Se video: I Thisted tager medarbejderne ansvar for det gode samvær

Se og hør medarbejdere og leder fra Plejecentrene i Midt fortælle om deres erfaringer med at skabe øget trivsel for demensramte bl.a. ved at arbejde med mentalisering og lære at se "bag adfærden".

Af Irene Aya Schou 22/05/2018

For Thisted Kommune, der har haft tre plejecentre med i demens-projekt i Fremfærd Sundhed- og Ældre-regi, har det været afgørende at skabe den lærende organisation, hvor medarbejdere og ledere tør dele og være åbne over for andres viden og erfaring.

Det er lykkedes, siger Annette Jensen, der er leder for de tre deltagende plejecentre, Kløvermarken, Kastaniegården og Solgården - også kaldet Plejecentrene i Midt.

- Vi har øget medarbejdernes kompetencer og vilkår, således at beboernes livskvalitet har fået en helt ny betydning og justeret på rammer og metoder for faglig dialog og vidensdeling. Det har betydet, at vi får sat ord på det, der giver den enkelte beboer livskvalitet, hvorefter vi fagligt kan skabe flere spontane stjernestunder, siger hun.

Mentalisering: Se bag adfærden

I Thisted har man bl.a. arbejdet med mentalisering, der handler om at se bag adfærd og forsøge at finde indgange til at møde den borgerens uudtalte behov. Medarbejdere er blevet uddannet til trivselsagenter, som sætter fokus på at italesætte det, der sker i samarbejdet og på modet til at handle på det, man oplever.

- Hvordan møder vi borgeren? Hvordan lærer vi at finde ro i os selv? For vores sindstilstand smitter af på alle, vi møder. Det kræver refleksion både af medarbejderne, og  også af ledelsen. Vi kan ikke forvente, at vores medarbejdere begynder at reflektere, hvis vi ikke selv går forrest og tør at bringe os selv i spil, siger Anne Tølbøll, sygeplejerske og teamleder på Kløvermarken i Thisted.