Se video: Hvad er ordblindhed?

Konsulent i ordblindhed forklarer, hvad det vil sige at være ordblind, og hvordan ordblindhed kan påvirke arbejdslivet.

Af Den opsøgende indsats 22/08/2024

Når man skal læse og skrive, så skal man hurtigt og effektivt kunne kombinere sprogets lyde med de tegn, som bogstaverne er - og det er svært for ordblinde, forklarer konsulent Marie Wolter Bertelsen, som er ekspert i mennesker, der har vanskeligheder med skriftsproget.

Forskellige grader af ordblindhed

Cirka 10 procent af befolkningen er ordblinde, og ordblindhed findes i mange grader.

Nogle ordblinde kan næsten ikke læse og skrive til trods for undervisning. Men langt de fleste ordblinde kan læse og skrive i et eller andet omfang.

-  Ofte har de dog svært ved at gøre det hurtigt og effektivt og bliver rigtig trætte, når de skal lave opgaver, hvor man skal læse og skrive, siger Marie Wolter Bertelsen.

Ordblind – uden at vide det

Man kan godt tænke: "Ordblindhed – det betyder, at man ikke kan læse og skrive, og det kan ikke være mig, for jeg kan godt læse, og jeg kan også skrive. Jeg bruger bare lidt ekstra tid på det."

- Men man kan godt være ordblind alligevel, pointerer Marie Wolter Bertelsen.

Ordblindhed kan skabe udfordringer på jobbet

Hvis læsning og skrivning er en udfordring, så kan det meget tit betyde, at man ikke har lyst til at deltage i uddannelse og kompetenceudvikling på sit arbejde.

Desuden kan ordblindhed betyde, at man kan komme til at lave nogle fejl.

- Måske får man læst forkert på en instruktion, eller så får man ikke skrevet den dokumentation, som man faktisk skal, siger Marie Wolter Bertelsen og fortsætter:

- For nogen kan det også betyde, at man er mere træt end normalt efter en arbejdsdag, eller at man ovenikøbet udvikler stress, fordi man prøver at skjule sin vanskeligheder af frygt for, hvad andre tænker om én.

Har du medarbejdere som har svært ved at læse og skrive ?

Der er hjælp at hente til medarbejdere, der har svært ved at løse deres arbejdsopgaver på grund af udfordringer med IT, læsning, skrivning eller matematik.

Kommunale arbejdspladser kan få afklaret medarbejderes kompetencer i dansk, matematik og IT og få lønrefusion, når medarbejderne deltager i kursus. 

Indsatsen 'Bedre til ord, tal og IT' henvender sig til ansatte på FOA eller 3F-overenskomster i kommunerne, og arbejdspladsen søger om midler gennem Den Kommunale Kompetencefond.

Vil du vide mere, så kontakt Den opsøgende indsats. Vi sidder klar til at hjælpe dig videre

Uddannelse & kompetenceudvikling