""

Sådan opsporer og hjælper du voldsudsatte børn og unge

Hvordan opsporer og hjælper man bedst børn og unge, der er udsat for vold og seksuelle overgreb? Nye læringsfilm fra VISO giver svar.

Af Pernille Søndergaard 17/02/2025

Børn og unge, der udsættes for vold eller seksuelle overgreb, har først og fremmest brug for at blive lyttet til, troet på og rummet.  

Men hvordan finder man som fagperson frem til børnene? Og hvad skal der til for at skabe rammer for, at barnet eller den unge vælger at betro sig om det, der foregår, så det kan blive stoppet?

Det kan du nu blive klogere på i to nye læringsfilm: Ser du mig? og Pas på mig.

Med afsæt i barnets erfaringer

De to film er en del af en materiale-pakke om opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge, som er udarbejdet af VISO, Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation.

Materialet henvender sig medarbejdere og ledere på skole- eller myndighedsområdet og er udarbejdet på baggrund af børn og unges egne oplevelser og erfaringer.

Ser du mig? præsenterer budskaber fra børn og unge i alderen 6-17 år, der har været udsat for vold eller seksuelle overgreb, med fokus på opsporing.

Den anden læringsfilm i pakken, Pas på mig, giver en række anbefalinger til, hvordan man som børne- og ungerådgiver i et sagsforløb om vold og seksuelle overgreb kan gøre en svær og ofte ubehagelig proces mere skånsom for barnet eller den unge.

Fiktive cases og refleksionsspørgsmål

Som supplement til filmene er der udarbejdet fiktive cases om børn og unge, som er udsat for enten psykisk vold, fysisk vold eller seksuelle overgreb.

Med afsæt i en række refleksionsspørgsmål og inspiration til god praksis lægges der op til, at man på en arbejdsplads ser filmene sammen på et teammøde, personalemøde eller lign. og derefter har en fælles refleksion.

Film til børn og unge

Udover de to film til fagfolk byder materialepakken også på to film, som henvender sig direkte til børn og unge. 

Filmene, Er du okay? og Når du skal have hjælp, sætter fokus på børns ret til beskyttelse, hvor man kan søge hjælp, og hvad man kan forvente, der vil ske, hvis man betror sig om overgrebene til nogen.

Filmene kan fx bruges i samtaler, undervisning eller gruppeforløb med børn og unge.

Marerialepakke om opsporing og håndtering af overgreb mod børn og unge

Find alle film, cases og refleksionsspørgsmål på Bolig- og Socialstyrelsens hjemmeside