Tiltag der får flere kvinder i ledelse

Der skal flere kvinder i topledelse. Dels fordi mangfoldighed betaler sig, dels fordi alle ressourcer og kompetencer skal udnyttes. Det mener fem kommuner, der på forskellig vis arbejder på at få flere kvinder i topledelse.

Af Personaleweb 15/05/2013
KL,
KTO

Aarhus, Københavns, Nyborg, Næstved og Aalborg Kommune har underskrevet Charter for flere kvinder i ledelse. De er enige om, at der skal tilrettelægges mange og varierende indsatser både mod kvinder og mod ledelsesudvikling generelt, hvis arbejdet med flere kvinder i ledelse skal bære frugt.

Her er en oversigt over, hvad kommunerne har arbejdet med.

Ligestillingsudvalg

Et udvalg, der kan drøfte forskellige aspekter af ligestillingsproblematikken, kan bidrage med løbende opmærksomhed og opfølgning på ligestilling.

Ligestillingspolitik

Arbejdet i ligestillingsudvalget kan for eksempel resultere i en ligestillingspolitik, der indkredser kommunens fokus i forhold til ligestilling. Politikken kan blandt andet resultere i handlingsplaner i forhold til forskellige indsatser.

Undersøg kvinders muligheder

Det kan være ganske nyttigt at have statistik på antallet af kvinder på de forskellige ledelsesniveauer. Flere af kommunerne har søsat interne undersøgelser af forskellige forhold vedrørende kvinder i ledelse som eksempelvis barrierer og motivation.

Integration i MED-arbejdet

Det er oplagt at bruge et forum som MED-organisationen til drøftelser om ligestilling.

Netværk for kvinder

Mange kommuner har nedsat forskellige netværk, hvor ledere kan få sparring og diskutere problemstillinger. Der kan i den forbindelse med fordel oprettes netværksmøder alene for kvinder.

Rekruttering

Det er en god ide at være opmærksom på kønsaspektet, når der skal rekrutteres. Sproget i jobannoncerne kan for eksempel have betydning for, hvem der søger. Derfor skal annoncerne appellere til begge køn.

Praktik

Manglende erfaring kan være en hæmsko for kvinder, der vil have lederjobs. Den barriere kan imidlertid imødekommes ved at indføre praktik, hvor kvinderne kan snuse til lederjobbet. Det kan også hjælpe den enkelte kvinde med at afklare, om ledervejen er noget for hende.

Mentor

En mentorordning kan ligeledes hjælpe kvindelige topledertalenter med at afklare, om lederjobbet er noget for dem. Det kan både være mentorordninger internt i kommunen – eventuelt på tværs af forvaltningerne, – eller det kan være en mentorordning på tværs af sektorerne, for eksempel i samarbejde med en privat virksomhed i området eller regionen.

Lederudvikling generelt

Kommunernes arbejde med lederudvikling generelt bidrager også til at skabe gode betingelser for kvinder i ledelse. En betingelse for at få flere kvinder i ledelse er netop, at kvinderne har kompetencerne.

Kommunerne arbejder med mange forskellige tiltag. Et af de mest udbredte lederudviklingsinitiativer er lederuddannelser som fx diplom i ledelse, den offentlige lederuddannelse eller den fleksible master i offentlig ledelse. Flere kommuner indgår også i konkrete samarbejder med uddannelsesinstitutioner, så de får skræddersyet uddannelsesforløbene til kommunens behov.

I Aalborg Kommune har man introduceret leadership pipeline. Leadership pipeline er med til at kortlægge lederne og de kompetencer, der skal bruges på forskellige niveauer. Det kan så bruges i rekrutteringsprocessen til at skabe en tydelighed i forhold til, hvad de forskellige ledelseslag skal kunne. Det fortæller potentielle kandidater, hvad der ligger i lederarbejdet, og på den måde kan det tiltrække nogle kandidater, som ellers havde en anderledes opfattelse af lederarbejdet. Derudover bruges pipelinen også til at fortælle, hvad de nye ledelsesudfordringer er, når man skifter fra et ledelsesniveau til et andet.

Læs mere om kommunernes lederudvikling:

Om projektet Flere kvinder i ledelse

Fem kommuner Aarhus, København, Nyborg, Næstved og Aalborg har underskrevet Charter for flere kvinder i ledelse.

Formålet med projektet 'Flere kvinder i ledelse' har været at indsamle og formidle de erfaringer, som de fem kommuner har gjort sig samt indsamle og formidle de tiltag, de har igangsat i forhold til arbejdet med at få flere kvinder i ledelse.

Kontakt:

Marlene Skou Jørgensen, KL, MKR@kl.dk, 3370 3575

Lars Daugaard, KTO, ld@kto.dk, 3347 0625

Læs om flere erfaringer fra projekt 'Flere kvinder i ledelse'

Aarhus, Københavns, Nyborg, Næstved og Aalborg Kommune er enige om, at der skal mange og varierende indsatser både mod kvinder og mod ledelsesudvikling generelt, hvis arbejdet med flere kvinder i ledelse skal bære frugt. Læs mere om deres tiltag:

Kontakt vedrørende 'Flere kvinder i ledelse'

Marlene Skou Jørgensen, KL, MKR@kl.dk, 3370 3575

Lars Daugaard, KTO, ld@kto.dk, 3347 0625