Fuldtid i rengøringen i Esbjerg

Esbjerg knækker koden: Her er flertallet på fuldtid i rengøringen

Esbjerg Kommune har succes med at få flere medarbejdere i rengøringen til at gå på fuldtid. Gennemsnitsarbejdstiden er på få år steget fra 31 til 35 timer om ugen.

Af Signe Tonsberg 19/05/2022
3F,
Forhandlingsfællesskabet,
KL

På rengøringsområdet i Esbjerg Kommune er det mere reglen end undtagelsen, at medarbejderne arbejder 37 timer om ugen. At det er lykkedes at få flere til at gå på fuldtid, skyldes både et ønske fra mange medarbejdere og en målrettet indsats fra de faglige organisationer og ledelsen.

- Der har været en mangeårig tradition i rengøringsbranchen for deltid. Men vi kunne høre på de faglige organisationer, at de oplevede, at mange kolleger ikke havde timer nok om ugen til, at det var et job, de kunne leve af. Og så kan vi jo se, at selvom vi ikke har rekrutteringsproblemer nu, får vi i fremtiden brug for alle de hænder, vi kan få, forklarer Michael Degn Jørgensen, som er rengøringschef i Esbjerg Kommune.

Ti procent ville gerne op i tid

Ledelsen besluttede derfor, at man skulle gøre alt, hvad man kunne, for at de medarbejdere, som ønskede det, skulle have mulighed for at komme op i tid.

- Vi har gennem længere tid kommunikeret klart ud både på møder og i nyhedsbreve, at hvis nogen gerne ville op i tid, så skulle de give lyd, fortæller rengøringschef Michael Degn Jørgensen.

Ud af de cirka 300 rengøringsmedarbejdere i kommunen har op mod ti procent ønsket at gå op i tid. På få år er den gennemsnitlige arbejdstid for en medarbejder i rengøringen i Esbjerg derfor steget fra 31 timer om ugen til 35 timer om ugen. Det betyder, at flertallet i rengøringen nu er fuldtidsansatte.

Og den udvikling er 3F Esbjerg rigtig glade for.

- Jeg synes, det er godt, at medarbejderne bliver hørt, i forhold til hvor mange timer de gerne vil arbejde, og at det er muligt at få fuldtid, så man har et job, man kan leve af, siger brancheleder i 3F Esbjerg Susanne Brinck om samarbejdet med kommunen og rengøringsenheden om at få skabt flere fuldtidsstillinger.

37 timer giver Alessandra luft i økonomien

Én af de medarbejdere, der er gået op i tid, er 46-årige Alessandra da Silva Jensen. Hun gør rent på Østerbycentret, som er et dagcenter for ældre i Esbjerg. Hun blev ansat for fire år siden i en stilling på 32 timer om ugen og gik siden op på 35 timer. Opfordringen fra ledelsen gav hende det sidste skub til at gå op på 37 timer.

- Ledelsen havde talt om, at der var mulighed for at komme på fuldtid for os, som ville, så jeg tog en snak med min leder om, at jeg gerne ville have flere timer, hvis jeg kunne få det, fortæller hun.

- Jeg er glad for at være kommet på 37 timer. Jeg har energien til det, og det giver lidt mere luft i økonomien. Og det har jeg brug for, for jeg blev skilt for to år siden og er alenemor med to børn, så der skal tjenes penge hjem, fortæller hun.

Havde to jobs før for at tjene nok

Før havde Alessandra da Silva Jensen faktisk to job for at få det til at løbe rundt.

- Men det er besværligt at have to arbejdspladser med transport, to forskellige adgangskort og en masse andet, så jeg vil hellere have timerne samme sted. I dag har hun alle sine timer på samme arbejdsplads og værdsætter den fleksibilitet, der også er i jobbet.

- Hvis jeg fx skal til lægen en dag, så kan jeg komme tidligere og gøre mit arbejde og så gå lidt tidligere. Den fleksibilitet betyder rigtigt meget for mig, siger hun.

Timepuslespillet er besværligt men vigtigt

Men at skabe fuldtidsjob til flere medarbejdere sker ikke med et fingerknips. I rengøringen i Esbjerg Kommune kunne nogen – som fx Alessandra da Silva Jensen – gå op i tid med det samme, mens andre har måttet vente lidt på, at puslespillet kunne gå op. Og det har krævet kreativitet, vilje og et tæt samarbejde mellem lederne på rengøringsområdet, pointerer rengøringschef Michael Degn Jørgensen.

- I Esbjerg Kommune er rengøringsområdet delt ind i fem selvstændige geografiske områder med hver sin serviceleder. De har hver især ført lister over, hvem der gerne ville op i tid, og så har de skruet op for samarbejdet på tværs af områderne. Ofte ville det være nemmere at ansætte en ny medarbejder udefra end at koordinere, tale med kolleger fra andre områder og flytte medarbejdere på tværs af serviceledergrupper, siger rengøringschefen.

Synlig rengøring giver muligheder

Nogle ansatte har måttet flytte arbejdssted. For andre er timetallet gået op, hvis en kollega på fx en skole har sagt op, så vedkommendes timer kunne fordeles ud på de tilbageværende medarbejdere.

- Det har været mere besværligt, men vi har gjort det, fordi det var et ønske fra medarbejderne og fagforeningen – og fordi vi jo har brug for arbejdskraften i fremtiden, siger Michael Degn Jørgensen.

En af de faktorer, som har hjulpet det store tidspuslespil godt på vej, er, at al rengøring i Esbjerg Kommune foregår i institutionernes åbningstider. Konceptet hedder synlig rengøring og er politisk besluttet. Synlig rengøring indebærer, at rengøringsmedarbejderne som noget helt naturligt kommer i vuggestuen, børnehaven og på plejehjemmet i åbningstiden og gør rent, mens børn, ældre og medarbejdere også er i lokalerne.

Ingen behøver møde klokken tre om morgenen

For det første giver det en sund bevidsthed hos både personale og unge og ældre borgere om, at der kommer nogen og hjælper med at gøre rent. Og for det andet gør det planlægningen af rengøringsmedarbejdernes arbejdstid mere fleksibel.

- Det betyder, at vores rengøringsmedarbejdere kan have almindelige arbejdstider og ikke skal møde ind klokken tre om morgenen eller arbejde sent om aftenen. Og for de fleste medarbejdere i institutionerne er det ikke noget problem lige at rydde et bord eller bruge et andet rum, mens rengøringen er der. Det er et ret lille offer at give mod, at en kollega i rengøringen får en sammenhængende hverdag på jobbet, siger Michael Degn Jørgensen.

Er du interesseret i flere artikler som denne?

Viden På Tværs samler de gode erfaringer fra kommunerne.
Tilmeld dig det nyhedsbrev, som passer til dit arbejdsområde, og få viden om nye indsatser, erfaringer fra den virkelige verden og gratis værktøjer.

Billedtekst

Alessandra da Silva Jensen har været på fuldtid i et år. Hun er glad for at slippe for at have to job for at få det hele til at løbe rundt.

Chefen prikker rengøringsmedarbejdere på skulderen: Skal du være sosu?
En fremtid med fuldtid

- Vi har skabt et koncept, som går ud på, at man som rengøringsassistent får en samtale med en uddannelseskonsulent, hvor man kan snuse til, om man kunne tænke sig at uddanne sig til sosu-hjælper eller sosu-assistent, fortæller uddannelseschef Heidi Vestergaard Larsen.

Læs hele artiklen om intern rekruttering i Esbjerg Kommune.

Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet arbejder sammen om en ”En fremtid med fuldtid” - en indsats der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne udvikler og afprøver i samarbejde med arbejdspladser i mere end 40 nøglekommuner løsninger, der gør det attraktivt og muligt at gå op i tid eller blive ansat på fuldtid.

De løsninger og metoder, som parterne og de kommunale arbejdspladser finder i fællesskab, bliver løbende delt med resten af landets kommuner, bl.a. her på fuldtid.dk.

En fremtid med fuldtid