Sådan bruger du de gratis materialer

Forsker på CBS Pernille Steen Pedersen har udviklet en række materialer og forebyggelsesværktøjer, der skal hjælpe til at sætte psykisk arbejdsmiljø på dagsordenen. Få inspiration til at bruge værktøjerne her.

Af Irene Aya Schou 26/02/2020
Fremfærd

Som leder og medarbejder finder du ikke en hammer eller en skruetrækker, som i et svup-tag kan få bugt med stress.

Til gengæld finder du her øvelser og værktøjer til at skabe dialog på arbejdspladsen - dialog, der kan hjælpe jer til at lære hinanden bedre at kende og til at få indsigt i jeres forskellige reaktioner på og håndtering af arbejdspres.

De nye værktøjer er blevet udviklet af forsker på CBS, Pernille Steen Pedersen, og præsenteres i filmen.

Materialet ”En oplyst anerkendelsesrejse" består af tre værktøjer:

  1. Det fælles sprog
  2. Øvelser og handlemuligheder
  3. Dialogkort

Værktøj 1 "Det fælles sprog"

"Det fælles sprog" består af ny viden om, hvordan stress og skam hænger sammen baseret på Pernille Steen Pedersens forskning og illustreret ved en række konkrete eksempler.

Værktøj 2 "Øvelser og handlemuligheder"

"Øvelser og handlemuligheder" består af refleksionsøvelser og måder, hvorpå man kan bringe den nye viden i spil bl.a. i MUS-samtalen. Værktøjet kan også bruges som inspiration til, hvordan leder sammen med tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant kan arbejde forebyggende i forhold til stress-sygemeldinger. 

Værktøj 3 "Dialogkort"

"Dialogkort" består af en række dialogkort og en spilleplade. Derudover er der udviklet en guide, der trin for trin beskriver, hvordan I kan bruge dialogkortene i hverdagen. 

Institutionen Bifrost ved Skanderborg har været med fra starten ved afprøvning af materialet. I filmen viser leder Mette Bisbo og pædagog Birgitte Bitsch, hvordan man kan bruge dialogkortene i en MUS-samtale. 

I filmen medvirker også hjemmeplejen i Rudersdal, der har været med i udviklingen og afprøvning af dialogkorten, samt Filip Christensen, HR-konsulent i Haderslev Kommune, der fortæller, hvordan dialogkort flytter tilgangen til stress fra det individuelle til fællesskabet. 

”En oplyst anerkendelsesrejse” er blevet til i et forskningsprojekt med tre kommuner og partssamarbejdet Fremfærd.

Interesserer du dig for psykisk arbejdsmiljø, organisation og udvikling?

Så tilmeld dig Viden På Tværs' nyhedsbrev. Her får du viden om nye indsatser og værktøjer, og du kan se, hvordan andre arbejdspladser arbejder med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. 
Tilmeld dig nyhedsbrevet Organisation og Udvikling

Se filmen: Et nyt perspektiv på stress og skam

 

Tema om stress