Det gode palliative forløb

"Det gode palliative forløb" - Ringkøbing Skjern Kommune

Projektets formål er at sikre borgerne gode palliative forløb gennem at øge de sundhedsfaglige medarbejderes faglighed.

Af Irene Aya Schou 19/09/2024

Borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune skal opleve gode palliative forløb gennem at øge de sundhedsfaglige medarbejderes palliationsfaglighed.

Det er formålet med projekt "Det gode palliative forløb", der blev gennemført fra 2019 til 2022 i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommune, Ankerfjord Hospice og Social- og Sundhedsskolen i Herning.

Undervisere på SOSU-skole opkvalificeres

Konkret har personale fra Ankerfjord Hospice deltaget i at opkvalificere underviserne på Social- og Sundhedshjælperskolen, hvor der fortsat nu undervises på både hjælper- og assistentuddannelsen i disses roller i de palliative forløb.

SOSU-skolen udbyder tre dages AMU-kurser for kommunens assistenter og hjælpere, mens alle kommunens sygeplejersker og terapeuter tilbydes kurser i palliation i samarbejde mellem Ankerfjord Hospice og skolen.

Sygeplejersker og terapeuter med særlige palliationsfaglige funktioner tilbydes to dages ophold på hospice.

Samarbejdsmodel udviklet

Projektets styrke er især, at man har udviklet en samarbejdsmodel mellem hospice, SOSU-skolen og kommunen, hvilket er ganske unikt.

Personalet fra Ankerfjord Hospice har ønsket at udbrede palliativ viden, og det har der været behov for på SOSU-skolen og i kommunen. Samarbejde har resulteret i et kompetenceløft på mange niveauer for kommunens medarbejdere.

Generelt har opkvalificeringen af SOSU-skolens undervisere på det palliative område højnet grunduddannelserne på dette område og været baggrunden for, at skolen kan udbyde AMU-uddannelser i palliation, hvilket næppe heller er set andre steder i landet.

Læs mere om "Det gode palliative forløb"
Om 'Klar til samtalen'-projekterne

'Klar til samtalen’-projekternes formål er at sikre flest mulige borgere en død i overensstemmelse med deres egne ønsker. 

’Klar til samtalen 3’ bygger videre på tidligere projekter i Fremfærd-regi og på andre projekter, der har støttet plejepersonale, læger og andre i at tage den svære samtale om bl.a. genoplivning og livsforlængende behandling.

Projektet resulterer i et indsatskatalog ’Bliv Klar til samtalen’, der skal understøtte kommuners og sundhedsklyngers arbejde med at sikre, at der tages relevante samtaler med de ældste og meste syge borgere om livets afslutning. 

Projektledelse på ’Klar til samtalen 3’ og rapporten ’Bliv Klar til samtalen’ er KL, FOA og Dansk Sygeplejeråd i regi af Fremfærd Sundhed og Ældre.

Udførende på projektet er Dansk Selskab for Patientsikkerhed ved overlæge og konsulent Ove Gaardboe.

Klar til samtalen