Kommune! Hvad er dit drømmeprojekt på ældreområdet?
Helhedspleje, nye roller i faste teams og 'hvid tid' er nogle af de emner, kommunerne gerne vil arbejde med de kommende år.
Der er turbo på ældreplejen i disse år. Værdier som selvbestemmelse til borgeren, tillid til medarbejdere og samspil med pårørende og civilsamfund gennemsyrer den nye ældrereform.
Små teams rulles ud i landets kommuner, og tværfagligt samarbejde er den nye sort. Det stiller krav om nye roller og kompetencer til både ledere og medarbejdere og behov for organisationsændringer.
Der er allerede igangsat mange projekter og udviklingstiltag. Men er der indsatsområder, der endnu ikke er udforsket? Det spørgsmål stillede Fremfærd Sundhed og Ældre for nylig en række ledere og medarbejdere i landets kommuner på en netop afholdt session på Vidensdagen i Nyborg.
Helhedspleje og kvalitet i borgerforløb
I Køge Kommune er de optaget af borgernes selvbestemmelsesret og kommunikationen fra hjemmeplejen. Derfor ser de gerne et projekt, der højner kvaliteten af dialogen med borgere og pårørende.
- Det er social- og sundhedshjælpere og -assistenter, der møder borgerne først og mest, og de har brug for nye kommunikationskompetencer og mere uddannelse i bl.a. rehabilitering, så vi taler et fælles sprog, lyder det fra Køge Kommune.
Også 'hvid tid', der giver teamet mulighed for at fordele opgaverne og tilrettelægge borgerforløb, optager Køge.
- Hvid tid er den tid, der ikke står på kørelisten, og hvor ledelsen kan vise medarbejderne tillid og give dem et råderum. Men hvid tid kommer ikke af sig selv. Det kræver ledelse højere oppe, så hvordan får vi det? lød det fra Pernille Nørgaard, der er social- og sundhedsassistent i Køge Kommune.
Pernille Nørgaard (forrest) i dialog med kolleger fra Køge Kommune.
Kvalitetsudvikling og brug af data
I Lejre Kommune er velfærds- og omsorgschef Mette Molin optaget af den nye tilsynslov og brugen af data.
- Det er rigtig fint, at vi ikke skal igennem alle de her tilsyn år efter år, men vi skal stadig sikre os, at vi har nogle gode metoder til at fortsætte kvalitetsudviklingsarbejdet - gerne ved brug af data. Så jeg efterlyser inspirationsrum til, hvordan vi holder fast i det systematiske kvalitetsarbejde, så vi ikke baserer kvaliteten på synsninger, sagde hun.
Supervision og faglig sparring
Lejre Kommune har også fokus på værdighed og efterlyser metoder til supervision og læring mellem medarbejdere.
- Der mangler rammer for supervision og faglig sparring i de her meget komplekse borgerforløb, som vi har i ældreplejen. Jeg kunne godt tænke mig inspiration til forskellige modeller, fordi det er jo os som ledelse, der skal skabe rammerne, sagde Mette Molin.
Det blev bakket op af en projektleder i Slagelse Kommune, der har en baggrund i pædagogverdenen. Her er supervision et redskab, man helt naturligt bruger i hverdagen.
- Jeg er overrasket over, hvor lidt supervision, der er på ældreområdet. Borgernes kompleksitet fx på de midlertidige pladser gør, at man som sundhedsfaglig person ikke altid skal forsøge at løse problemet og gå forrest. Nogle gange skal man gå ved siden af og støtte. Det er der mange, der ikke har viden om, sagde hun.
Helhedspleje hele døgnet
I Sønderborg Kommune er de godt i gang med at implementere faste teams. Der, hvor det bøvler rigtig meget, er at få helhed og kontinuitet til at gælde hele døgnet og ikke kun dagvagten. Derfor ønsker de hjælp til at udrulle helhedspleje 24/7.
- Vi kan sagtens styre, hvordan vi kører det fra 7-15, men hvordan får vi hele vores struktur og organisation gearet til at tænke helhedspleje og rehabilitering også i en travlt aftenvagt? lød det fra kommunen, der også er optaget af, hvordan man går fra enkeltydelser til pakker.
- Det handler om hele forståelsen af helhedspleje, og hvordan vi leder ind i ét team, der selv skal kunne håndtere: "Nu får I et forløb. Find selv ud af, hvad borgeren har lyst til og behov for," lød det.
Nye roller i faste teams
Kommunerne i salen efterspørger generelt kompetenceudvikling i de nye roller, som faste teams åbner for fx vagtplanlæggere og teamkoordinatorer.
- Vi har brug for netværk til os, der har ledelsesunderstøttende funktioner. Det er rigtig svært at finde netværk til os, der sidder i kommunerne og laver blækspruttearbejde. Det er en stor ændring fra det, vi har lavet og til det, vi laver nu i de faste teams, lød det fra én kommune.
En anden stemme i salen pegede på, at ledere har brug for opkvalificering i deres nye coachende rolle. Også myndighed og visitationen får nye roller, påpegede visitator Dorte Berg fra Middelfart Kommune.
- Vi skal ud i de mindre teams, og det bliver super godt. Men vi kender ikke vores rolle endnu. Vi mangler netværk og hjælp til at få det til at fungere, sagde hun.
Samspil med civilsamfundet
Også samspillet med civilsamfundet optog ledere og medarbejdere. Med den nye ældrereform skal dette samarbejde intensiveres, men det kan have mange former, påpegede en leder.
- Så netværk og inspirationsmateriale er velkomment. Der kan være brobyggere, der kan være frivillighedskoordinatorer. Der kan være alt muligt. Så hvordan kan vi inspirere hinanden i vores arbejde med samspillet med civilsamfundet, sagde velfærds- og omsorgschef Mette Molin fra Lejre Kommune.
Hun blev suppleret af en anden, der savnede klare retningslinjer for, hvad kommunen må overlade til de frivillige.
Mette Molin, velfærds- og omsorgschef i Lejre Kommune havde mange bud på fremtidens projekter.
Digitaliseringsløsninger skal deles
Digitalisering er et andet tema, der fylder meget. Hvordan deler man de gode løsninger med skærmbesøg og andet, der findes i kommunerne?
- Kunne man lave en inspirationsmesse i forhold til digitalisering? Vi har selv lige lavet det i vores egen kommune, og man kan blive overrasket over, hvor meget vi har gang i og som man ikke kender, selvom vi sidder dør og dør, lød det.
I behøver ikke vente på en frisættelse
Dorte Berg, visitator i Middelfart Kommune, slår fast, at selvom Middelfart har været frikommune i tre år, er der ikke nogen af de prøvehandlinger, de har igangsat, som ikke kunne være igangsat alligevel.
- Så man behøver ikke at være frisat for at gå ud over det, man plejer at gøre, sagde hun inden Karen Lorenzen fra Operate afsluttede sessionen med at slå fast, at ideerne vil blive bragt ind i beslutningsrummet.
- Tak for jeres input. Vi er nu blevet meget klogere på, hvad I har brug for, hvad der bøvler for jer, og hvad det er for aktiviteter, vi kan lave i fællesskab, sagde hun.
Fremfærd Sundhed og Ældre er på trapperne med en nye strategi, der kommer til at hedde "Det levede liv med sundhed og pleje" og som indeholder fem hovedoverskrifter:
- Helhedspleje og kvalitet i borger- og patientforløb
- Ledelse i fremtidens ældrepleje
- Sunde skridt mod alderdommen - forebyggelse og tidlig opsporing
- Digitalisering, velfærdsteknologi og AI
- Tom kasse - her er plads til at udvikle nye indsatser, som vi i dag ikke ser behovet for
Men hvad der ligger i de enkelte overskrifter, og hvordan overskrifterne skal udmøntes i konkrete projekter, har Fremfærd Sundhed og Ældre brug for kommunernes hjælp til.
Her gav ledere og medarbejdere fra en række kommuner på Vidensdagen deres bud på, hvad de har brug for i arbejdet for en bedre ældrepleje. Mie Andersen, chefkonsulent i FOA, slog fast, at alle ideer fra kommunerne kommer i betragtning.
- Det er en ærlig proces. Det, I siger, kommer med i beslutningsgangen, i forhold til hvad det er for aktiviteter, vi skal lave i Fremfærd Sundhed og Ældre, sagde hun.
Den nye strategi afløser strategien for de seneste to overenskomstperioder, der indeholdt fire pejlemærker: En revitalisering og synliggørelse af den grundlæggende pleje, styrket forebyggelsen og arbejde for at mindske antallet af indlæggelser og genindlæggelser, fremme af den rehabiliterende tilgang i plejen og fokus på arbejdsorganisering og faglig stolthed, så alle potentialer realiseres.
Strategien har bl.a. resulteret i følgende projekter:
- Grundlæggende pleje i praksis
- Rehabilitering 2.0 Mad og måltider
- Styrket sammenhæng i indsatsen til borgere med komplekse problemstillinger
- Tværfagligt samarbejde i nye organisationsformer
- Nærhed i omsorg - faste teams
- God faglig ledelse i ældreplejen
- Rekrutteringsværksted
- Unge medarbejdere og arbejdskultur
- Sikker sundhed for borgere med demens