strategi Fremfærd Sundhed og Ældre

Fire fokusområder for Fremfærds indsats på ældreområdet

Helhedspleje, tidlig opsporing, digitalisering og ledelse er blandt de temaer, Fremfærd Sundhed & Ældre vil arbejde med frem mod 2027.

Af Irene Aya Schou 06/01/2025
Fremfærd

De kommende år står i reformernes tegn.

Regeringen har fremlagt en sundhedsreform og en ældrereform med bærende værdier om selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejdere og ledelse og et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfundet.

Fire fokusområdet for fremtidig indsats

For at understøtte reformerne og bedre kunne navigere i den stigende kompleksitet på området har parterne på det kommunale område under partssamarbejdet Fremfærd Sundhed & Ældre udarbejdet en fælles programstrategi for perioden 2024-2027.

Strategien hedder "Det levede liv med sundhed og pleje" og skal danne ramme for de kommende års indsatser for Fremfærd Sundhed & Ældres aktiviteter på sundheds- og ældreområdet.

Fremfærd Sundhed & Ældre er en unik konstruktion mellem KL og de faglige organisationer på det kommunale arbejdsmarked, der har fokus på den kommunale kerneopgave.

Fælles budskab fra ledere og medarbejdere

Strategien indeholder fire fokusområder samt et muligt åbent tema for den fremtidige indsats:

  1. Helhedspleje og kvalitet i borger- og patientforløb
  2. Ledelse i fremtidens ældrepleje
  3. Sunde skridt mod alderdommen
  4. Digitalisering, velfærdsteknologi og AI
  5. Muligt fokusområde - plads til nye ideer

Sektorformand i FOA og medlem af Fremfærd Sundhed & Ældre Tanja Nielsen mener, at programstrategien sender et vigtigt signal til alle samarbejdspartnere.

- Strategien gør os i stand til fortsat at være en central aktør, der viser nye veje og løsninger i ældreplejen og som samtidig hjælper til at implementere intentionerne i ældreloven, siger Tanja Nielsen, der repræsenterer godt 80.000 social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter i kommunerne.

Helhedspleje og kontinuitet

Harun Demirtas, næstforperson i Dansk Sygeplejeråd og repræsentant for Sundhedskartellet i Fremfærd Sundhed & Ældre, glæder sig over, at strategien sætter fokus på helhedspleje og kontinuitet for den enkelte borger.

Målet er, at den konkrete pleje i højere grad skal baseres på borgernes ønsker og medarbejdernes faglige vurderinger. Dette skal tilsammen bidrage med høj kvalitet i borgerens levede liv. Samtidig skal pårørende og civilsamfund inddrages. Det stiller nye krav til samarbejde i ældreplejen.

-  Det bliver interessant at undersøge, hvordan vi kan understøtte et tværfagligt samarbejde bl.a. i de faste teams med fokus på rehabilitering, sygepleje, sociale relationer og psykiske udfordringer, og hvordan vi kan udvikle frugtbare samarbejder med pårørende og civilsamfund, siger han.

Ledelse i fremtidens ældrepleje

Et andet centralt element i ældreplejen er, at medarbejdere og ledere skal mødes med tillid til deres faglighed og kompetencer. Fremfærd Sundhed & Ældre vil derfor igangsætte projekter med fokus på faglig ledelse tæt på medarbejderen og borgeren.

For Charlotte Gjørup, ældre og sundhedschef i Odense Kommune og repræsentant for KL i Fremfærd Sundhed & Ældre, er det vigtigt, at strategien sætter fokus på faglig ledelse og ledelse af tværfaglige teams.

- Ledelsesrollen er under forandring, og vi vil i strategiperioden arbejde med at udvikle ledelse i ældreplejen, i forhold til de nye vilkår og forventninger der er. Ledelse af tværfaglighed betyder, at der stilles andre forventninger til lederrollen i forhold til teamorganisering, samarbejde og nye opgaver. Det er der behov for at kigge på, siger hun.  

Sunde skridt mod alderdommen

I Sønderborg Kommune hæfter hjemme- og sygeplejechef Marianne Krarup sig ved, at programstrategien har ambitioner om at kigge på tidlig opsporing og forebyggelse.

Sunde skridt mod alderdommen handler bl.a. om rammerne for mad og måltider, fald, tandsundhed, hygiejne, træning og kognitive funktioner.

Derfor vil Fremfærd Sundhed & Ældre arbejde med aktiviteter, der kan belyse og understøtte, hvordan arbejdet med tidlig opsporing, forebyggelse og rehabilitering kan tilrettelægges.  

- Fokus er på borgernes samlede ressourcer, på deres mestring og selvhjulpenhed. Målet er at understøtte en alderdom med mest mulig livskvalitet i stærke fællesskaber, hvor borgeren er kaptajn i eget liv, siger Marianne Krarup, der også repræsenterer KL i Fremfærd Sundhed & Ældre.

Digitalisering, velfærdsteknologi og AI

Også digitalisering, velfærdsteknologi og AI er et fokusområde i de kommende overenskomstperioder.

Velfærdsteknologi er et særligt indsatsområde i implementering af ældrereformen, og Fremfærd Sundhed & Ældre er allerede med i et projekt, der skal forbedre dokumentationskvaliteten og spare tid gennem talegenkendelse.

- Vores fokus er især på, hvordan vi i arbejdet med teknologier kan understøtte fagligheder og gøre de sundhedsprofessionelle i stand til at forebygge og opspore behov hos borgerne fx ved brug af AI baserede værktøjer. Samtidig er det vigtigt at se på, hvordan medarbejdere fx kan og må hjælpe borgere med deres digitale ærinder i hverdagen, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen og medlem af Fremfærd Sundhed & Ældre.

Nu skal strategien gøres konkret

Programstrategien vil i den kommende tid blive omsat til en række konkrete indsatser, der skal udvikles og afprøves i samarbejde med landets kommuner. 

- Vi har nu lavet strategien bl.a. med indspark fra ledere og medarbejdere på Vidensdagen i Nyborg og fået ideer nok til de næste to-tre overenskomstperioder. Det er rigtig fedt. Vi glæder os meget til at samarbejde med alle kommuner, der har lyst til at være med på de kommende projekter, siger sektorformand i FOA, Tanja Nielsen.

Strategien "Det levede liv med sundhed og pleje" vil blive sendt til deltagerne fra Fremfærd Sundhed & Ældres Vidensdag den 27. november 2024. Man kan læse mere om strategien og projekterne på VPT (Viden på Tværs) og tilmelde sig nyhedsbreve.

Kort om baggrunden:

Den nye strategi afløser strategien for de seneste to overenskomstperioder, der indeholdt fire pejlemærker: En revitalisering og synliggørelse af den grundlæggende pleje, styrket forebyggelse og arbejde for at mindske antallet af indlæggelser og genindlæggelser, fremme af den rehabiliterende tilgang i plejen og fokus på arbejdsorganisering og faglig stolthed, så alle potentialer realiseres.

Strategien har bl.a. resulteret i følgende projekter:

Programstrategi for Fremfærd Sundhed og Ældre
Kort om Fremfærd Sundhed & Ældre
Fremfærd Sundhed & Ældre

Fremfærd Sundhed & Ældre er en unik konstruktion mellem parterne på det kommunale arbejdsmarked, der har fokus på den kommunale kerneopgave.

I Fremfærd Sundhed & Ældre arbejder kommuner og faglige organisationer med kerneopgaverne omkring sundhed og ældre – f.eks. på sundheds- og forebyggelsescentre, trænings- og rehabiliterings­centre, plejecentre og hjemmeplejen mv.

Fremfærd Sundhed & Ældre iværksætter og støtter projekter, indsamler erfaringer og formidler viden. Projekterne har borgeren i fokus sammen med faglighed, trivsel og effektivitet.