Anette Schubert er centerchef på et botilbud, der tilbyder lange vagter og færre weekenddage mod at medarbejderne er på fuldtid.

Botilbud får medarbejdere op i tid med lange dage

En arbejdsdag på 15 timer lyder måske ikke som et drømmescenarium, men kombineret med en god pausekultur og mindre weekendarbejde har det været vejen til flere på fuldtid.

Af Bettine Romme Andersen 20/11/2024
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Hvad er let, og hvad er svært, når medarbejdere på socialområdet skal op i tid?

Det ved ledere og medarbejdere på botilbuddet Boligerne Rude Skov i Rudersdal Kommune en masse om. De har siden foråret 2023 arbejdet med indsatsen En fremtid med fuldtid.

Høj andel af medarbejdere på fuldtid

På socialområdet i kommunerne arbejder en ud af tre medarbejdere på fuldtid, mens resten er på deltid eller er timelønnede.

Derfor er der et stort potentiale for at få flere medarbejdere op i tid og på fuldtid. På botilbuddet Rude Skov er man lykkes med at vende bøtten. Her er 58 procent af medarbejderne på fuldtid.

Vær nysgerrige sammen

Hvordan er det så lykkes botilbuddet at lave den forandring og få så høj en andel af medarbejdere på fuldtid?

Jo, ved sammen at undersøge, hvilke barrierer og gevinster der er ved flere timer og lave prøvehandlinger på de idéer, som opstår.

I de idylliske omgivelser i Nordsjælland blev det lange arbejdsdage, pausekultur og arbejdsmiljø, som kom på dagsordenen i En fremtid med fuldtid.

De lavede prøvehandlinger på lange 15 timers arbejdsdage kombineret med færre men længere weekenddage, så man i stedet for weekendarbejde hver anden weekend kan nøjes med at møde ind hver tredje eller fjerde weekend.

Stor besparelse på "de dyre timer"

Og det var ikke uden en smule bæven, at centerchef Anette Schubert satte indsatsen i gang.

- Noget af det, man kan frygte, er jo, at det bliver dyrere, og at overarbejdstimerne bliver flere. Men det skete ikke, fortæller hun.

Faktisk har Rude Skov sparet to millioner kroner årligt på det, som centerchefen kalder "de dyre timer", nemlig overarbejdstimer og udgifter til vikarbureauer.

Mere sammenhængende fri med lange dage

Der havde i flere år været et ønske om længere arbejdsdage og færre weekender blandt en del af medarbejderne, men det var først med En fremtid med fuldtid, at det rigtig blev afprøvet og siden sat i drift.

En af de medarbejdere, som er glad for de lange arbejdsdage, er socialpædagog Johnny Pflug.

- Rent personligt handler det for mig om, at jeg har flere fridage og færre weekender, hvor jeg skal arbejde. Samtidig har jeg bedre tid til at restituere, og derfor føler jeg mig friskere, når jeg kommer på arbejde, siger han om de 15 timer lange arbejdsdage, som han har 2-3 af om ugen.

Bump på vejen og fokus på pauser

Det har ikke været en snorlige vej at skabe så store forandringer. Blandt andet steg sygefraværet i starten af prøvehandlingen. Derfor valgte de at udvide prøveperioden og lave nogle kvalitative interview for at blive klogere på baggrunden.

De satte også mere fokus på arbejdsmiljøet og pausekulturen.

- Man kan ikke arbejde i 15 time uden pauser, så ledelsesmæssigt var det noget, vi skulle ind og arbejde med, fortæller Anette Schubert.

Derfor er pauser altid et tema, som bliver taget op i de lokale MED-udvalg, i MUS-samtaler og i senior- og sygefraværssamtaler.

- Det handler om, at man skal kunne være restitueret for at kunne varetage sine opgaver, så derfor skal man holde pause, siger centerchefen.

Øget trivsel og kontinuitet i arbejdet

Afprøvningen af de lange arbejdsdage viste dog også positive tendenser. Medarbejderne oplevede, at de havde bedre tid til at udføre deres opgaver hen over dagen, og det gav dem mere arbejdsglæde, hvilket også var til gavn for beboerne.

- Trivslen steg, og beboerne oplevede mere kontinuitet i løbet af dagen, fortæller Annette Schubert. Derfor er muligheden for at vælge et grundrul med lange tjenester, som de også kalder det, blevet en fast del af måden, man arbejder på i Rude Skov.

Og det er socialpædagog Johnny Pflug glad for. For han oplever også, at de lange træk gør noget godt for fagligheden og samspillet med borgerne.

- Når vi har de lange forløb og har hele dagen, så har det en god afsmitning på beboerne og særligt på de beboere, som er lang tid om at oparbejde relationer, siger han.

37 timer er de nye norm

De lange arbejdsdage har skabt opmærksomhed uden for botilbuddet, som nu oplever fornyet interesse for deres arbejdsplads.

- Vi slår nu vores stillinger op på 37 timer, hvilket også er betingelsen for, at man kan have færre weekender. Og det har gjort en del mennesker nysgerrige på at arbejde hos os, siger centerchefen.

Hele motivationen for at sætte en stor indsats for fuldtid i gang bunder blandt andet i at skulle bruge mindre energi på at rekruttere, fordi man finder medarbejderne i egne rækker.

- Det er jo en kæmpe gevinst, at vi kan sikre kontinuitet hos beboerne, ved at de ledige timer bliver besat af kendte ansigter, siger Anette Schubert.

Principper for arbejdsplanlægning

Se de interne retningslinjer hos botilbuddet Boligerne Rude Skov, der skal sikre en ensartet procedure for arbejdsplanlægningen for medarbejderne.

 

Se eksempler på vagtplaner

Her følger fire eksempler på vagtplaner i botilbuddet Boligerne Rude Skov.

 

Se lokalaftalen for Botilbuddet Boligerne Rude Skov
Om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet arbejder sammen om en ”En fremtid med fuldtid” - en indsats, der skal få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Parterne udvikler og afprøver i samarbejde med arbejdspladser i mere end 40 nøglekommuner løsninger, der gør det attraktivt og muligt at gå op i tid eller blive ansat på fuldtid.

De løsninger og metoder, som parterne og de kommunale arbejdspladser finder i fællesskab, bliver løbende delt med resten af landets kommuner, bl.a. her på fuldtid.dk.

Botilbud Rude Skov
  • 67 boliger på tre huse
  • Beboerne har multiple handicap

En fremtid med fuldtid