Trilledagpleje

Trilledagpleje og tematirsdage gør jobbet som dagplejer attraktivt

Dagplejen Vest i Odense har indført Tematirsdag, hvor dagplejere får faglige oplæg over skærmen. Dagplejere på hjul er også en succes.

Af Irene Aya Schou 12/09/2023

Én tirsdag om måneden mødes godt 60 dagplejere over skærmen, mens børnene sover middagslur. De samles til det, der kaldes Tematirsdag - en halv times oplæg, diskussion og faglig sparring om forskellige emner. 

Blandt temaerne er børnefællesskaber, arousal, børn og søvn og sårbare børn og familier. En oplægsholder giver typisk en introduktion til et emne, hvorefter dagplejerne har mulighed for at stille spørgsmål.

Tematirsdage startede under COVID-19

Tematirsdage blev startet under COVID-19, og det er frivilligt, om man ønsker at deltage.

- Vi fik tilbagemeldinger på, at det var rigtig godt, så vi er fortsat også efter COVID-19. Mange har lyst til at vide mere, og flere end halvdelen af alle dagplejere deltager hver gang, siger Svend Degn, der er leder af Dagplejen Vest i Odense. 

Ideen til Tematirsdag opstod, fordi Svend Degn og hans kolleger så et behov for opkvalificering og fællesskab.

- Med Tematirsdag kan vi løbende tilbyde viden om relevante emner. Dagplejerne byder selv ind med forslag til temaer, og alle Tematirsdage bliver optaget, så man kan gå ind og se eller gense optagelsen på Børnetube, siger Svend Degn.

Dagplejer: Jeg bliver klogere

Dagplejer Tina Hansen er glad for muligheden for at kunne indgå i et onlinefællesskab med andre dagplejere.

- Jeg er med næsten hver gang og bliver klogere på forskellige emner. Vi har lige haft om børns arousal, og det er megarelevant. Vi har også haft om børns søvn, hvor jeg får viden, som jeg kan bruge i dialogen med forældrene. Jeg vil helst være med den dag, det foregår, så har jeg muligheden for at stille spørgsmål og komme med input, siger hun. 

Oplæggene holdes af læringsmiljøpædagoger, familierådgivere, sundhedsplejersker, psykologer, ergoterapeuter og andre af kommunens tværfaglige kompetencepersoner. Det hænder også, at dagplejere selv holder oplæg.

- Det er en kæmpe gevinst for os i den kommunale dagpleje, at vi kan trække på deres viden og sparre med dem. Jeg glædes helt oprigtigt over, hvor mange dygtige kollegaer, vi har i Odense Kommune, som hver eneste dag arbejder for at skabe de bedste rammer for byens børn, siger Svend Degn.

Henter børnene i deres hjem

Tematirsdage er blot ét af flere tiltag, som Svend Degn og hans kolleger i Dagplejen Vest har igangsat for at højne den faglige udvikling og skabe attraktive arbejdspladser.  

Dagplejedistriktet har også indført såkaldt Trilledagpleje.

Trilledagpleje betyder, at et hold af dagplejere cykler rundt og henter børnene i store ladcykler. Det giver en roligere morgen, luft og motion til både børn og voksne og fokus på klimaet.

Fællesskabet starter i cyklen

Tina Hansen er trilledagplejer i Dagplejen Vest, og hun elsker det.

- For mig er det rigtig godt. Jeg har fire piger, og de hygger sig i cyklen. De synger og snakker og har hver et tøjdyr med, siger hun.

Tina Hansen har været trilledagplejer i tre år og cykler hver morgen godt otte kilometer. Det tager en time at hente de fire børn, og ifølge Tina Hansen gør det en stor forskel, at børnene selv vinker farvel til forældrene, når de bliver hentet.

- De føler ikke, at de bliver forladt af forældrene. Det er nemmere for dem, at de selv siger farvel og vinker. Så har de allerede et fællesskab. Samtidig er vi sammen fra start. Vi kan gå i gang med dagens aktiviteter sammen. Vi skal ikke lige vente på den sidste, siger Tina Hansen, der har været dagplejer i 26 år og cyklet godt 7500 kilometer på de tre år, hun har været trilledagplejer.

Rullende reklame for trilledagpleje

På siden af cyklerne er store klistermærker, hvor der står "Dagplejen Vest", hvilket gør trilledagplejen meget synlig i bybilledet. Det har en positiv betydning for rekruttering, påpeger dagplejeleder Svend Degn.

- Vi har dagplejere, der selv henvender sig, fordi de har set cyklerne i bybilledet og siger: "Dagplejen virker som et rart sted at være", siger han.

Velkommen til Verdens bedste job

Netop rekruttering og onboarding er et tredje indsatsområde. Det er vigtigt, at nye dagplejere føler sig velkomne. Derfor lægger Svend Degn altid et stort billede af nye kolleger på sin LinkedIn-profil, som ofte deles af andre.

- Samtidig har vi en lukket Facebook-profil, hvor næsten alle dagplejere går ind og byder velkommen til "Verdens bedste job", siger han.

Kommuner vil kopiere Tematirsdag

Svend Degn oplever, at de mange tiltag skaber en faglig stolthed blandt dagplejerne og en større viden. Kommunens dagplejepædagoger fortæller, at de nemmere kan tale ind i faglige temaer og fx henvise til en Tematirsdag, hvis en dagplejer vil vide mere.

Også andre kommuner vil have viden. Senest har Lolland Kommune henvendt sig til Dagplejen Vest i Odense for at høre mere om Tematirsdag.

- Jeg har talt med rigtig mange kommuner om det. Og mange siger: "Det kommer vi til at kopiere", siger Svend Degn.

Kort om tematirsdag:

Tematirsdag med faglige input bliver tilbudt til dagplejerne via Teams cirka én tirsdag i måneden. Det foregår i middagsstunden. Oplægget bliver optaget, så dagplejerne har mulighed for at tilgå det på et senere tidspunkt. Oplægsholderne er ofte tværfaglige samarbejdspartnere som fortæller om f.eks. flersprogede børn, urolige børn, børn og søvn og gode læringsmiljøer.

Vil du vide mere, så kontakt Svend Degn på mail: svbde@odense.dk