vokspop

Det tager vi med fra konferencen

100 deltagere var med til at fejre afslutningen på Fremfærd-projektet 'Velfærdsteknologi på dag- og botilbud' i KL-huset i København. Vi spurgte tre af deltagerne, hvad de tager med hjem fra dagen.

Af Mette Dissing Sandahl 24/03/2022
Ergoterapeutforeningen,
KL

Linda Trier Hald, adjunkt Ergoterapeutuddannelsen Campus Holstebro

Hvorfor er du her i dag? 

- Jeg er her i dag for at blive inspireret af den viden, som projektet har givet, i forhold til min undervisning i velfærdsteknologi og teknologiforståelse på ergoterapeutuddannelsen.

 Hvad har du lært i dag?

- Jeg er blevet nysgerrig på, hvordan man har anvendt de forskellige teknologier. Jeg vidste godt, at de er her. Men der har været et fokus på, hvordan man kan brugerinddrage bedre og motivere brugerne bedre i dagtilbud og på botilbud. Jeg kommer med en sundhedsfaglig baggrund ,og jeg kan hjælpe mine studerende til at blive mere fokuserede på de velfærdsteknologiske mulighederne indenfor det sociale område. Det er også en del af rehabiliteringen.

 Hvad er din egen erfaring med velfærdsteknologi?

- Jeg underviser i velfærdsteknologier og har prøvet flere velfærdsteknologier af - især indenfor hjerneskade-området. Jeg har prøvet at inddrage VR i undervisningen med god succes og i takt med den hurtige udvikling indenfor teknologi, er min erfaring hele tiden at være nysgerrig og opsøgende, hvilket jeg tager med til de studerende.

- Jeg har også helt lavpraktisk inddraget masser af velfærdsteknologi i min undervisning, fordi vi har haft en Covid-19 periode, hvor jeg har skullet undervise på en helt anden måde, end jeg plejer. Der har jeg selv gjort en masse erfaringer. Vi skal turde at hoppe ud i det. Det skal jeg også lære mine studerende.  

Poul Antonsen, Centerchef for Astafonden, et §104 tilbud med 180 borgere i Københavns Kommune

Hvad har du lært i dag?

- Jeg tager faktisk en hel del med mig hjem. Jeg tager meget alvorligt, at ledelsen skal bakke op om velfærdsteknologien.  Vi har jo altid brugt velfærdsteknologi som for eksempel kørestole. Det behøver jo ikke at koste en million. Nogle af tingene har vi i forvejen, og de skal bare udnyttes. Men vi skal have sat i system, hvordan vi bruger det.

- Jeg glæder mig til at læse Anna Maria Lassens projekt, og så var det inspirerende at se en institution, som brugte Snoezelen ude i fællesrummet. Vi har en lidt anderledes holdning til det. Vi har borgere med en meget lav kognitiv funktionsevne, som vi har isoleret i Snoezelen-rummet med en sanse-motoriker. Her kan jeg se, at de bruger det i fællesrummet, hvor der er støj og ballade og mange flere borgere. Men det virker som om man får mere tilknytning på det og større udnyttelse af de her relativt dyre teknologier. Det vil jeg tage med hjem med det samme, at det godt kan være vi skal lave en mere mobil løsning.

Har du selv nogen erfaringer med velfærdsteknologi?

- Vi har masser. Vi har også været med til at udvikle nogen. Vi har haft kontakt til nogen, som lavede forhøjere til toiletterne, som vi koblede videre til ergoterapeuterne og fysioterapeuterne. Så har vi lige nu haft en snak med nogle unge fyre, som er spiludviklere. De har lavet noget sindssygt spændende på magnetbasis, hvor man lader en lille iPad op, og så kan man lægge nogle brikker på. Det har de udviklet sammen med vores borgere.

 

Heidi Westerlin Christensen, velfærdsteknologikonsulent i Frederikssund Kommune

Hvad har du lært i dag?

- Jeg er blevet inspireret af et par af teknologierne, som vi ikke har arbejdet med endnu. Der er meget af det, som vi arbejder med i forvejen. Jeg har fået inspiration til det, der handler om motion og bevægelse.

- Jeg er desuden meget inspireret af ideen om at have et velfærdsteknologi-udvalg. Jeg arbejder meget på tværs af centre og afdelinger i de enkelte centre. Der synes jeg, det kan være svært at koordinere og sikre vidensdeling. Et udvalg inden for udvalgte områder eller på tværs af områder kan måske være det næste skridt, vi skal tage.

Har du selv erfaring med velfærdsteknologi?

- Ja det må man sige. Det er jo min dagligdag. Vi har rigtig mange forskellige projekter i gang. Mine opgaver er alt fra at søge viden om nyeste udvikling, produktpræsentationer, prøve velfærdsteknologier af, skrive kontrakter og lave sagsfremstillingerne for politikerne med mere.

Kort om konferencen:

Konferencen blev afholdt i KL-Huset i København den 23. marts 2022 og markerer afslutningen på projekt "Velfærdsteknologi på dag- og botilbud".

Dagen var arrangeret af  KL, Ergoterapeutforeningen og konsulenthuset Implement og fokus var på, hvordan man implementere velfærdsteknologi på landets bosteder, så det er til størst mulig gavn for borgerne.

Godt 100 deltog i KL Huset og mere end 100 var med via et ZOOM-link bl.a. medarbejdere og ledere fra kommunale bosteder, konsulenter, i kommunerne udbydere af velfærdsteknologi, forvaltningschefer og repræsentanter fra de faglige organisationer. 

Se flere billeder fra konferencen på Fremfærds LinkedIn

Se livestream fra de første to timer af konferencen.

  • Åbning ved Janet Samuel, KL, og Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.
  • Tre fortællinger om brug af velfærdsteknologi på sociale tilbud, interview med tre projektledere og videoer.
  • Oplæg fra Anna Marie Lassen, forsker, UCN, der har fulgt projektet.
Læs om projektet Velfærdsteknologi i dag- og botilbud

Projektets formål er at inspirere og stimulere til praksisnær kvalitetsudvikling i det faglige arbejde på botilbud ved anvendelse af velfærdsteknologi. Sociale tilbud i syv kommuner deltager. 

Ønsker du at høre mere om projektet, så kontakt:

Specialkonsulent Mie Bjerre, KL på MIBJ@kl.dk 
Konsulent Mette Bay Nyholm, Ergoterapeutforeningen på mbn@etf.dk

Gå til projektside

Velfærdsteknologi på bosteder