Middelaldrende kvinde

Det moderlige instinkt giver stress

Kvinder er mere udsatte for stress end mænd. Det viser en kortlægning af stress blandt skolelærere i og omkring Viborg.

Af Personaleweb 01/01/2009
Danske Regioner,
KL,
KTO

Der er forskel på mænd og kvinder, når det gælder stress. Sådan forklarer kredsformand for Viborgegnens Lærerkreds, Flemming Kjeldsen, at kvinder slår mere ud end mænd i den undersøgelse, som lærerkredsen har lavet for at få et billede af stressniveauet på skolerne i Viborg, Tjele, Møldrup og Aalestrup Kommuner.

Undersøgelsen viser bl.a., at næsten 80 procent af de kvindelige lærere i aldersgruppen 30-40 år oplever stress, mens det kun gælder for ca. 40 procent af de mandlige kolleger i samme aldersgruppe.

Læs også: Sådan kan den enkelte tackle stress

Undersøgelsen blev besvaret af mere end 400 personer eller næsten to tredjedele af kredsens medlemmer. Der er i undersøgelsen spurgt noget upræcist til oplevelsen af stress, og begge køn svarer samlet at 3,2 procent altid er stresset, 50 procent er ofte stresset, 36 procent føler sjældent stress mens 1,6 procent svarer 'aldrig'.

Høje krav til sig selv

- Kvinder er af natur mere ambitiøse med hensyn til at rumme eleverne, siger Flemming Kjeldsen.

- I forhold til deres mandlige kolleger tager kvinderne det mere personligt på sig, at alle børn trives og lærer noget. Dermed stiller de høje krav til sig selv i forhold til de muligheder, de har for at indfri dem. Det giver mere stress især blandt kvinder i 30’erne, pointerer han.

Spørgeskemaundersøgelsen indeholdt en stribe konkrete spørgsmål til arbejdet i hverdagen, f.eks. hvordan læreren oplever folkeskoleloven i forhold til praksis, eller hvordan han eller hun vurderer de specifikke krav til lærerarbejdet, mødedeltagelse, timeantal mm.

Læs også: Det gode møde forebygger stress

Svarene blev behandlet i en database, og sammenhænge blev trukket op. Til sidst skrev Flemming Kjeldsen en samlet konklusion, hvori det bl.a. hedder, at stressoplevelsen blandt lærerne er 'markant og alarmerende' og 'bekræfter indtrykket af, at det psykiske arbejdsmiljø er truet i alvorlig grad.'

Stress i fremtiden

Dette øjebliksbillede ser i Flemming Kjeldsens øjne ud til at have brændt sig fast, ikke mindst fordi der er mange flere kvindelige end mandlige lærere på de danske skoler. Han siger:

- Når det forholder sig, som det gør med stress, og når vi véd, at der på vore lærerværelser sidder op mod 70 procent kvinder, så påvirker det arbejdspladsen og vil sandsynligvis udløse endnu mere psykisk belastning og stress i fremtiden.

Undersøgelsen indgår nu i kredsstyrelsens arbejde, ligesom den skal danne udgangspunkt for dialogen med ledere, forvaltning og skolepolitikere på Viborgegnen.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327