Den sidste tid

"Den sidste tid" - Sundhedsklynge Midt

Projektet har til formål at sikre flest mulige borgere en sidste levetid og en død, der er i overensstemmelse med egne ønsker.

Af Irene Aya Schou 19/09/2024
Fremfærd

Projektet er det fjerde i en række af lignende sundhedsklyngeprojekter med det formål at sikre flest mulige borgere en sidste levetid og en død i så høj grad af overensstemmelse med egne ønsker – fx i eget hjem/på plejehjemmet.

Projektet er finansieret af Sundhedsklynge Midt, Region Nordjylland, og involverer Jammerbugt Kommune, PLO Jammerbugt Kommune, Aalborg Kommune, Aalborg Universitetshospital, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Indsatserne i projektet

Projektet er stadig under udformning og udbredelse blandt parterne. Blandt indsatserne er:

  1. Opdateret retningslinje i Jammerbugt Kommune vedrørende fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg
  2. Intern kompetenceudvikling på alle kommunens arbejdspladser
  3. Styrkelse af samarbejdet med de praktiserende læger omkring fravalgsbeslutninger
  4. Samarbejde med civilsamfundet blandt andet om fælles planlægning af borgermøder med oplysning om borgernes selvbestemmelse
  5. Samarbejde med præhospitalets paramedicinere om håndtering af akutte behandlingssituationer
  6. Samarbejde med Aalborg Universitetshospital omkring bedst mulige indlæggelses- og  udskrivningsforløb
  7. Samarbejde og koordinering med Aalborg Kommune, der selv for nogle år siden har gennemført en lignende indsats

Ambassadører i "Den sidste tid"

Jammerbugt Kommunes retningslinje er opdateret. Efter princippet om ’træn-trænerne’ er der gennemført uddannelse af omkring 70 ’Den Sidste Tid-ambassadører’ repræsenterende samtlige plejecentre, hjemmeplejedistrikter og sygeplejen i Jammerbugt Kommune.

Ambassadører har medvirket til at udvikle den undervisning, de i efteråret 2024 skal gennemføre på alle arbejdspladser. Der er ligeledes udviklet pjecer og foldere rettet mod både borgere, pårørende og personale.

Om 'Klar til samtalen'-projekterne

'Klar til samtalen’-projekternes formål er at sikre flest mulige borgere en død i overensstemmelse med deres egne ønsker. 

’Klar til samtalen 3’ bygger videre på tidligere projekter i Fremfærd-regi og på andre projekter, der har støttet plejepersonale, læger og andre i at tage den svære samtale om bl.a. genoplivning og livsforlængende behandling.

Projektet resulterer i et indsatskatalog ’Bliv Klar til samtalen’, der skal understøtte kommuners og sundhedsklyngers arbejde med at sikre, at der tages relevante samtaler med de ældste og meste syge borgere om livets afslutning. 

Projektledelse på ’Klar til samtalen 3’ og rapporten ’Bliv Klar til samtalen’ er KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Udførende på projektet er Dansk Selskab for Patientsikkerhed ved overlæge og konsulent Ove Gaardboe.

Klar til samtalen