Værdierne sættes i spil i Egedal Kommune

Egedal Kommune har sat en lang række initiativer i gang, som skal udbrede den nye kommunes værdibaserede personalepolitik og gøre dem nærværende for alle ledere og medarbejdere, så de handler ud fra og bakker op om værdierne.

Af Personaleweb 27/05/2007
Danske Regioner,
KL,
KTO

Egedal Kommune udarbejdede op til kommunesammenlægningen en værdibaseret personalepolitik, der skulle skabe sammenhold, når den nye kommune blev til virkelighed pr. 1. januar 2007.

Personalepolitikken er funderet i fem centrale værdier, som udsprang af en række forskellige arrangementer for ledere og tillidsrepræsentanter. De fem værdier er:

  • Respekt
  • Ansvarlighed
  • Engagement
  • Helhed
  • Resultatorienteret og handlekraftig

Ledelsen og medarbejderne skal lære at snakke værdier

Værdierne skal nu udbredes, så alle medarbejdere kender, handler ud fra og bakker op om værdierne. Egedal Kommune er derfor gået i gang med forskellige initiativer, der skal være med til at gøre værdierne nærværende, så de viser retning og mål, uanset hvor i organisationen en medarbejder befinder sig.

Kommunen arbejder på fire sideløbende områder. Det drejer sig om at få værdierne ind i ledelsesgrundlaget, uddanne et 'ambassadør-korps', gennemføre et metodekursus for mellemledere i at værdi-snakke og et kursus i 'etaper' for ledelsen i Egedal.

LÆS OGSÅ: Værdier skal være synlige

Værdierne ind i ledelsesgrundlaget

Blandt direktionen og centercheferne er der nedsat en projektgruppe, som på baggrund af et to-dages seminar for direktionen og centercheferne er ved at lave et oplæg til et ledelsesgrundlag for Egedal Kommune. Ledelsesgrundlaget er baseret på 'Kodeks for god offentlig topledelse i Danmark', som er udarbejdet af Forum for offentlig topledelse.

Arbejdsgruppen arbejder med at sætte Egedals kultur og værdier ind i kodekser, så ledelsesgrundlaget afspejler de værdier, der skal danne grundlag for ledelse og handlinger i Egedal Kommune.

Ambassadøruddannelse

I samarbejde med KL laver kommunen et kursus for HR-gruppen og Udviklingsenheden, der skal uddanne deltagerne til værdi-ambassadører. Værdi-ambassadørerne skal understøtte lederne i værdi-processen, enten ved at drøfte forskellige metoder til opstart af processen, og/eller - såfremt der er ressourcer til det - være med til at facilitere processerne i centrene og institutionerne.

For at den værdibaserede personalepolitik får betydning og liv i hele organisationen, skal alle centre og enheder have en grundlæggende debat om, hvad den værdibaserede personalepolitik indebærer, og hvordan den skal udmøntes inden for det pågældende område.

Derfor vil kurset fokusere på, hvilke områder - som for eksempel MUS-samtalen, lønpolitikken, virksomhedsplanerne og hjemmesiden/intranettet - og hvilke metoder, der kan anvendes for at tage en debat om, hvordan værdierne kan indarbejdes. På den måde håber Egedal Kommune, at værdierne kan tænkes ind oplagte steder i kommunen.

LÆS OGSÅ: Koordinatorer: Vi kan hverken give pisk eller gulerod

Metodekursus for mellemledere

HR-gruppen har desuden uarbejdet et metodekatalog med fem forskellige metoder til at få en værdi-snak i gang. Metoderne er udvalgt efter, at de er lettilgængelige, har en overskuelig tidsramme, kan have et varierende deltagerantal og er dialogskabende. I maj måned har mellemlederne været på et halvdags kursus i metoderne, så de er klædt på til at 'værdi-snakke' med medarbejderne.

Samtidig opbygges personalecentrets intranetside med flere ideer, metoder og muligheder for udbredelse af værdier i Egedal Kommune.

Kursus i etaper for hele ledelsen

For at få værdierne fra papir til praksis vil kommunen etablere obligatoriske kurser og seminarer for hele ledelsen i Egedal Kommune. Lige nu bliver der arbejdet med en 'kursus-model', der skal løbe af stablen i efteråret. Det er et indledende seminar/kursus for direktionen og centercheferne, som tager udgangspunkt i det færdige ledelsesgrundlag og værdierne.

Herefter bliver der afholdt kurser og seminarer for mellemlederne, hvor de præsenteres for ledelsesgrundlaget og arbejder med det i forhold til værdierne. Afslutningsvis vil der på kurserne være en evaluering/opfølgning, hvor direktionen kan få en tilbagemelding på ledelsesgrundlaget og værdierne, så der fortsat kan arbejdes videre med at få dem gjort til en del af de daglige handlinger.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327