Stefan Lildal-Schrøder

Uformelt møde før jobstart giver tryghed

Et lille greb har stor effekt for nye medarbejdere i Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge Kommune.

Af Sine Molbæk-Steensig 07/10/2024
AC,
KL

- Vores uformelle møder før jobstart har vist sig at gøre en stor forskel. Det, at møde sin leder og måske nogle af kollegerne og lige se, hvordan arbejdspladsen er indrettet, er med til af afmystificere jobstarten. 

Det fortæller Stefan Lildal-Schrøder, der er sekretariatschef i Køge Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Teknik- og Miljøforvaltningen er en del af projektet Bedre onboarding af nyuddannede akademikere, der har set nærmere på nyuddannedes oplevelser på kommunale arbejdspladser. 

Fra formelle rammer til kollegaskab

Undersøgelser viser, at mange nyuddannede oplever nervøsitet og usikkerhed før jobstart. De kan fx være i tvivl om, hvorvidt de nu kan leve op til arbejdspladsens forventninger og være usikre på, hvordan deres nye arbejdsplads fungerer, og hvad de skal lave.

Fra man har fået et nyt job, og til man rent faktisk starter, går der ofte en rum tid, hvor man som nyansat kan nå at gøre sig mange tanker om det kommende job.

Selve jobsamtalerne foregår under rammer med et vist præstationspres. Og særligt de sidste trin, hvor den nye medarbejder har accepteret jobbet, skal placeres på løntrin og kontrakten skal skrives under, er lidt upersonlige og formelle.

- En ansættelsesproces kan godt blive lidt formel og stiv i det. Netop derfor giver det virkelig god mening også at mødes som kommende kolleger, siger Stefan Lildal-Schrøder. 

Tryghed og trivsel går hånd i hånd

- Når kontrakten er skrevet under, så spørger jeg den nyansatte, om han eller hun har lyst til at tage en kop kaffe, hvor vi kan snakke om, hvordan vores introforløb plejer at se ud, og hvad der skal til for at skabe en god start for netop dem - fx hvordan de lærer bedst, om de har brug for noget særligt IT-udstyr og den slags, siger han.

Det er absolut frivilligt, om man vil deltage i mødet. Men noget tyder på, at det opfylder et behov, for ind til videre har alle nyansatte takket ja.

Og den interesse, der bliver vist, har flere gode effekter. Dels oplever de nyansatte, at arbejdspladsen glæder sig til at se dem og er interesserede i at lære dem at kende. Dels får de mulighed for at se, hvor de skal sidde og med hvem, og fornemme hvilken type arbejdsplads, de skal starte på. Dels får de hilst på nogle af deres kommende kolleger og sat ansigter på et par samarbejdspartnere.

Det betyder, at nogle af nerverne kan lægge sig, og at en nyansat begynder at føle sig som en del af arbejdspladsen allerede inden jobstart.

En lavthængende frugt

Stefan Lildal-Schrøder plejer løbende at tjekke ind med nyansatte de første måneder for at høre, hvordan det går, og også hvad der fungerer godt og mindre godt. Her bliver introsamtalerne altid fremhævet meget positivt.

- Det, de siger, er, at det er fedt at blive taget imod på den måde, og at de virkelig føler sig velkomne. Min oplevelse er, at når vi kan lykkes med at møde dem uformelt som kollegaer og skabe en god kontakt tidligt, kan det faktisk veje op for andre ting, som kan virke overvældende, siger Stefan Lildal-Schrøder.

Han fortæller, at intromødet på mange måder er en lavthængende frugt i forhold til at sikre en god start for den nyansatte og skabe de bedste forudsætninger for en hurtigere faglig udvikling. Det handler om så tidligt som muligt at lægge grundstenen til et trygt rum, hvor det er i orden at stille spørgsmål - både faglige og uformelle.

Når vejen til det relationelle er så kort som muligt, så frigiver det kræfter til det faglige

Stefan Lildal-Schrøder, sekretariatschef

Om projektet

Projektet Bedre onboarding af nyuddannede akademikere har til formål er at udvikle og afprøve onboardingforløb for nyuddannede akademikere. Det skal udmunde i konkrete redskaber til kommunale arbejdspladser, som skal højne både tilfredshed, den faglige kvalitet og fastholdelse af de nyuddannede akademikere. Projektet er et samarbejdsprojekt mellem Akademikerne og KL og er aftalt ved overenskomstforhandlingerne 2021.