Dennis Kristensen og Michael Ziegler

Folkemøde: Hvordan styrer og dokumenterer vi meningsfuldt?

Der er brug for en enklere styring i kommunerne - en politiker, en fagforbundsformand og en direktør debatterede tillid, dokumentation og styring med udgangspunkt i Herlev og Silkeborg Kommuner, der satser på tillid

Af Mia Dalby Larsen 17/06/2017
Fremfærd

Tillid, enklere styring, god ledelse og bedre betingelser for at udføre sin kerneopgave var på dagsordenen på Folkemødets tredje dag, hvor FOA i samarbejde med Fremfærd inviterede til debat med titlen 'New Public Management ved en endestation - hvor skal vi hen?'
FOAs formand Dennis Kristensen, Høje-Taastrup kommunes borgmester Michael Ziegler og direktør i Horsens Kommune Peter Sinding Poulsen debatterede på baggrund af to konkrete eksempler.

Fælles kerneopgave giver mening

Herlev og Silkeborg Kommuner har indgået partnerskab med bl.a FOA om at udvikle en tillidsbaseret måde at arbejde på for medarbejdere og ledere på ældreområdet. Det betyder tillid til medarbejdernes faglighed, og det betyder, at man dermed også kigger på de regler, medarbejderne skal følge og den dokumentation, de skal lave.

LÆS OGSÅ: Horsens endevender dokumentation: Vi vil kun lave dokumentation, der giver mening

- Jeg oplever, at alle har været åbne over for det. Det er en helt ny måde at tænke på, og vi kunne godt se, at der skulle ske noget, fortalte Annette Holmgaard Grønfeldt, TR SOSU, hjemmeplejen i Silkeborg Kommune. Her har man blandt andet arbejdet med at definere en fælles kerneopgave, hvor det ikke er ledelsen, der har dikteret, hvad den er, men hvor den er blevet til i et samarbejde.

Fugle flyver når de bliver sat fri

Det samme gør sig gældende i Herlev Kommune, hvor ældrechef Christian Bartholdy og FTR for FOA Vivi Lone Andersen sammen fortalte om det arbejde, som ledelse og medarbejdere er igang med. Her oplever de, at når man slipper fuglene løs, så flyver langt de fleste, men nogle kan være svære at få med. 

- Vores faggruppe er nogle, hvis selvtillid kan være lav, og den skal bygges op for at kunne modtage tillid fra andre. Det gør man via dialog, dialog og dialog. Og ved at fokusere på de fremskridt, man gør, sagde Vivi Lone Andersen, FTR, SOSU, Herlev Kommune.

Hendes forbundsformand var dog ikke overrasket over, at alle ikke med det samme springer op og jubler ved udsigten til en hverdag med mere tillid og ansvar.

Når man er blevet styret i arbejdet helt ned i detaljen, så aflærer man også nogle kompetencer i at tænke selvstændigt og tænke alternativt og tænke fuldstændig frit. Det er et ansvar, som arbejdsgiveren må tage på sig. Det handler om at give medarbejderne handlerum og om, at folk får mulighed for at bruge det, de har med sig i rygsækken fra deres uddannelse, sagde Dennis Kristensen. 

Herlev og Silkeborg
Rerpræsentatner for Herlev og Silkeborg Kommuner

Christian Bartholdy, ældrechef, Herlev Kommune

Vivi Lone Andersen, FTR, SOSU, Herlev Kommune

Annette Holmgaard Grønfeldt, TR SOSU, hjemmeplejen i Silkeborg Kommune

 

Find ud af, hvad der bøvler

For Michael Ziegler handler løsningen på styringsproblemer ikke om, at alt skal slippes fuldstændigt frit. Han plæderede for en løbende øvelser lokalt på arbejdspladserne i at styrke betingelserne for at kunne udføre kerneopgaverne. 

LÆS OGSÅ: Sådan rydder Høje-Taastrup op i det, der bøvler

- Det er jo ikke sådan, at der ikke skal være nogen mål, eller nogen dokumentation eller nogen regler. For det skal der jo. Men de skal give mening. Forandringen skal ske på den enkelte arbejdsplads, hvor ledelse, medarbejdere og også gerne topledelse sætter sig sammen og siger. Hvad er det, der forstyrrer i hverdagen? Hvad er det for nogle regler, der bøvler og forhindrer os i at fokusere på kerneopgaven. Og så må man finde ud af, hvor de kommer fra og vurdere, om de giver mening ej, sagde han. 

Kravet om dokumentation forsvinder ikke bare

Et lignende projekt foregår også i Horsens Kommune, som direktør Peter Sinding Poulsen repræsenterede i debatten. For ham handler det heller ikke om at fjerne alt, for der er brug for at kunne dokumentere, hvad der virker. 

- Den store udfordring for os som kommuner er, at vi foretager en overstyring af vores faglige områder. Når man summerer det hele op, så kan man tænke: 'Hvad skal vi bruge den til?'

- Vi har en tendens til at genere for meget dokumentation og data. Men der er også et kæmpestort dilemma i det, for jeg har ikke set så mange andre bud på, hvad man så skal stille i stedet for mål, dokumentation og handleplaner. Vi får f.eks. Mere konkurrenceudsættelse, og vi får flere krav fra borgerne, så jeg tror ikke, at kravet om, at man skal kunne dokumentere sin kerneydelse bare forsvinder. Jeg er stor tilhænger af tillid. Jeg tror bare ikke, det rækker i forhold til den opgave, vi har, sagde han. 

Peter Sinding Poulsen
Peter Sinding Poulsen

Er der ikke for mange projekter og nye initiativer, der vælter ned over medarbejderne hele tiden, lød et spørgsmål fra salen. 

Der er en pointe i, at vi som system skal prøve at holde fast i en retning og ikke forstyrre med alt for mange initiativer. Vi er f.eks stadig igang med at implementere folkeskolereformen. Man skal ikke bare lavet nyt, fordi man keder, for så risikerer man bare at hælde en masse møg ned i organisationen.  

 

 

Det fik ældrechef i Herlev Kommune Christian Bartholdy til at svare:

- Når vi taler om tillidsbaseret ledelse, så er det jo ikke, fordi vi fjerner kontrollen. Vi fjerner heller ikke målene. Vi lader det bare være mere op til medarbejderne, hvordan de vil nå de her mål. Som udgangspunkt vil borgeren bare gerne have, at tingene bliver gjort sammen med dem. Det er medarbejderne, der bedst ved, hvordan det gøres.

LÆS OGSÅ: Fem misforståelser om tillid

- Vi må huske på, at dokumentation ikke kun er kontrol, men også en tryghed. Det handler om at finde balancen og give dem mod til selv at tage ansvar, men at gøre det sammen med ledelsen, sagde han. 

 

Spørgelyst
Publikum blandede sig også i debatten

Flere blandt publikum havde spørgsmål til panelet og indspark i debatten.