Måltidet er meget andet end bare at blive mæt

Se film og få inspiration til, hvordan mad og måltider kan indgå som en del af rehabiliteringsindsatsen.

Af Irene Aya Schou 04/09/2024
Fremfærd

Det er vigtigere end nogensinde, at kommunerne arbejder med det nye rummelige rehabiliteringsbegreb, som den nye hvidbog fra 2022 lægger op til, og får blik for civilsamfundet og de frivillige kræfter som medskabere af nærende fællesskaber og som værn mod ensomhed.

Derfor har Fremfærd Sundhed og Ældre sat fokus på kommunernes rehabiliterende indsats med vægt på borgerens livskvalitet og det meningsfulde liv i projektet ’Rehabilitering 2.0 – mad og måltider’.

Erfaringer fra tre kommuner

Her har parterne sammen med tre kommuner undersøgt potentialet for at udvikle den rehabiliterende indsats med udgangspunkt i mad og måltider.

Det er der kommet en del materialer ud af herunder artikler, film, interviews med forskere, cases fra kommuner og links til podcast og samtalekort.

Senest har Fremfærd Sundhed og Ældre fået produceret en explainerfilm henvendt til ledere og medarbejdere i ældreplejen, uddannelsesinstitutioner og andre, der arbejder med rehabilitering. 

Inspiration til dialog om rehabilitering

Animationsfilmen varer tre minutter og er tænkt som inspiration til kommunernes rehabiliterende arbejde fx med mad og måltider.

Den kan bruges som redskab eller støttemateriale til en teamleder eller konsulent, der skal facilitere en dialog fx i et hjemmeplejeteam. Den kan også bruges i undervisningen på landets SOSU-skoler og professionshøjskoler.

KL og Ergoterapeutforeningen har haft projektledelsen på vegne af Fremfærd Sundhed og Ældre. Filmen er produceret af tegner Karen Leth.

Få mere viden om projektet

Projektet præsenteres på KL's Ældre- og Sundhedskonference den 10. oktober i Kolding og på Fremfærd Sundhed og Ældres Vidensdag i Nyborg den 27. november 2024.

Læs mere om projektet og mad og måltider på vpt.dk/rehabilitering2.0. Her finder du cases med kommuner, interviews med forskere og links til podcasts, film, samtalekort og andet materiale fyldt med indsigt og gode råd til arbejdet med mad og måltider. 

Om projektet "Rehabilitering 2.0 - mad og måltider"

Projektet under Fremfærd Sundhed og Ældre tager udgangspunkt i den nye hvidbog om rehabilitering og undersøger potentialet for at videreudvikle rehabiliteringsindsatsen bl.a. ved at samtænke eksisterende fokus på selvhjulpenhed og ernæring med fokus på at styrke sociale relationer og livskvalitet fx at forebygge ensomhed.

Tre kommuner, Sønderborg, Tønder og Hillerød, deltager i projektet. Hver kommune stiller med et team af ledere og medarbejdere og formulerer selv egen projektbeskrivelse, og hvad de ønsker at afprøve.

Københavns Professionshøjskole (KP) faciliterer projektet, der blev indledt med to vidensdage, hvor kommunerne blev præsenteret for uddybende viden om rehabiliterende indsatser i forhold til mad og måltider.