Podcast om alkoholmisbrug blandt ældre

Podcast: Når borgerne drikker for meget

Hvor meget skal man blande sig, når borgere drikker for meget? Hør podcast om medarbejdere i ældreplejen, der står i dagligt dilemma.

Af Irene Aya Schou 30/10/2023
FOA

Hver femte af FOAs medlemmer i ældreplejen møder dagligt borgere, som drikker meget alkohol. Det viser en undersøgelse foretaget blandt FOAs medlemmer i samarbejde med Alkohol & Samfund.

Vigtigt ikke at dømme

Dorthe Schau-Seidler arbejder som social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Odsherred Kommune. Hun kommer hos en borger, der bestiller tre kartonvin om ugen – 9 liter i alt.

- Jeg dømmer ikke, det er vigtigt. Men jeg taler med vedkommende om det og siger, at jeg er bekymret. Og min erfaring er, at borgerne bliver glade for, at der er nogen, der bekymrer sig, siger Dorthe Schau-Seidler, der medvirker i FOA's podcast 'Færdigt Arbejde'.

Drikker for at slukke en følelse

I podcasten medvirker også Bjarne Stenger Elholm, der er daglig leder af Alkolinjen i Alkohol og Samfund. Han anbefaler, at man som fagperson tager en åben snak med borgeren om deres alkoholvaner og hvorfor, de drikker.

- Mange drikker for at slukke for en følelse af 'ked-af-det-hed', og derfor er det et sted at starte at få taget den snak, siger han.

Lyt til podcasten på Fagbladet FOA's hjemmeside

 

Gode råd til ansatte i ældreplejen

Alkolinjen har samlet en række gode råd til, hvad du som medarbejder i ældreplejen kan gøre, hvis du møder borgere med alkoholproblemer.

Få rådene her.