Samtalekort inspirerer til hygge om maden

Randers Kommune har gode erfaringer med en mærkedagskasse, der får ældre borgere til at huske, spise og snakke mere.

Af Irene Aya Schou 25/06/2024
Fremfærd

40 kommuner har vist interesse for den mærkedagskasse, som to medarbejdere i Randers Kommune opfandt i 2019, og som giver stof til snakke om mad og måltider på landets plejecentre.

Mærkedagskassen beskriver 53 mærkedage bl.a. kyndelmisse, Fandens fødselsdag og pandekagens dag, og er et godt redskab til at styrke dialogen omkring middagsbordet.

- Mærkedagskassen er ude i 40 kommuner, og vi har solgt 97 kasser ud af Randers Kommuner. Det er primært plejehjem, der køber mærkedagskassen, siger Lise Fuhr Frandsen, der er specialist i "Det gode måltid" I Randers Kommune.

På kursus i at bruge kortene

Mærkedagskassen er udviklet af to tidligere aktivitetsmedarbejdere i kommunen Laura Lærke Linhave og Tine Rolapp, der medvirker i videoen ovenfor.

Formålet med måltidskassen er at starte en samtale hen over middagsbordet. På hvert kort er en beskrivelse af mærkedagen. Når kortet læses op ude på plejecentrene, giver det anledning til, at de ældre borgere deler de tanker og anekdoter, som mærkedagen minder dem om. 

Alle plejecentre i Randers Kommune har fået udleveret en mærkedagskassen, og personalet har været på et tretimers kursus i at bruge dem. Brugen af kortene skal dog holdes ved lige, forklarer Lise Fuhr Frandsen.

- Vi har et årshjul, og vi sender regelmæssigt nyhedsbreve ud, hvor vi fx skriver: 'Nu er det Grundlovsdag på onsdag eller Danmarks Befrielse. Husk at brug mærkedagskassen', siger Lise Fuhr Frandsen, der er ansat til at styrke det gode måltid i ældreplejen.

Måltidsværter starter snakken

Hun mener, at mærkedagskassen er en god samtalestarter.

- Det gode måltid handler om fællesskab og samvær. Vi har arbejdet med måltidsværter, så der under hvert måltid er én i personalet, der har værtsrollen, og ikke skal tage telefoner og løbe midt i måltidet. For måltidsværten er mærkedagskassen et godt arbejdsredskab, siger Lise Fuhr Frandsen.

Mærkedagskassen indeholder 53 kort og dermed beskrivelser af mærkedage, der går igen år efter år. Randers Kommune laver dog også kort til særlige anledninger. 

- Da Dronning Margrethe fejrede sit 50-års regeringsjubilæum, lavede vi et særligt jubilæumskort. Vi lavede også en quiz og fik lagkage, fortæller Lise Fuhr Frandsen.   

Styrker hukommelsen

Hun oplever, at mærkedagskassen styrker relationerne, hukommelsen og dermed livskvaliteten blandt de ældre.

- Ved Danmarks befrielse snakker de ældre om, hvad de lavede 5. maj, da Danmark blev befriet. Valdemarsdag, hvor Dannebrog faldt ned, er også altid hyggelig. Så dækker vi fint op, får nye kartofler og snakker om Valdemar, spejdere og faner, siger hun. 

Mærkedagskassen koster 2500 kroner plus moms og levering og kan fås ved at udfylde en bestillingsformular.

Hvad er mærkedagskassen?

Mærkedagskassen er en hyldest til de mange mærkedage og traditioner, der findes i løbet af et år. Både de mærkedage som er mange hundrede år gamle fx Kjørmes Knud, og de mærkedage der er knapt så gamle fx Øllets Dag. Mærkedagskassen indeholder 53 forskellige samtalekort. Formålet med mærkedagskassen er at skabe den gode samtaler om måltidet og få ældre borgere til både at huske, spise og snakke mere.