Beruset mand drikker øl

Få indsigt i udviklingshæmning og problematisk rusmiddelbrug

Hvordan kan man som fagperson hjælpe borgeren ud af et problematisk forbrug af alkohol eller stoffer? Ny film gør dig klogere.

Af Pernille Søndergaard 15/10/2024

Når man som fagperson skal hjælpe personer med udviklingshæmning, der har problemer med rusmidler, kræver det en helt særlig tilgang, både i det socialfaglige arbejde og i rusmiddelbehandlingen. 

Behandlingen forudsætter nemlig ofte kognitive og kommunikative kompetencer, som borgerne ikke har.

I en ny læringsfilm fra Bolig- og socialstyrelsen fortæller VISO-specialist Rie Larsen, hvordan man kan tale med borgeren om rusmiddelbruget. Hun giver desuden perspektiver på det vigtige tværfaglige samarbejde om borgeren.

Filmen henvender sig rusmiddelbehandlere, medarbejde re eller ledere på botilbud, i bostøtten eller lign., som møder personer med udviklingshæmning, som har et problematisk forbrug af alkohol eller stoffer.

Se filmen og reflektér sammen

Filmen består af tre dele.

Del 1: Målgruppe og faglig tilgang
Del 2: Kommunikation med borgeren
Del 3: Tværfagligt samarbejde og fælles tilgang


Filmens 3 dele kan bruges som grundlag for en fælles refleksion på fx et personalemøde eller teammøde. Til hver del af filmen er der derfor udarbejdet spørgsmål til refleksion, som kan indgå i den fælles snak.

Hent film og refleksionsspørgsmål på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside 

 

Om læringsfilmen

VISO-specialist Rie Larsen er  til daglig pædagogisk konsulent hos VAMiS i Aalborg Kommune og har mange års erfaring med specialiseret misbrugsbehandling tilpasset borgere med nedsat kognitiv funktionsevne.

Læringsfilmen er produceret af AggiFilm for VISO, Social- og Boligstyrelsen.

Hent film og refleksionsspørgsmål på Social- og boligstyrelsens hjemmeside