Når udsatte borgere kan selv eller sammen med andre
Ny rapport viser, at robusthedshjulet gør udsatte borgere i stand til at reflektere over eget liv og livssituation.
Hvad er det i hverdagslivet, der gør, at borgere i udsatte positioner opbygger robusthed, handlekraft og selvstændighed? Og nogle gange på trods af meget svære livsvilkår og erfaringer.
Gentofte Kommune har netop udgivet en rapport på baggrund af et forskningsprojekt, hvor 15 borgere i udsatte positioner er blevet interviewet med baggrund i robusthedshjulet.
Robusthedshjulet er tidligere blevet anvendt på ældreområdet, og projektets formål har været at afprøve, om de 9 såkaldte beskyttende robusthedsfaktorer også er brugbare i forhold til socialt udsatte borgere, når de skal vurdere og reflektere over eget liv og livssituation.
De 9 robustheds-faktorer
De 9 faktorer er: Personlighed, helbred, familiemæssig baggrund, socialt netværk, de store stunder, tidligere beskæftigelse, foretrukne interesser og aktiviteter, struktur i hverdagslivet samt livsformer og værdier.
Rapporten viser, at de 9 faktorer kan benyttes blandt borgere i udsatte positioner til at beskrive deres livsverden og forstå deres situation og udfordringer.
Det konkluderes derfor, at robusthedshjulet er tilstrækkeligt dækkende for at kunne belyse årsager til robusthed blandt udsatte borgere, hvilket kan bruges i forhold til at vurdere, hvilke indsatser og tiltag der er brug for hos den enkelte.