Blomster på mark

Sommerlæsning: Få de 10 mest populære Børn & Unge-historier

Få værktøjer, viden og inspiration fra de ti mest læste Børn & Unge-historier, som vi har bragt i løbet af første halvdel af 2017.

Af VPT 15/06/2017

1: Arbejdsfællesskaber og tillid nedbringer sygefraværet

Tillid

I København er tillidsdagsordenen gået ind i en ny fase. Nøgleord er arbejdsfællesskaber og kerneopgave. ”Sygefraværet rasler ned”, siger repræsentant for knap 50.000 kommunalt ansatte.

Bliv inspireret af tillidsdagsordenen

2: Frisættelse gav fokus på sygefravær og mere tid til kerneopgaven

børn

Kan man nedbringe sygefraværet ved at give bonus til raske medarbejdere? Det kan man formentligt godt. Men skal sygefraværet for alvor ned, skal kulturen ændres, viser erfaringer med frisættelsesforsøg.

Se, hvordan de gjorde

3: Derfor er det svært at prioritere efter kerneopgaven

Maja Sasser

Prioriteringen af, hvad vi gør på vores arbejde, er guidet af en fælles forståelse af, hvad kerneopgaven er. Sådan er det ideelt set, men virkeligheden er en anden, siger sociolog, der har forsket i sammenhængen mellem kerneopgave og arbejdspraksis.

Læs hvorfor

4: Professionelle læringsfællesskaber bringer medarbejdernes ’drive’ i spil'

randers

To jyske Kommuner er med inspiration fra Ontario i Canada i gang med at udvikle professionelle læringsfællesskaber i folkeskolen. ”Det er der, vi udvikler os”, lyder det fra Blicherskolen i Randers.

Bliv inspireret af tilgangen

5: Karrierelæring klæder eleverne på til at vælge

Fra tilfældige valg til at lære at vælge

Projekt Udsyn i Udskoling har rusket op i ungdomsuddannelsernes hierarkier og forestillingen om det rigtige valg. ”Det giver så meget mening,” lyder det fra skolerne.

Klæd eleverne på til at vælge

6: Årshjul og skemaer giver overblik i hverdag med konstante forandringer

børn

Struktur, årsplaner og gennemsigtighed i beslutningsprocesserne giver tryghed i en hverdag præget af forandringer og mangel på tid, viser SPARK-forløb i daginstitution.

Få overblik

7: Skole rydder op i hverdagsbøvlet: Bedre møder, enklere administration og tættere samarbejde

Anne Britze og Jens Arnt, Sengeløse Skole

Sengeløse Skole deltager i projekt ’Forenkling med kerneopgaven i centrum’ i Høje-Taastrup Kommune. Medarbejdere og leder peger i fællesskab på det, der kan gøre deres og elevernes hverdag enklere.

Ryd op i bøvlet

8: Trivselsprojekt: Sådan har vi skabt langtidsholdbare medarbejdere

Samarbejdsøvelse

Et nyt trivselsprojekt har fået pædagogerne i tre børnehuse fra Faxe Kommune til at sætte fokus på trivsel og mindfulness. Gennem principper om ro, nærvær og balance har institutionerne nedbragt sygefraværet og forbedret fællesskabet. Læs om, hvilke værktøjer de har brugt.

Bliv inspireret af deres værktøjer

9: Her bliver dagtilbud til digitale laboratorier

Pædagog, forsker og børn leger

I Vejle Kommunes dagtilbud har man taget en særlig eksperimenterende tilgang til sig. Tilgangen går blandt andet ud på, at pædagogerne sammen med børnene eksperimenterer sig frem til nye måder at bruge digitale medier på.

Læs om tilgangen

10: Et godt samarbejde med forældrene skaber trivsel og læring for børnene i nyankomne familier

velkommen

Når en flygtningefamilie ankommer til Danmark, er det en faglig opgave at hjælpe forældrene ind i samarbejdet med skoler og dagtilbud. Et nyt forløb udviklet af Fremfærd skal støtte børnenes trivsel, udvikling og læring gennem de fagprofessionelle og forældrene.

Sådan vil de gøre