Medarbejdere skal opleve færre digitale gråzoner
Der er hjælp på vej til de kommunale medarbejdere, der er helt tæt på borgere, som oplever digitale udfordringer.
"Kan du hjælpe mig med at lave et kodeord til MitID"? Eller "Jeg kan ikke komme på netbank, vil du gøre det for mig?"
Den slags spørgsmål bliver medarbejdere i fx hjemmeplejen og på bosteder ofte mødt med. Men hvad kan de, og hvad må de hjælpe med?
De digitale opgaver er stødt stigende på de borgernære områder i kommunerne. Og medarbejderne står ofte helt alene med opgaven ude i borgernes hjem. Så hvordan sikrer vi, at ældre og borgere med særlige behov får den rette hjælp - og at medarbejderne har kompetencerne til at give hjælpen?
Det sætter et nyt projekt i Fremfærd fokus på.
Medarbejderne i fronten efterspørger hjælp, fordi der er situationer, som de ikke ved, hvordan de skal navigere i
Mette Bay Nyholm, projektleder
Digital tryghed til medarbejderne
Frontmedarbejderne vil gerne hjælpe og støtte borgerne bedst muligt. Men de oplever også at stå i svære digitale situationer, hvor de enten ikke kan eller må hjælpe borgerne med deres digitale udfordringer. Og sådan skal det ikke være.
- Noget af det mest frustrerende for medarbejderne er at skulle sige til en borger: "Det kan jeg ikke hjælpe med", fordi det er vigtigt at føle sig klædt på, så man ikke står og bliver usikker på sin egen faglige og professionelle rolle, siger Mette Bay Nyholm, projektleder fra Ergoterapeuterne.
Hun håber derfor, at det nye projekt vil bane vejen for, at medarbejderne på bosteder, plejecentre eller i udekørende funktioner får en tryghed i og viden om, hvordan de griber borgernes digitale udfordringer an.
- Det digitale og velfærdsteknologien vil være en del af borgernes liv nu og fremover. Derfor skal vi i projektet være med til at give medarbejderne de redskaber, som er nødvendige for at løfte opgaven, siger hun.
Tværfagligt samspil helt afgørende
Projektet vil invitere omkring otte kommuner til at deltage. Her vil det tværfaglige samspil mellem medarbejdere i borgerservice og frontmedarbejderne i ældreplejen og på det specialiserede socialområde, som møder de digitalt udfordrede borgere på gaden eller i eget hjem, være helt afgørende.
Medarbejderne i borgerservice er i stor stil klædt på til at hjælpe borgerne digitalt, mens det for hjemmesygeplejersken, social- og sundhedshjælperen eller bostøtten står mindre klart, i hvilket omfang de må hjælpe borgerne med digitale apps, tjenester og udstyr.
- Vi skal have forskellige medarbejdergrupper i spil og samle dem for at lykkes. De skal have kendskab til hinanden og de situationer, som de står i, siger projektleder fra KL Annie Bekke Kjær.
Hjælp her og nu eller send videre
Det er helt afgørende, at borgerne ikke oplever at stå alene tilbage på perronen uden at få den hjælp, de har brug for.
Derfor vil projektet udvikle redskaber, som skal støtte medarbejderne i særligt to situationer. Den ene situation er, hvor frontmedarbejderne hjælper borgeren her og nu med den digitale udfordring. Og den anden situation er, hvor medarbejderne henviser borgerne videre til det rette sted.
- Vi skal skabe noget materiale til medarbejderne, så de enten ved, hvordan de hjælper med specifikke digitale udfordringer, eller hvordan de hjælper borgeren videre og ved, hvem de skal række ud til i fx Borgerservice, siger Annie Bekke Kjær.
Ingen skal lades i stikken
Det nye projekt bygger på erfaringer fra Fremfærd Borger-projektet "Hjælp til digitalt udfordrede borgere". I det projekt er der udviklet en række materialer til medarbejdere i Jobcentre og Borgerservice, som møder digital udfordrede borgere.
- Det projekt gjorde det tydeligt, at der er et kæmpe behov blandt de medarbejdere, som møder borgerne ude i marken og som ikke nødvendigvis har de fornødne digitale kompetencer. Derfor er det vigtigt, at de får støtte og afklaring, så de ikke står alene med en opgave, de ikke kan løse, og at borgerne heller ikke får den rette hjælp, siger projektleder fra KL Annie Bekke Kjær.
Det er fire Fremfærd-områder - Bestyrelse, Sundhed & Ældre, Borger og Borgere med særlige behov - som er gået sammen om projektet for at give medarbejderne et videns- og kompetenceløft.
- Det er en styrke, at der er flere Fremfærd-områder sammen om det, fordi det er de samme svære gråzoner, medarbejderne står i, når det kommer til det digitale, uanset om det er ældre, udsatte voksne eller udsatte unge, siger Mette Bay Nyholm, projektleder fra Ergoterapeuterne.
Projektet arbejder sammen med konsulentvirksomheden Implement om udvikling af redskaber til støtte af medarbejdere, der oplever svære digitale gråzoner.
En indledende vidensindsamling har afdækket nogle typiske udfordringer og behov hos medarbejdere og borgere.
På socialområdet kan pædagoger på et botilbud fx opleve manglende eller uklare regler for, hvilke private og offentlige digitale opgaver de må hjælpe med. Fx oprettelse af profiler på private apps og tjenester som Tinder, MobilePay eller Mofibo.
Det kan også være manglende viden om, hvilke typer af borgerens data der er personfølsomme, og hvordan der kan gives samtykke eller fuldmagt.
På ældreområdet kan en social- og sundhedsassistent fx opleve at skulle hjælpe borgere med at anvende udstyr som mobiler og tablets, samt hjælpe med at huske koder og brugernavne eller forklare offentlige og private løsninger som netbank eller MitID.