Digital inklusion for alle borgere

Tværfagligt samarbejde skal sikre digital inklusion

Hvordan kan medarbejdere i Borgerservice støtte velfærdens frontmedarbejdere i at sikre digital inklusion for alle borgere?

Af Bettine Romme Andersen 31/03/2025
Fremfærd

- Jeg vidste ikke, at der var sådan et akutnummer i vores kommune.

Sådan lød én af kommentarerne, da forskellige medarbejdergrupper var samlet til workshop om bedre digital inklusion af borgere, der har svært ved det digitale.

Ofte er det støttekontaktpersoner og hjemmehjælpere, som er de første, der møder borgernes frustrationer og problemer med det fx MitID, netbank, kodeord og andet it-bøvl.

Derfor sætter et nyt stort Fremfærdprojekt fokus på at skabe forbindelser mellem medarbejderne på ældre- og socialområdet og medarbejdere i Borgerservice, som har de digitale kompetencer og den viden, der skal til for at hjælpe borgerne.

Projektet handler blandt andet om at skabe kendskab mellem faggrupper, så de medarbejdere, der kommer i borgernes hjem, bliver bedre understøttet i at hjælpe borgerne med deres digitale bøvl - enten ved selv at kunne løse udfordringen på stedet, eller ved at vide hvordan de hjælper borgeren videre til det rigtige sted.

Skam og nervøsitet

På workshoppen deltog fire kommuner: Lejre, Roskilde, Næstved og Hvidovre med medarbejdere og ledere fra Borgerservice og social- og handicapområdet.

Til en start delte kommunerne deres oplevelser med det, som er udfordrende ved at sikre digital inklusion for alle borgere.

Celine Lepianka, der er socialpædagog og arbejder som udekørende støtte til borgere med psykiske lidelser i Næstved Kommune, oplever blandt andet, at borgerne er nervøse ved det digitale, at de føler skam over ikke at kunne finde ud af det, og at det føles overvældende.

- De kan ikke rumme det, og de kan ikke forstå, hvad der bliver sagt på Borgerservice. Nogle er også angste ved mange mennesker og kan derfor ikke komme op på Borgerservice - også selv om vi tager med, siger hun.

Fra Næstved deltog en anden Celine, socialrådgiver Celine Oxenbøll Lindberg fra Center for sociale indsatser. Hun fortalte, hvordan hun ofte hjælper borgerne med fx at søge enkeltydelser - fordi de ikke selv kan overskue det.

- Så sidder jeg og taster det meste, og så må jeg kigge væk og lukke øjnene, når de skal taste deres kode, ellers kommer vi ikke i mål, siger hun.

Hvad må man hjælpe med?

En spørgeskemaundersøgelse lavet af Implement for KL for et par år siden blandt medarbejdere på ældre- og socialområdet viser, at der er stor usikkerhed blandt medarbejdere om, hvad de egentligt må og ikke må hjælpe med digitalt.

Dog er mange medarbejdere klar over, at de ikke må lade borgerne benytte de devices - telefon, tablet eller computer - som de tager med ud til borgerne. Men det kan være svært at sige nej, hvis en borger ikke har et device og fx ikke kan få betalt en regning eller få MitID til at virke.

Derfor har man i Center for sociale bosteder og forsorgshjem i Næstved Kommune fundet på en alternativ løsning, fortæller afdelingsleder Jan Søgaard Hansen.

- Vi har indkøbt nogle computere, som medarbejderne kan tage med hjem til borgerne, og som medarbejderne ikke selv bruger, siger han.

På den måde løser de udfordringen med, at de ikke får adgang til borgernes private data.

Vidensdeling giver pote

Normalt mødes medarbejderne i Borgerservice ikke med medarbejderne på ældre- og socialområdet. Der er ikke nogle naturlige fora til det. Men på workshoppen blev der skabt nye forbindelser - og flere ting 'gik op' for deltagerne.

Fx fortalte både Borgerservice i Lejre og Næstved kommuner, at de gerne åbner Borgerservice uden for åbningstiden for borgere med angst eller social fobi. Og der behøver man ikke engang at bestille tid.

I Lejre har de også et akut-nummer til medarbejdere, som kan ringe 'bagom' til Borgerservice og få hjælp, når de står ude i marken med et aktuelt problem.

Og det kendte de to medarbejdere fra socialområdet i Lejre ikke noget til.

- Jeg vidste ikke, vi havde sådan et akutnummer, sagde Anna Oldenburg, teamleder i socialpsykiatri og bostøtte i eget hjem i Lejre.

Lægeskift skaber problemer

Anna Oldenburg kunne også fortælle om en episode for nylig, hvor en borger lidt pludseligt skulle skifte læge, da borgerens læge gik på pension.

Det resulterede i, at hun sammen med støttekontaktperson Line Kongstad Larsen tog hjem til borgeren for at hjælpe - men de kunne ikke få MitID til at virke. Det blev til endnu et besøg, også det uden held.

Og her havde viden om akut-nummeret været guld værd. 

Det bakker leder af Borgerservice i Lejre Dorthe Maja Johansen op om.

- Vi skal bruge tiden på det, vi er bedst til. For her havde vi meget hurtigt kunnet have lavet det lægeskift, siger hun.

Og det eksempel viser bare, hvor godt det er at få samlet jer og sammen få fundet veje og løsninger, som kan understøtte jeres fælles indsats for at hjælpe digitalt udfordrede borgere, lød det som afslutning på dagen fra projektlederne Annie Bekke Kjær fra KL og Mette Bay Nyholm fra Ergoterapeuterne.

Der kommer endnu en workshop med 5 nye kommuner; Aabenraa, Horsens, Faaborg-Midtfyn, Aarhus og Aalborg, hvor der vil være en blanding af deltagere fra social- og ældreområdet til at fortælle om deres problemstillinger med at hjælpe digitalt udfordrede borgere.

Bedre støtte til medarbejdere som møder digitalt udfordrede borgere

Projektet er et samarbejde mellem Fremfærds Bestyrelse, Fremfærd Sundhed & Ældre, Fremfærd Borger og Fremfærd Borgere med særlige behov.

Projektet har som vision for medarbejderne, at de får kendskab til grænserne for den digitale hjælp, de må tilbyde.

At frontmedarbejderne har nem adgang til viden om, hvordan de kan hjælpe og ikke mindst direkte kontakt til andre kolleger, som vil kunne støtte borgerne i deres digitale ærinder.

Det er afgørende for projektet, at der skabes et tværfagligt samspil, der sikrer viden og indsigt på tværs af faglige skel og siloer omkring det digitale.

Digitale udfordringer

Projektet arbejder sammen med konsulentvirksomheden Implement om udvikling af redskaber til støtte af medarbejdere, der oplever svære digitale gråzoner.

En indledende vidensindsamling har afdækket nogle typiske udfordringer og behov hos medarbejdere og borgere.

På socialområdet kan pædagoger på et botilbud fx opleve manglende eller uklare regler for, hvilke private og offentlige digitale opgaver de må hjælpe med. Fx oprettelse af profiler på private apps og tjenester som Tinder, MobilePay eller Mofibo.

Det kan også være manglende viden om, hvilke typer af borgerens data der er personfølsomme, og hvordan der kan gives samtykke eller fuldmagt.

På ældreområdet kan en social- og sundhedsassistent fx opleve at skulle hjælpe borgere med at anvende udstyr som mobiler og tablets, samt hjælpe med at huske koder og brugernavne eller forklare offentlige og private løsninger som netbank eller MitID.