
”Hallo, en af mine medarbejdere er ved at blive sygemeldt”
Indsats med at omlægge beskæftigelsesindsatsen i Viborg har resulteret i, at færre borgere er sygemeldt i længere tid.
Som frikommune har Viborg haft mulighed for at gøre tingene anderledes på beskæftigelsesområdet de seneste fire år. Og det har blandt andet medført, at borgernes ønsker og visioner er kommet mere i fokus, færre borgere er sygemeldt i længere tid, og medarbejderne har fået flere brede kompetencer i en ny organisering.
- Vi har udvidet det praksisfaglige råderum for den enkelte medarbejder, fortæller arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Charlotte Burvil.
I dag er det sådan, at langt de fleste medarbejdere både kan løse myndighedsopgaver, have virksomhedskontakt, holde motiverende samtaler etc. De kalder det bredt specialiserede generalister.
Medarbejdere tilknyttet bestemte virksomheder
I Jobcenter Viborg er medarbejderne faste kontaktpersoner for bestemte virksomheder. Beskæftigelsesfaglig medarbejder Charlotte Vibjerg har fx kontakten til regionen og Viborg Kommune.
- Vi har meget fokus på forebyggende og tidlig indsats. Vores nye organisering gør, at vi er tilknyttet bestemte arbejdspladser. Det betyder, at vi kan hjælpe tidligere end før, fx hvis en medarbejder har drypvis sygefravær. Over de sidste par år har vi i tiltagende omfang oplevet, at arbejdsgiverne også selv tager kontakt til os. Det ser jeg som en tillidserklæring, siger Charlotte Vibjerg.
Tidlig indsats ved sygemeldinger
Det er beviseligt, at det gavner indsatsen, når jobcenteret kommer tidligt ind, når en medarbejder er sygemeldt, forklarer afdelingsleder Sofie Steensgaard:
- Før ville vi måske først få kontakt til virksomheden, når medarbejderen havde været sygemeldt i 6-8 uger. Nu kontakter mange os første sygedag, eller allerede når medarbejderen taler om en sygemelding.
Sparringspartner og mødeledelse ved sygesamtaler
Nu tager de beskæftigelsesfaglige medarbejdere også naturligt en faciliterende rolle på sig, når de kommer ud i virksomhederne. Fx tilbyder Charlotte Vibjerg at tage mødeledelsen.
- En sygesamtale kan være svær, og på nogle arbejdspladser kan man godt have lidt berøringsangst for det – også fordi det jo heldigvis ikke er så tit, at de skal igennem det. Derfor tilbyder vi - ud over at guide og vejlede - at sætte os for bordenden og tage mødeledelsen på os, forklarer Charlotte Vibjerg, der oplever, at virksomhederne i stigende grad bruger hende og hendes kolleger som sparringspartnere.
Ny organisering giver resultater
Jobcenterets indsats kan måles på, hvor mange borgere der er på midlertidig og permanent offentlig forsørgelse. Og tallene er lovende: Der er færre unge på offentlig forsørgelse, ligesom antallet af sygemeldte falder.
- Vi får færre og færre borgere, der er sygemeldte i længere tid. Vi kan ikke undgå, at folk bliver sygemeldte, men vi kan støtte dem og virksomhederne til at finde løsninger, forklarer afdelingsleder Sofie Steensgaard.