Demens
Her kan du finde mere viden om udviklingshæmning og demens.
Der er brug for mere viden, retningslinjer, pædagogiske værktøjer og et stærkere tværsektorielt samarbejde, når det gælder opsporing og støtte af udviklingshæmmede med demens.
Antallet af ældre udviklingshæmmede med demens stiger. Derfor skal medarbejdere på kommunale bosteder kompetenceudvikles, så de bedre kan opdage tegn på demens. Samtidig skal der udvikles metoder til at løfte indsatsen på tværs af sundheds- og socialområdet.
Der mangler viden om, hvordan man spotter og hjælper mennesker med udviklingshandicap og demens på landets bosteder. Jo lavere funktionsniveau en borger har, jo sværere er det at opdage tegn på demens, siger læge Lise Cronberg Salem.
27 kommuner har vist interesse for nyt projekt, der sætter fokus på udredning og behandling af udviklingshæmmede mennesker med demens. "Vi mangler ganske enkelt kompetencer," lyder det.
Hør overlæge og projektleder Ove Gaardboe fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed fortælle om projekt 'Klar til samtalen' - et tværfagligt og tværsektorielt projekt om at undgå overbehandling og give borgerne en værdig død.
Fagprofessionelle skal være klar til at tage samtalen om døden og om borgerens ønsker til den sidste tid. Det er udgangspunkt i dette projekt, som blandt andet kommer med en række anbefalinger.
Haderslev Kommune har indført en mødemodel, der styrker koordineringen af den tværfaglige indsats på ældreområdet. Nu sendes 1200 medarbejdere på kursus for at lære at være gode mødedeltagere og mødeledere.
- Vi skal ud over rampen med det, vi lærer, siger demenskoordinator Lisbeth Sørensen, der har været igennem et kompetenceudviklingsforløb i samarbejde med Københavns Professionshøjskole.