En fremtid med fuldtid

Vejen knækker koden: Flere op i tid og lavt sygefravær

Selvbestemt borgertid på kørelisten får social- og sundhedsmedarbejdere på fuldtid i Vejen Kommune.

Af Bettine Romme Andersen 27/02/2023
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Det er udbrændte medarbejdere, der møder Bethina Siim Hansen, da hun tiltræder som leder i 2020.

Kørelisterne er blevet til tjeklister, og medarbejderne føler ikke, at de får sat deres faglighed i spil. Både sygefravær og vikarforbrug er højt, og på listen over udfordringer sniger problemer med at rekruttere og fastholde medarbejdere sig også ind.

En fuldtids arbejdsuge virker ikke som den åbenlyse løsning på udbrændthed, men i Vejen Kommune gav det plads til lige præcis det, medarbejderne manglede.

En god idé bliver et vendepunkt

Hjemmeplejen og tre andre arbejdspladser i Vejen Kommunes ældrepleje er alle en del af indsatsen ”En Fremtid med Fuldtid”.

Tre medarbejdere, en tillidsrepræsentant og Bethina bliver den projektgruppe, der skal finde veje til at få flere op i tid eller på fuldtid.

Det er svært at undvære fire medarbejdere fra en presset drift. Men når fem engagerede hoveder sætter sig sammen, opstår de gode idéer. Også når de synes, det er svært at finde vejen frem. Lige netop i den situation opstod ideen om selvbestemt borgertid.

- I vores verden er man enormt tidsstyret. Man kommer ind i faget med en stor faglighed fra uddannelsen, men man får ikke lov til at bruge den, fordi tiden ikke rækker. Nogle dage går man hjem og føler ikke, at man har gjort det godt nok. Og det er meget drænende. Det var noget af det, vi ville sætte fokus på: Hvad sker der, hvis man går op i tid og får tiden til at gøre det godt nok? siger Bethina Hansen, gruppeleder i hjemmeplejen Nord i Vejen Kommune.

Sagde ja fordi det var en prøvehandling

I første omgang bliver det aftalt, at en håndfuld medarbejdere i fire uger går op i tid. Den ekstra tid giver samtidig luft i dagligdagen til 30 minutters selvbestemt borgertid. Medarbejderen kan altså dagligt beslutte, hvornår de 30 minutters ekstra borgertid skal bruges, og hvad de skal bruges på.

Der var ikke meget begejstring at spore hos de medarbejdere, der skulle op i tid. Men fordi prøvehandlingen var et forsøg, besluttede de sig alligevel for at give det et skud.

- Jeg var en af dem, der havde nej-hatten på. Men så tænkte jeg alligevel, at jeg kan jo ikke vide, hvordan det føles, før jeg har prøvet det. Så jeg sagde ja tak og hoppede med på vognen i projektet. Og det gav mig faktisk rigtig meget overskud, fortæller Sabrina Tomassen, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen Nord.

I fire uger prøvede de det af. De skrev dagbog og drøftede med deres leder, hvad de brugte tiden til. Nogle havde lettere ved at komme ind i de nye arbejdsrutiner end andre, men efter de fire uger talte de tydelige resultater for sig selv.

Fagligheden bliver sat i spil

Resultaterne af prøveperioden er tydelige. De mange udfordringer har fået kamp til stregen, og arbejdspladsen oplever, at de har knækket koden til at vende den negative udvikling.

Medarbejderne, der var en del af prøvehandlingen, oplever, at deres faglighed i langt højere grad bliver sat i spil nu. De ekstra timer og den selvbestemte borgertid giver dem mulighed for at komme oftere og i nogle tilfælde flere gange om dagen hos de samme borgere. De har ekstra tid til at imødekomme specifikke behov, som den enkelte borger har. Det styrker relationen mellem medarbejderen og borgeren.

Et eksempel på resultaterne af prøvehandlingen er fx at et ægtepar, der begge sad i kørestol, for første gang i mange år får mulighed for at gå en tur sammen. Den mulighed har de nu, fordi to medarbejdere slår deres selvbestemte borgertid sammen og planlægger en tur. To andre medarbejdere slår sig ligeledes sammen og får ryddet op og gjort rent i et trængende hjem hos en meget udfordret borger.

Flere timer giver mere overskud i privaten

Det sender medarbejderne hjem fra arbejdsdage, hvor de føler, de har gjort en forskel, og det påvirker i den grad lysten til at gå op i tid. Hele 20 procent af dagvagterne er endt med at gå op i tid. En af dem er Sabrina. Hun oplever ligefrem, at de ekstra arbejdstimer giver mere energi både på arbejdet og i privaten.

- Da vi gik i gang, var jeg bekymret for ikke at kunne opretholde samme energi i privatlivet. Men nu bliver jeg tanket op på arbejdet, og har mere overskud derhjemme. Selvom jeg arbejder flere timer, har jeg mere overskud, når jeg kommer hjem, fortæller Sabrina Tomassen, social- og sundhedsassistent i Vejen kommune.

”Nu kan jeg bruge min tid på andet end at rekruttere”

Som leder oplevede Bethina Siim Hansen også en markant ændring hos personalet.

- Jeg kan se, at mine medarbejdere er glade. Det er derfor, jeg er her. For jeg ved, at når de er glade, så kan de gøre noget derude, som er godt, siger hun.

Samtidig faldt sygefraværet, og det betyder en stor besparelse på vikarbudgettet.

Indsatsen betyder også, at hun i langt højere grad kan fastholde sit personale. De seneste seks måneder har hun ikke haft behov for at rekruttere.

Det står i stærk kontrast til tidligere, hvor Bethina på månedlig basis skulle finde nye medarbejdere. Samtidig viser Vejen kommunes evalueringer af indsatsen, at relationsarbejdet til den enkelte borger er blevet styrket, fordi den ekstra tid giver en størrelse forståelse for borgeren.

Opbakning fra ledelsen skaber rum til modige beslutninger

Bethina håber, at deres erfaringer kan give inspiration til andre, der arbejder med at få flere op i tid eller på fuldtid.

Et helt centralt element i, at det er lykkes så godt i Vejen Kommune, er opbakningen fra ledelsen.

I Vejen Kommune har både direktøren og ældre- og rehabiliteringschefen Kirsten Dyrholm været tæt inde over arbejdet hele vejen igennem og vist deres opbakning. De har fx fjernet nogle af de bump på vejen, som man uomtvisteligt møder i en udviklingsproces som denne. Og de har bakket op om og truffet de nødvendige beslutninger, der skal til.

Det har været altafgørende for Bethina at vide, at fælden ikke klapper, hvis de afprøver noget nyt, der ikke lykkes.

- Barrieren i det er selvfølgelig at trække fem mand ud til det her projekt i en verden, hvor vi ikke har folk nok. Jeg har bare ikke på noget tidspunkt mistet håbet og troen på det, fordi vi har opbakningen med. Jeg ville aldrig have gået i gang med det på mit niveau, hvis ikke jeg havde opbakningen oppefra. Men vi havde nogle ører, der lyttede med, og som faktisk kunne gøre noget, fortæller Bethina.

"Vi skal selv finde løsningerne"

For Kirsten Dyrholm, ældre- og rehabiliteringschef, og den øvrige ledelse var de ikke i tvivl om, at der skulle gøres noget på ældreområdet.

- Vi vidste, vi skulle gøre noget anderledes, hvis vi skal løse de udfordringer, vi har, og hvis vi fortsat skal kunne tilbyde attraktive jobs – også til de unge. Men det er os selv, der skal finde vejen frem. Med indsatsen her er vi med til at styrke ældreområdet, fordi fuldtid også er et element i en styrket professionalisering af området, siger hun.

Nu håber Vejen Kommune at kunne udbrede initiativet til flere områder. De er gået i gang med at evaluere indsatsen, så prøvehandlingen kan omdannes til implementering. De håber at få det politisk godkendt, så det kan rulles ud til alle hjemmeplejegrupper i Vejen kommune.

Er du nysgerrig på mere?

Hvis I vil vide mere om Vejen Kommunes indsats for at få flere op i tid og på fuldtid, kan I kontakte Kirsten Dyrholm eller Bethina Hansen på mail.

 

Få artiklen i pdf
Se webinar om Vejens fuldtidsindsats

Fra maj til oktober er 62 medarbejdere i ældreplejen i Vejen Kommune gået op på fuldtid.

Hør om deres arbejde, og få inspiration til nye løsninger.

 

En fremtid med fuldtid