affald

Få inspiration til arbejdet med affald i det offentlige rum

Hvordan sikrer kommunerne en mere effektiv håndtering af affald i det offentlige rum? Kom med til konference i København den 7. maj.

Af Irene Aya Schou 11/04/2025
Fremfærd

Skod, tyggegummi, is-papir og plastikbeholdere fra take-away mad.

Meget affald ender unden for affaldsspandene. Men hvordan undgår man henkastet affald på pladser, parker og gader? Hvordan sikrer man, at affaldsspande tømmes, når de er fyldt? Og hvordan kan vi sortere affald i det offentlige rum, selvom lovgivningen på området lader vente på sig?

Der er nok at tage fat på, når det gælder alt det affald, vi alle sammen smider i de offentlige containere og skraldespande. Kommunerne bærer et stort ansvar for indsamlingen af affald, så hvordan kan de trække på hinandens viden og erfaringer og samskabe med civilsamfund, borgere og erhvervsliv?  

Sæt kryds i kalenderen

Det er baggrunden for Fremfærd Bruger-projektet "Affald i det offentlige rum", som samler kommunale medarbejdere og ledere fra hele landet for at udvikle nye løsninger til affaldshåndtering.

Projektet er et samarbejde mellem KL, 3F, Hold Danmark Rent og konsulenthuset Behave Green. 

Projektet lanceres med en kick-off konference om affald i det offentlige rum den 7. maj 2025 i KL-Huset i København. Det er gratis, og alle er velkomne.

Plads til alle kommuner

Konferencen giver gennem oplæg, cases og workshops deltagerne viden, inspiration og mulighed for at arbejde med deres egne forandringsprojekter.

- På konferencen får kommunerne mulighed for at sparre med hinanden, få ny viden og arbejde med egne projektideer - enten projekter, de allerede har sat i gang, eller projekter, som de godt kunne tænke sig at lave på affaldsområdet, siger Loke Bisbjerg Nielsen, der er seniorkonsulent i Behave Green.

For at få det bedste udbytte af konferencen opfordrer Loke Bisbjerg Nielsen kommunerne til at stille med både administrative medarbejdere og specialarbejdere i kommunernes Vej og Park enheder. 

- Vores drøm er, at der både deltager ledere og medarbejdere med ansvar for strategi, planlægning og administration og også nogle fra driften i Vej og Park fx en driftskoordinator eller tillidsrepræsentant, siger han. 

Ideer afprøves over sommeren

Efter konferencen udvælges 4–5 kommuner til at afprøve deres idéer i praksis hen over sommeren. Med sparring fra projektets konsulenter skal de udvikle og teste løsninger, der kan danne grundlag for bredere udbredelse på tværs af landets kommuner. 

- Det kan handle om alt fra opsætning af skraldespande, nudging og affaldssortering til henkastet affald, kompetenceudviking af medarbejdere og samarbejde med civilsamfund og erhverv, siger Loke Bisbjerg Nielsen, der understreger, at projektet ikke blot skal skabe nye metoder til affaldshåndtering.

- Det skal også styrke samarbejdet på tværs af faggrænser og give medarbejderne en aktiv stemme i udviklingen af fremtidens offentlige rum, siger han.

Afsluttende konference til efteråret

Resultaterne samles og formidles på en afsluttende konference i efteråret, hvor alle interesserede kommuner får mulighed for at lade sig inspirere og tage de bedste løsninger med hjem. 

For Julie Appelqvist, specialkonsulent i KL, er det vigtigt, at kommunerne støttes i at eksperimentere på et område, præget af skiftende lovgivning og stor kompleksitet. 

- På sigt vil kommunerne skulle sortere i det offentlige rum, ligesom det i dag sker med affald fra private hjem og virksomheder. Men sortering er bare ét aspekt. Der er masser af andre udfordringer i forhold til affald i det offentlige rum, som vi håber at få belyst i dette projekt, siger Julie Appelqvist, der er projektleder på "Affald i det offentlige rum" sammen med Morten Hofmann Rytter konsulent fra 3F.

Metoden er samskabelse

For Morten Hofmann Rytter er samskabelse - ikke mindst med medarbejderne - et nøgleord.

- Man kan implementere projekter på mange måder. Her lægger vi op til,  at de løsninger, der skabes, sker i et samarbejde med medarbejdere, borgere, civilsamfund og andre aktører. Det skal være sådan, at dem, der skal ud og implementere løsningerne, også er med i processen med at skabe dem, siger han.

Vil du vide mere om projektet og tilmelde dog konferencen? 

Du kan tilmelde jer konferencen her.

Vil du vide mere om projektet, så kontakt Loke Bisbjerg Nielsen, seniorkonsulent i Behave Green: 

lb@behavegreen.dk eller 44188990.

Konferencen foregår i KL Huset i København fra klokken 10-16. Få programmet her.

Om "Affald i det offentlige rum"

Formålet med projektet er at udvikle og teste konkrete løsninger, der skal forbedre affaldsindsamling og sortering, mindske henkastet affald og styrke samarbejdet mellem kommunale enheder og medarbejdere – særligt i Vej- og Park-afdelingerne. 

Projektet løber frem tik udgangen af 2025. Undervejs vil der være en kick-off konference og en afsluttende konference. 4-5 kommuner får henover sommeren mulighed for at udvikle og teste løsninger med sparring fra projektets konsulenter.

Konsulenthuset Behave Green faciliterer projektet, der foregår i regi af Fremfærd Bruger. KL og 3F har projektledelsen.