job i en yderkommune

Steffen vendte hjem til Nordjylland efter uddannelse

Steffen Grønhøj er opvokset i Nordjylland, studerede i Århus og arbejder nu i Mariagerfjord Kommune, og det var lidt som at komme hjem.

Af VPT 28/11/2017
AC,
KL

Hvorfor valgte du at søge job i Mariagerfjord Kommune?

- Lige da jeg blev færdiguddannet søgte jeg alle mulige jobs. Jeg boede i Århus på det tidspunkt, men så dukkede der et job op i Mariagerfjord Kommune, og så følte jeg lidt, at det var som om at komme hjem igen. Jobbet var mere interessant for mig, fordi jeg kendte til kommunen, jeg kendte nogle af medarbejderne, men det var faktisk lidt tilfældig, jeg endte der.

Hvilke muligheder så du i jobbet? Fremfor et job i København, Århus, Odense?

Det var en forholdsvis ny stilling, jeg skulle være med til at skabe mit eget job på et nyt område, hvor de gerne ville have mere indsigt i, hvordan de brugte deres penge på det sociale område. Og hvordan jeg gik til den opgave, lå mig frit for - så det synes jeg var rigtig spændende, og det var et helt uopdaget land for mig.

Valgte du bevidst at søge væk fra Århus?

Nej ikke bevidst. Det var nok nærmere underbevidst, for hvis der havde været et lignende job i Århus, så havde jeg også søgt det. Så det var slet ikke bevidst. Det var fordi, jobbet var der, og så passede det også med min kærestes job. Så vi valgte at flytte fra byen og ud på landet for at komme tættere på.

Havde du nogle fordomme om at arbejde i en yderkommune?

Ja, det havde jeg nok lidt, da jeg startede. Jeg ved ikke, om det var fordi, det var en yderkommune, men nok mere fordi det var en kommune. Jeg gik jo på Handelshøjskolen, og der nævner man ikke det kommunale med særlig mange ord. Jeg tænkte, at hvis jeg fik det her job, så skulle jeg nok bare være der i et år eller to og derefter finde noget andet - måske i det private. Jeg havde nok tænkt det som et skridt videre på arbejdsmarkedet. Men decideret fordomme, omkring at det var en yderkommune, havde jeg ikke.

De fordomme jeg havde om det kommunale blev bestemt afkræftet. Jeg havde en forestilling om, at det hele gik lidt langsomt, men det gør det overhovedet ikke. Det er et job, hvor jeg får vildt meget ansvar, og vores chefer og direktør vil rigtig gerne høre på én. Der sker hele tiden noget.

Der er mange som er bange for, at den faglige kvalitet er lavere i yderkommunerne end i København eksempelvis. Synes du, det er tilfældet?

Det synes jeg på ingen måde er tilfældet. Vi har selvfølgelig ikke de samme muligheder som i de store kommuner, eksempelvis Århus. Men hos os handler det om, at have en god chef som er virkelig udviklingsorienteret, og meget meget langt fremme, og det er med til at hæve vores afdeling. På nogle områder er vi selvfølgelig ikke lige så langt fremme, men på andre områder er vi længere fremme end andre, fordi vi ikke er så mange. Det gør det lettere at sadle om. Jeg er tit ude i andre kommuner for at fortælle om, hvordan vi gør, netop fordi vi er så langt fremme. Det synes jeg er rigtig fedt!

Der er nogle, der har fordomme om, at kommuner er nogle kedelige betonslotte. Hvordan vil du beskrive jeres kontor?

Jeg sidder med udsigt over Mariagerfjord og kigger på vandet. Så der er meget smukke omgivelser, det er selvfølgelig ikke alle steder, man kan være lige heldig.

Hvilke fordele er der ved at arbejde i en yderkommune?

Jeg synes, man får rigtig meget ansvar, og vi har et meget fladt hierarki. Så hvis jeg har noget at sige til kommunaldirektøren, går jeg bare over og banker på døren og taler med kommunaldirektøren. Det jeg laver bliver hørt, og det bliver brugt. Man er med til meget - også til de store beslutninger. Jeg tror, det er helt specielt for en lille kommune, og sådan ville det ikke være, hvis jeg arbejdede i Århus eller København.

Hvilke ulemper er der ved at arbejde i en yderkommune?

Jeg synes faktisk ikke, der er nogle ulemper. Jeg har det helt fantastisk godt, og det er også grunden til, jeg har været her i fem et halv år. Det eneste, der kan være en ulempe, er afstand. Jeg har noget kørsel frem og tilbage. Men på den anden side er alt super fleksibelt og jeg kan planlægge min dag, fuldstændig som jeg vil. Jeg har også en fridag hjemme, ikke nogen fast dag, men det kan jeg planlægge som jeg vil.

Er pendling noget det betyder noget for dig i forhold til dit job?

Ja det er det. Nu bor jeg jo ikke så tæt på min arbejdsplads. Jeg har omkring 45 minutter til arbejde. Men fordi det er så fleksibelt, og jeg kan planlægge, som jeg vil, så betyder det ikke så meget for mig, især fordi jeg er så glad for det.

Om Steffen Bach Grønhøj
Steffen Bach Grønhøj

Alder: 34

Uddannelse: Cand.merc.marketing uddannet ved Århus Handelshøjskole

Job stilling: Konsulent i Mariagerfjord Kommune. Steffen startede som kvalitetskoordinator, nu er han ressourceanalytiker, eller som han selv siger, er han konsulent, og sidder blandt andet med økonomi.

Bopæl: Rebild Kommune

Om projektet: Job derude

AC og KL har som opfølgning på overenskomstforhandlingerne i 2015 sammen gennemført projektet ”Job derude – Fra Nørrebro til Nørre Nebel”.

Målet er at sikre, at nyuddannede akademikere får et ordentligt kendskab til, hvilken mangfoldighed af job- og karrieremuligheder, der er i en land- og yderkommune samt give kommunerne indblik i, hvilken værdi akademikere tilføjer i kommunen.