Grøn agent omsætter borgernes idéer til virkelighed
Ida Vad Svenningsen er Aalborg Kommunes grønne agent. Hun hjælper borgerne med at realisere deres bæredygtige projekter.
Ida Vad Svenningsen har en særlig mission: At engagere borgere i den grønne omstilling og bringe deres grønne idéer til live.
Som ’grøn agent’ i Aalborg Kommunes Center for Grøn Omstilling samarbejder hun med civilsamfundet om at fremme miljøvenlige tiltag og hjælpe grønne ildsjæle med deres projekter.
Grøn omstilling er en fælles opgave
Borgere med en grøn idé kan trække på hendes netværk og kompetencer inden for bæredygtighed, og Ida står klar til at understøtte, udvikle og realisere projekter.
Idéerne er mange og forskellige. Ida hjælper med alt fra at spare på elregningen eller kortlægge borgeres eget personlige CO2-aftryk til at understøtte medarbejdere og virksomheder i grønt frivilligt arbejde som affaldsindsamlinger.
Mange danske kommuner arbejder hver dag med at omstille deres drift og indkøb, men den grønne omstilling kræver også, at borgernes hverdag gøres grønnere. For Ida er den grønne dagsorden en fælles opgave, og et fokus på forbrugsbaserede udledninger er her vigtigt.
Med det fokus handler udledningen af drivhusgasser nemlig ikke udelukkende om det, man udleder i forbindelse med produktion af forskellige varer og tjenester, men også i forbindelse med den enkeltes forbrug af disse varer og tjenester.
- Hvis vi skal gøre en forskel, skal både kommunen, men også borgerne være indstillet på at tage del i omstillingen. Det er dét, jeg arbejder for, siger hun.
En helt særlig rolle
Ida Vad Svenningsen sidder i et team med 15 medarbejdere, der alle arbejder med grøn omstilling. Men som den eneste grønne agent i teamet har hun en særlig rolle. Hun har friere rammer, og hendes hverdag ser derfor også lidt anderledes ud end hendes kollegaers.
- Som grøn agent er jeg mere fleksibel. Jeg tager for eksempel til flere arrangementer og møder borgerne, der hvor de er, siger Ida.
Ofte er det nemlig de samme borgere, der opsøger Ida som grøn agent. Det er borgere og ildsjæle, der har den grønne omstilling som højeste prioritet. Derfor er det vigtigt, at Ida også bringer sig selv i spil overfor de borgere, der ikke automatisk beskæftiger sig med grøn omstilling.
På den måde skaber hun interessen for grøn omstilling hos dem, der ikke selv opsøger den i hverdagen.
Det handler om at få borgerne til at agere grønt. Vi skaber interessen for grøn omstilling hos dem, der ikke selv har det højest på agendaen.
Samarbejde baner vejen for grøn omstilling
Et afgørende element i Idas arbejde drejer sig om samarbejde. Foruden samarbejdet med borgere og ildsjæle, samarbejder Ida med en række foreninger, virksomheder og institutioner.
Ida bruger for eksempel nogle af sine dage på Aalborg Hovedbibliotek. Her kan borgere møde hende – både for at se, hvad hun laver, og hvordan hun arbejder med grøn omstilling, men også for at få hjælp og sparring til deres grønne idéer.
Samarbejdet med biblioteket stopper ikke her. I forlængelse af Bibliotekernes Verdensmålsuge, der hvert år afholdes i uge 17, arrangerer Ida en række aktiviteter for at fremme FN’s verdensmål.
Lokale, der laver bæredygtige produkter, får lov at komme og sælge deres produkter, og der holdes oplæg om, hvordan fællesskaber kan skabe grøn forandring.
Også boligforeningerne er vigtige samarbejdspartnere. Sammen med boligforeningerne sætter Ida fokus på, hvordan man skaber bæredygtige bydele, ligesom Ida er med til at afholde energimøder for borgere om, hvordan de selv kan spare på både energien og økonomien.
Aalborg Kommunes telt til Grøn familiedag, hvor familier kunne tage på klimamission.
50 børnefamilier på klimarejse
Ét af de steder, hvor Ida selv opsøger aalborgenserne, er til ’Grøn familiedag’ i den lille landsby Halkær. Her samles børnefamilier til en dag i bæredygtighedens tegn. Grønne foreninger stiller op med aktiviteter for hele familien, og sidste år inviterede Ida og hendes kollegaer børnefamilierne med på en klimamission.
Familierne skulle igennem deres egen klimarejse gennem tre rum. Første stop på rejsen var et sort rum, hvor familierne blev præsenteret for en lang række CO2-udledere. I det sorte rum skulle familierne finde deres egen klimaskurk og identificere, hvor de selv kunne blive bedre til at udlede mindre.
Få øje på klimaskurken
Næste stop på rejsen var et grønt rum, hvor familierne konkret skulle arbejde med, hvordan de kunne gøre op med deres klimaskurk. Når de havde gjort det, kunne familierne træde ind i det sidste rum – et guldfarvet rum, hvor familierne kunne fejre, at de var blevet grønnere.
- Vi fik 50 familier igennem. Vi ved jo ikke, om de rent faktisk fik gjort op med deres klimaskurk, da de kom hjem, men hvis de gjorde, ville de samlet kunne reducere 50 ton CO2.
Selvom de konkrete resultater er uvisse for Ida, tror hun på, at klimamissionen har gjort en forskel for familierne.
- Folk ved godt, at oksekød forurener meget, men det er ikke sikkert, at man ved, hvor meget sammenlignet med kylling. Dialogen gør rigtig meget – og den dag fik vi i hvert fald engageret 50 børnefamilier i dagsordenen, siger Ida.
Bæredygtighedsfestival - også for borgere
Idas arbejde centrerer sig mest om borgere og civilsamfund, men i de kommende måneder har Ida sammen med andre gode kræfter travlt med Aalborg2024, en stor europæisk konference og bæredygtighedsfestival, hvor grønne ildsjæle, foreninger, virksomheder kan mødes med danske og internationale politikere og embedsfolk.
Festivalen vil byde på et væld af aktiviteter, der henvender sig til de mange forskellige gæster. Ida håber, at så mange som muligt har lyst til at være med, når festivalen løber af stablen.
- Formålet er at skabe en symbiose, så det ikke kun er politikere og embedsfolk, der er involveret i den grønne omstilling, men også borgerne. Flere skal være med til at løfte dagsordenen, siger Ida.
"Jeg drømmer om et eksperimentarium"
Gennem sit arbejde som grøn agent har Ida Vad Svenningsen engageret borgere og civilsamfund i at skabe bæredygtige løsninger til gavn for klimaet.
For Ida kan arbejdet som grøn agent tage mange retninger. Både drømmene og mulighederne er mange.
- Jeg drømmer om et eksperimentarium, hvor man tør udfordre status quo om, hvordan vi arbejder med bæredygtig adfærd. Eller at skabe noget medansvar og etablere et klimaborgerting. Der er flere gode metoder.
Til andre, der ønsker at starte lignende initiativer, har Ida nogle klare råd:
1. Overbevis politikerne
Hvis initiativet skal ligne det, der er etableret i Aalborg Kommune, er der brug for politisk opbakning. Politikere skal overbevises om, at der er behov for et fokus på forbrugsbaserede udledninger, og at initiativet er vigtigt for kommunens klimaplan.
2. Allier jer med lokale aktører
Samarbejd med organisationer, der allerede har en etableret kontakt til borgerne. Deres troværdighed og forbindelse til borgerne gør det nemmere at nå ud og få folk med på den grønne dagsorden.
3. Skab synlighed og tilgængelighed
Vær til stede, hvor borgerne er. Arranger aktiviteter, og vær synlig på lokale mødesteder. Det gør det lettere for borgerne at engagere sig og finde ud af, hvordan de kan bidrage til den grønne omstilling.
4. Engager bredt og lav målrettede aktiviteter
Fokuser ikke kun på de allerede engagerede. Det er vigtigt at nå ud til dem, der ikke automatisk interesserer sig for grøn omstilling. Skab aktiviteter, der er relevante og interessante for forskellige grupper – fra børnefamilier til ældre borgere.
5. Vær tålmodig og tro på dialogen
Forandring sker ikke over natten. Vær tålmodig og hav tillid til, at dialog og kontinuerligt engagement fører til varige forandringer. Hver samtale og hvert møde tæller.