Teknisk servicemedarbejdere har nøglen til den grønne omstilling
Teknisk service kender de kommunale bygninger bedst. De vil gerne energioptimere og ønsker inddragelse, viser kortlægning.
Skift glødepærer ud med LED-lys, sluk for varmen, når folk går hjem og spar på det varme vand.
Der er mange måder, man kan spare på energien i de kommunale bygninger.
Som teknisk servicemedarbejder har man ansvar for vedligehold, drift og energioptimering af skoler, rådhuse og idrætshaller. Dermed står medarbejderne i teknisk service med nøglen til energibesparelser i landets kommuner.
Meget energi siver ud af bygningerne, uden at man kan se det. Derfor er det vigtigt at have viden om og kompetencer til at betjene de tekniske installationer og at kunne bruge relevant data til at få overblik og lokalisere energispild.
Stor diversitet i medarbejdergruppen
Teknisk servicepersonale ser sig selv som nøglepersoner, hvis energirigtig drift skal lykkes i de kommunale bygninger, og de ønsker at blive inddraget, viser en undersøgelse blandt teknisk servicepersonale i de kommunale bygninger.
- Undersøgelsen viser, at der er stor diversitet i medarbejdergruppen. Det er en gruppe med forskellige fagligheder, baggrunde, interesser, arbejdsopgaver og arbejdsområder. De vil gerne den grønne omstilling, men ved ikke altid, hvordan de skal gå til opgaven, siger Frederik Fenger Petersen, der er specialkonsulent i KL.
Han er sammen med faglig konsulent i FOA Jeanette Bossen projektleder på Fremfærd-projektet "Energirigtig drift".
Fra energiledelse til energidrift
Projektet bygger videre på et KL-projekt om databaseret energiledelse, der dokumenterer potentialet i at bruge data til at styre bygningerne bedre og derved spare både penge og CO2.
Det nye i Fremfærd-projektet er at koble teknisk servicemedarbejderne på det databaserede, så energiledelse bliver til energirigtig drift. For med inddragelse af de medarbejdere, der i det daglige drifter de kommunale bygninger, kommer man endnu længere.
- Arbejdsopgaverne for teknisk servicemedarbejdere forandrer sig rigtig meget i disse år. Dette projekt er et godt eksempel på, hvad et partssamarbejde som Fremfærd kan, hvor man både har ledere og medarbejdere med. For uden medarbejderinddragelse og ændrede arbejdsgange kommer den grønne omstilling ikke til at lykkes, siger Jeanette Bossen, FOA.
Det er meningsfuldt at spare borgernes skattekroner, så de kan bruges på noget bedre
Teknisk servicemedarbejder
Kortlægning af arbejdsopgaver
Som led i projektet er der blevet gennemført en kortlægning af teknisk servicemedarbejdernes nuværende arbejdsopgaver og ansvarsområder med fokus på energirigtig drift.
Rapporten er udarbejdet af konsulentfirmaet Transition og bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der er sendt til FOA og 3F's medlemmer. Over 500 respondenter har svaret.
Derudover er der gennemført fokusgruppeinterviews med 21 teknisk servicemedarbejdere fra fem kommuner.
Krav udefra om energibesparelser
Ifølge analysen er der et stort udviklingspotentiale relateret til energirigtig drift, og det er nødvendigt, for nye EU-direktiver kræver, at kommunerne skal spare energi, forklarer Frederik Fenger Petersen fra KL.
- En rundspørge til landets kommuner viser, at man i ejendomscentrene ser samarbejdet mellem teknisk servicemedarbejderne og ejendomscentrene som helt afgørende for at lykkes med energioptimering. Så gode kommunikationskanaler er centralt, siger han.
Kommunikation på tværs
Og netop samarbejdet og kommunikationen mellem de forskellige led i organisationen er centralt for den grønne omstilling i kommunerne. Det gælder både samarbejdet med lokale ledere fx en skoleleder og brugerne.
Over halvdelen af respondenterne forklarer, at de har involveret brugerne i forhold til adfærdsændring bl.a. gennem informationskampagner, men at det sjældent virker ret godt.
- Medarbejderne ligger inde med en masse vigtig viden om de kommunale bygninger, som ikke når ejendomscentrene. De skal derfor have redskaberne til at indgå i dialog med ledelsen, så de gode idéer kommer frem i lyset, siger Jeanette Bossen fra FOA.
Prioritering af arbejdsopgaver
En anden ting, man kan uddrage af kortlægningen, er den alsidighed i arbejdsopgaver, der præger ansatte i teknisk servicefunktioner.
De udfører driftsopgaver, serviceringsopgaver, vedligeholdelsesopgaver og har kontakten til brugere, beboer og borgere. Som én medarbejder udtrykker det: "Vi laver alt det, de andre ikke gør."
Det giver anledning til en snak om prioriteringer, påpeger Jeanette Bossen fra FOA.
- Vi bliver nødt til fremover at prioritere opgaverne omkring energirigtig drift sammen med arbejdsgiverne. På sigt kan det betyde, at det tekniske servicepersonale skal løse nogle andre og anderledes opgaver end i dag, siger hun.
Inddragelse af medarbejderne
Frederik Fenger Petersen fra KL fremhæver forskelligheden i kommunernes organisering. Nogle kommuner har central ejendomsdrift, andre en mere decentral organisering, hvilket også har betydning for mulighederne for databaseret energidrift.
Næste skridt i projektet bliver at gennemføre fokusgruppeinterviews med ejendomscentre og chefer og at kigge på mulighederne for inddragelse af teknisk service- medarbejderne, forklarer han.
- Analysen giver os en større forståelse for teknisk service som gruppe. Vi vil nu dykke ned i analysen for at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe den grønne omstilling mere på vej, for medarbejderne udtrykker selv, at det er meget meningsfuldt at arbejde med energirigtig drift.
Det er tilfredsstillende at få ting til at virke, spare skattekroner og være med til at redde jorden.
Teknisk servicemedarbejder