Sevel Aldersomshjem

Ud med kaffe og ind med grød giver bedre nattesøvn

På Sevel Alderdomshjem har de sat fokus på at forbedre borgernes søvn. Små tiltag har vist sig at gøre en stor forskel.

Af Sine Molbæk-Steensig 04/09/2023
Fremfærd

Væk med kaffe og kage
Søvnen skal ikke være en plage
Grød og sunde spise
Det vil nattesøvnen prise

Det lille rim hænger på Sevel Alderdomshjem som en kærlig reminder til kollegerne om et nyt tiltag om aftenen. Traditionelt er aftenvagterne gået rundt og har tilbudt beboerne kaffe og kage, men et forsøg med at servere mere solide, proteinholdige serveringer og mindre kaffe fra ”Godnatvognen” har vist sig at forbedre beboernes nattesøvn betydeligt.

- Vi har ikke fuldstændig afskaffet kaffe om aftenen, men vi tilbyder det ikke længere per automatik, fortæller Dorthe Møgelbjerg, som er social- og sundhedshjælper og kvinden bag rimet.

Del af Sikker Sundhed

Sevel Alderdomshjem ligger i Holstebro Kommune og deltager i projektet Sikker Sundhed for borgere med demens og er med til at sætte fokus på, hvordan sundheden for borgere med demenssygdomme kan forbedres.

De deltagende teams har alle arbejdet med at afdække et sundhedsfagligt problem hos borgerne og herefter identificeret relevante indsatser til at skabe forbedringer og forebyggelse.

I Sevel har de valgt at sætte fokus på søvn, fordi god søvn er en vigtig forudsætning for trivsel og styrker immunforsvaret.

Lidt senere aftensmåltid og mere aktivitet

- Noget af det, vi har gjort, er at rykke aftensmåltidet en lille smule. Ikke så meget – bare fra 17:30 til 18:00 fortæller Anita Dalgaard, som er social- og sundhedsassistent.

Det betyder blandt andet, at beboerne kommer lidt senere i seng, og for nogle har det gjort det nemmere at falde i søvn. Men den ekstra halve time har også gjort det muligt for nogle af beboerne at nå en lille aktivitet mere, end de ellers ville have gjort – fx gå en lille tur. Alt sammen noget der styrker nattesøvnen.

Godnatvognen giver ro

Som et forsøg har medarbejderne i Sevel målt på tre beboeres søvn efter indførslen af ”Godnatvognen”. Den ene beboer havde tidligere meget urolige nætter, men sover nu hver eneste nat og af og til endda til klokken 9-10 om formiddagen. For de to andre beboere er der også sket markante forbedringer, selvom de stadig er vågne ind i mellem, fortæller Anita Dalgaard.

- Vi blev faktisk enormt positivt overraskede over den markante forskel, en så lille justering har gjort, fortæller Jane Damgaard, der er leder på Sevel Alderdomshjem.

Social- og sundhedshjælper Dorthe Møgelbjerg er enig:

- Det er ikke raketvidenskab, det vi har gang i – men det virker!

Væk med kaffevognen og goddag til Godnatvognen
væk med kaffevognen

Planchen der hænger på Sevel Alderdomshjem

Billedtekst

Fra venstre: leder Jane Damgaard, sygeplejerske Annette Hesel Andersen, social- og sundhedsassistent Anita Dalgaard og Dorthe Møgelbjerg, social- og sundhedshjælper.

Vi skal have blik for det enkelte menneske
sygeplejerske  Annette Hesel Andersen

- Også i forhold til søvn er det vigtigt, at vi kender den enkelte borger. Vi har fx mange landmænd her i Vestjylland, og de er altså vant til at stå op med hønsene. For dem er det ikke naturligt at sove til klokken 8-8:30, og så er det ikke noget, vi skal efterstræbe, siger Annette Hesel Andersen, der er sygeplejerske på Sevel Alderdomshjem.

Om projekt Sikker sundhed for borgere med demens

Projektet ønsker at styrke de sundhedsfaglige kompetencer hos medarbejdere på plejecentre.

Det skal ske ved at arbejde målrettet med arbejdsgange og redskaber til at forbedre både sundhed og patientsikkerhed.

Leder og medarbejder-teams fra fem kommuner deltager og afdækker et sundhedsfagligt problem hos borgerne og herefter identificerer relevante indsatser til at skabe forbedringer og forebyggelse.

Det er Fremfærd Sundhed og Ældre, der står bag projektet, som udføres sammen med Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Nationalt Videnscenter for Demens.

Sikker sundhed