Recovery-orienteret rehabilitering - hvad går det ud på?

8 principper sætter rammerne for det pædagogiske arbejde med at støtte mennesker med psykiske lidelser i at opnå meningsfulde og selvstændige liv.

Af Sine Molbæk-Steensig 13/11/2024
Fremfærd

Recovery-orienteret rehabilitering er en tilgang, der tager afsæt i borgerens håb, ønsker og drømme for dermed at kunne leve et mere meningsfuldt og selvstændigt liv. Tilgangen bygger på en grundantagelse om, at alle kan få det bedre.

Det altafgørende princip er, at borgeren er eksperten i eget liv, og at man som fagprofessionel altid tager udgangspunkt i det, borgeren selv forbinder med det gode og meningsfulde liv. Borgeren har derfor en langt større og meget aktiv rolle at spille i at forme og planlægge sit eget liv. 

CHIME-elementerne og recovery

I stedet for at fokusere på at fjerne symptomer eller sygdom, så handler recovery inden for psykisk sundhed om at opnå en tilstand, hvor man kan leve et godt og meningsfuldt liv, trods sygdom. Det betyder, at den socialpædagogiske indsats skal støtte borgeren i at finde sin egen vej til bedring.

Når man som fagprofessionel arbejder recovery-orienteret, så skal de fem virksomme CHIME-elementer indgå som en del af indsatsen:

  • Connectedness / Samhørighed: At føle samhørighed med andre mennesker gennem værdsatte fællesskaber 
  • Håb: At have håb og optimisme for fremtiden
  • Identitet: At have sin egen identitet og værdsætte den
  • Meningsfuldhed: At opleve sit liv og de aktiviteter man laver som meningsfulde
  • Empowerment: At have kontrol over sit eget liv ved at have handlemuligheder, handlekraft og troen på, at man kan

Rehabilitering er samarbejde

Rehabilitering er målrettet personer, som oplever begrænsninger i hverdagslivet på grund af fx fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevner. Der bliver lagt vægt på at skabe rammer for et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet, deltagelse, mestring og livskvalitet. 

Rehabilitering er en proces, hvor borger, pårørende, professionelle og andre relevante parter samarbejder. Rehabiliteringsindsatser skal være målrettede, sammenhængende og vidensbaserede og altid tage udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation.

De 8 principper for recovery-orienteret rehabilitering

Kilde: Recovery-orienteret rehabilitering - vejledning til praksis, Socialstyrelsen 2023

  1. Tag udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme
    Borgernes håb, ønsker og drømme skal være udgangspunktet for de mål, der sættes for indsatsen.
     
  2. Fokusér på borgernes ressourcer 
    Indsatsen skal fokusere på borgernes ressourcer og potentialer.
     
  3. Inddrag borgernes netværk og de almene fællesskaber
    Indsatsen skal hjælpe borgerne med at skabe eller bibeholde relationer til de mennesker, borgerne har i deres liv og med at deltage i almene fællesskaber. Ideen er, at man kommer sig sammen med andre.
     
  4. Mød borgerne med åbenhed, tillid og respekt
    Det gode samarbejde bygger på en anerkendelse af borgernes erfaringer og tillid til hinandens gode intentioner og evner.
     
  5. Hjælp borgerne så tidligt som muligt
     Sæt ind med tidlige og forebyggende indsatser via tilgængelige, synlige og fleksible tilbud.
     
  6. Arbejd koordineret med borgernes samlede livssituation
    Indsatsen skal tage udgangspunkt i borgernes samlede livssituation og understøtte en sammenhængende og helhedsorienteret støtte.
     
  7. Følg op, så indsatsen altid er den rette
    Borgernes mål skal tage udgangspunkt i borgernes aktuelle livssituation og løbende justeres, hvis borgernes situation ændrer sig.
     
  8.  Brug viden og metoder der virker
    Anvend faglige metoder og viden med dokumenteret virkning. 

Medarbejderens rolle 

For en medarbejder, der skal være del af et recovery-orienteret rehabiliteringsarbejde, er relationen og dialogen afgørende.

Medarbejderen og borgeren indgår nemlig i et partnerskab, hvor borgeren er erfaringseksperten med et indefra-perspektiv, og medarbejderen er facilitator for borgerens recovery proces med sit udefra-perspektiv. I fællesskab arbejder man for at skabe et miljø, hvor borgeren får mulighed for at udvikle sig og opnå en højere grad af selvstændighed og livskvalitet – på en måde, der giver mening for borgeren selv.

Der ligger et stort arbejde i sammen med borgeren at få formuleret mål, som er både realistiske og konstruktive. Og for at være kvalificeret i sin samtale med borgeren skal medarbejdere formå at oversætte borgerens ønsker til noget, der kan lade sig gøre for den enkelte, men også er inden for fx økonomiske og lovgivningsmæssige rammer

Vil du vide mere?

Social- og boligstyrelsens temaside om recovery-orienteret rehabilitering i socialpsykiatrien
Her finder du publikationer, e-kurser, guides og redskaber.

Fremfærd-projektet Bedre liv i botilbud bygger på Social- og Boligstyrelsens koncept for recovery-orienteret rehabilitering.

Det er KL, FOA og Socialpædagogerne, der i fællesskab og i regi af Fremfærd Borgere med Særlige Behov styrer projektet.

Kontakt

Tina Levysohn, KL, tle@kl.dk

Nanna Mørch, FOA, nanm@foa.dk

Lotte Lyhne, SL, lee@sl.dk

Mere fra projekt Bedre liv i botilbud

Besøg projektets temaside eller tilmeld dig VPT's nyhedsbrev "Borgere med særlige behov"