TRIO fik styr på deres roller: Nu kan vi skabe bedre trivsel
En TRIO i Albertslund var usikre på deres indbyrdes roller og havde svært ved at få dialogen til at køre. Derfor søgte de et forløb med SPARK, som har gjort dem i stand til skabe et velfungerende samarbejde til gavn for alle medarbejdere.
Der var uro i afdelingen. Nogle følte en forskelsbehandling, og der var snak i krogene blandt nogle medarbejdere i Borger- og Ydelsescenteret i Albertslund Kommune.
Men inden afdelingen kunne tage fat på den udfordring, skulle afdelingens TRIO – bestående af leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant - lære at arbejde sammen. For samarbejdet var gået i hårdknude, og der var opstået tvivl om de forskelliges roller.
En opringning fra AMR Nini Petersen til fagforeningen HK Kommunal introducerede TRIO’en for SPARK, som tilbyder skræddersyet hjælp til kommunale arbejdspladser, som gerne vil forbedre det psykiske arbejdsmiljø.
- Da vi hørte om SPARK, var vi straks på. For kunne vi skabe et godt samarbejde i TRIO, så ville vi stå stærkere over for vores kolleger, når vi skulle arbejde med bedre trivsel sammen med dem, siger Nini Petersen.
SPARK hjalp med at skabe en tillidsfuld dialog
TRIO’en i Albertslund fik tilknyttet SPARK-konsulent Anne Brock-Jørgensen, som satte en lærerig proces i gang for de tre medlemmer.
- Anne var en form for mellemmand, der kunne spørge om de svære ting og vise os, hvordan vi kunne mødes på midten, siger Nini Petersen.
Det blev nærmest en form for TRIO-terapi, hvor Anne Brock-Jørgensen guidede dem igennem en samtale, hvor alle fik taletid, ingen måtte afbryde, og man skulle lytte til hinanden.
- Det gjorde, at vi nåede ind til hinanden, fortæller Nini Petersen og suppleres af leder af afdelingen Jette Lau.
- At vi hver især fik taletid og ikke måtte blande os, når andre talte, betød, at vi også fik lyttetid, og det var godt, siger hun.
Derfor stræber de nu efter, at være en TRIO, "der i tillidsfuldt samarbejde arbejder for arbejdsglæde i afdelingen". En sætning, de også har hængt op på væggen i Jette Laus kontor.
Vi er nu bedre rustet til fremtidige udfordringer
Møderne med SPARK-konsulenten har udviklet både leder og AMR personligt.
- Jeg prøver at kigge meget indad og sige undskyld, hvis jeg har gjort nogle kede af det. Eller har jeg gjort noget på en dårlig måde, så prøver jeg at gøre det anderledes fremadrettet, siger Jette Lau, mens Nini Petersen peger på, at hun er blevet mere rummelig.
- Personligt synes jeg, det har gjort meget ved mig. Jeg er nok blevet bedre til at stoppe op og se det fra den anden side, siger Nini Petersen.
Forbedret samarbejde smitter af på medarbejderne
Under hele forløbet med SPARK-konsulenten har TRIO været meget åbne over for medarbejdergruppen om, hvad de arbejdede med, hvilket er blevet taget godt imod.
- Vi startede med at orientere medarbejderne om, at vi i TRIO nu ville vi prøve at blive bedre til at tale sammen, for det vidste de godt, at vi ikke gjorde, siger Nini Petersen og fortsætter:
- Og bare det at se os smile, mens vi kiggede hinanden i øjnene, skabte en forbedret stemning. Jeg tror, de har taget hatten af for, at vi sagde, ”Vi går ind og arbejder med os selv, og hvordan vi kan give det videre til jer”, siger hun.
Medarbejdere blev inddraget i nye initiativer
Efter fire møder med SPARK besluttede TRIO, at det var på tide at inddrage de øvrige medarbejderne i arbejdet.
Et af tiltagene var, at SPARK-konsulenten afholdt et møde med afdelingens APV-gruppe, der består af fem medarbejdere. Her tog de fat i medarbejdernes følelse af forskelsbehandling.
- Vi skulle i grupper svare på, hvad kan APV-gruppen gøre for at komme denne her følelse af forskelsbehandling til livs?, fortæller Nini Petersen, der er tovholder i APV-gruppen.
Og i den proces fandt de ud af, at mange af de ting, som man kunne føle en uretfærdighed over, ofte bundede i noget, man troede, mere end det bundede i nogle faktiske forhold.
Eksempelvis var der en opfattelse af, at en gruppe medarbejdere fik ”mad på kommunens regning”, når de holdt møde og spiste pizza. Men det viste sig, at de selv betalte.
Værktøj til bedre trivsel afprøvet i alle teams
TRIO’en fik også igangsat en proces i alle afdelingens fem teams, hvor medarbejderne skulle arbejde med en metode, der hedder omvendt brainstorming. Inden da havde TRIO selv prøvet øvelsen med SPARK, men nu var det teamkoordinatorerne, der gennemførte øvelsen.
- Det handler om først at finde alt det dårlige og så vende det om. Vi kiggede på, hvad kan jeg gøre for, at mine kolleger får en dårlig start på dagen, siger leder Jette Lau og fortsætter:
- Jeg kan se sur ud, jeg kan lade være med at sige godmorgen, jeg kan brokke mig over, at kaffen er tynd, og at der ikke er mælk i køleskabet. Når man har skrevet det op, så kan man se, hvor små ting der skal til for at vende det til en god dag, siger Jette Lau.
Arbejdspladsen arbejder videre på egen hånd
Hele processen med SPARK har gjort, at leder og medarbejderrepræsentanter har fået fornyet mod på selv at sætte nye initiativer i gang til at sikre godt psykisk arbejdsmiljø.
De har besluttet at bruge 2019 på at udarbejde et fælles kompetence-skema.
- Så ved vi, hvem vi er, og hvad vi kan, og skaber på den måde nogle high performance-teams, siger Jette Lau.
De har også lavet en medarbejderbog med billeder af alle og beskrivelser af interne retningslinjer, politikker – både formelle og uformelle - og praktiske ting.