Inddragelse og tværfaglighed får tingene til at gå op i en højere enhed
Hvad rører sig på de botilbud, der arbejder med Fremfærd-projektet "Medicinsikre botilbud"? Find ud af, hvilke udfordringer medarbejderne står overfor, og hvad der er deres største læring ind til videre.
Sara Lyndorff Svendsen
Faglig koordinator, Sosu-uddannet, Boformen Søparken, Rebild Kommune
- Hvad synes du om at deltage i projektet?
Det er et meget meningsfuldt projekt, som er med til at skabe en helt anden kultur på boformer i Danmark – med en anden form for patientsikkerhed og helhedsorienteret behandling. Det er noget særligt, at vi kan få tværfagligheden til at spille sammen på denne her måde, for det er ikke en selvfølge inden for den pædagogiske praksis.
- Hvad arbejder I med lige nu?
Vi arbejder med medicinadministrationsprocessen og med at involvere medarbejderne i den proces. Selvom vi har en god arbejdsgang nu, så er der stadig nogle situationer og tvivlstilfælde, hvor vi ikke håndterer det ens. Og det skal vi. Det er afgørende, at den gode arbejdsgang bliver skabt i samarbejde med dem, der er på gulvet og omkring borgeren, så de kan se sig selv i det.
- Hvad er den største læring ind til videre?
At inddragelse af det pædagogiske personale kan få tingene til at gå op i en højere helhed. Vi har fx for nylig besluttet, at når sygeplejersken udarbejder den sygeplejefaglige udredning, så gennemgår hun den i samarbejde med pædagogen, som supplerer med det pædagogiske perspektiv.
Birgitte van der Burg
Afdelingsleder, uddannet sygeplejerske, bofællesskaberne Kærvang og Skovvang, Norddjurs Kommune.
- Hvad synes du om at deltage i projektet Medicinsikre Botilbud?
Det er et superspændende projekt. Vi har brug for meget større fokus på socialområdet og den sundhedsfaglige opgaveløsning i det hele taget. Et er selve medicineringsdelen, men endnu vigtigere er det at optimere og kvalificere hele den indsats, som netop denne borgergruppe har så hårdt brug for.
- Hvad arbejder I med lige nu?
Helt konkret har vi hos os fokus på modtagelse og bortskaffelse af medicin. I forbindelse med et besøg fra Sundhedsstyrelsen sidste sommer, blev vi klar over, at vi faktisk har ret godt styr på de midterste søjler i medicineringsprocessen. Vi har derfor valgt at fokusere på vores procedurer omkring modtagelse og bortskaffelse af medicin.
- Hvad er den største læring ind til videre?
At medejerskab er alfa og omega. Allerede fra starten skal det være helt tydeligt, at det her angår os alle. Ellers kan det hurtigt blive et slags parallelt forløb, hvor forbedringsteamet kører deres egen proces og måske ikke helt når ud i hele organisationen. Mit bedste råd til andre er: Få ledelsen med, så du kan få hele organisationen med!
Simone Madsen
Socialpædagog, Specialcenter Slagelse, Slagelse Kommune
- Hvad synes du om at deltage i projektet?
Det er spændende, og jeg er rigtig glad for at være med i Medicinsikre botilbud og for den erfaring, jeg får. Hele processen fungerer godt, og det er spændende at se på de udfordringer, vi møder i den pædagogiske praksis i forhold til medicinen.
- Hvad arbejder I med lige nu?
Vi har undersøgt, hvor vi møder udfordringen henne, og vi er bl.a. blevet opmærksomme på, at vi ikke får registreret tids nok, hvornår medicinen er blevet givet. Medicinen bliver givet, men på grund af travlhed, kan registreringen her og nu glippe. Det arbejder vi med at finde en løsning på. Vi har som mål, at vi skal have 100 dage uden medicinfejl, der kræver kontakt til sygeplejerske eller læge.
- Hvad er den største læring ind til videre?
Det er blevet meget mere tydeligt for mig, hvorfor det er så vigtigt at mindske medicinfejl. Jeg har i det hele taget fået et større indblik i hele medicinprocessen og en meget større opmærksomhed på den del af vores arbejde. Jeg har selvfølgelig altid vidst, at medicinhåndteringen var vigtig, men det er blevet endnu mere klart hvorfor.
Video fra læringstræffet i Middelfart