere, der er med i morgenmadsklubberne.
Det fortæller lektor Lise Justesen fra Ernærings- og Sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole i denne video.
Hun har deltaget i et projekt, der har set på værtskabelige måltider i plejeboliger, og hvordan beboere – både med og uden demens – kan inddrages i mad og måltider og derigennem genlære at være sociale, bidrage til fællesskabet, være værter ved et måltid og skabe relationer til hinanden og personalet.
Store gevinster at hente
Der er ikke stor tradition for at bruge måltidet som en del af rehabiliteringen, og det er en skam, mener Lise Justesen, for der er store gevinster at hente.
Der er nemlig sammenhæng mellem ældre borgeres funktionsevne, appetit og livskvalitet. Mange ældre borgere er underernærede, og deltagelse i at planlægge, tilberede og være vært for måltider giver ikke bare appetit, men aktiverer ofte også skjulte ressourcer.
Læs også: Måltidet skal løfte rehabilitering til nyt niveau
Borgere med demens, som normalt ikke kommunikerer særlig meget, begynder pludseligt at udtrykke ønsker og sætte ord på ting. De genlærer mistede kompetencer, men lærer også nyt, fortæller hun.
Nonverbale hverdagsritualer som fx at skåle kan i den grad involvere mennesker, der lever med demens
Lise Justesen, lektor
Livskvalitet og bedre kendskab
- Vi kan også se, at det er meget meget meningsfuldt for beboerne at være i morgenmadsklub og være del af noget, der er større end en selv, fortæller Lise Justesen.
På den måde kommer måltidet og fællesskabet til at danne ramme om livskvalitet og sociale relationer. Forsøget med morgenmadsklubber er også meningsfulde for personalet, som får mulighed for at lære beboerne at kende på en helt anden måde.
At mad og måltider ikke kun handler om ernæring og overlevelse men også om livskvalitet, om fællesskaber, nydelse, mestring og meget andet, mener man også i Fremfærd Sundhed og Ældre.
Her deltager tre kommuner i projekt ”Rehabilitering 2.0”, der skal videreudvikle rehabiliteringsindsatsen på ældreområdet med udgangspunkt i mad og måltider.
Projektet tager udgangspunkt i den nye hvidbog om rehabilitering og vil undersøge potentialet for at videreudvikle rehabiliteringsindsatsen inden for tre områder:
- At understøtte digitale kompetencer hos borgeren for at fremme selvhjulpenhed i relation til mad og måltider
- At samtænke eksisterende fokus på selvhjulpenhed og ernæring med fokus på at styrke sociale relationer og livskvalitet for fx at forebygge ensomhed
- At iværksætte aktivitetstræning i hverdagen, som kan have synergieffekt til selvhjulpenhed i forhold til mad og måltider