God rengøring kommer ikke af sig selv

Otte tips til god rengøring i daginstitutionerne

Rengøring har betydning for indeklima, hygiejne og trivsel både hos børn og personalet i daginstitutioner. En ny udgivelse giver tips til rengøringspersonalet, til lederen, til pædagogen og til forældrene.

Af Personaleweb 28/04/2015
3F,
FOA,
KL

Uanset om du er er leder, pædagog, rengøringsmedarbejder eller forælder, så spiller du en vigtig rolle for rengøringen i daginstitutionerne. I en ny udgivelse sætter FOA, 3F og KL sammen fokus på, hvad god rengøring betyder, og hvordan vi får den. Udgivelsen bygger på erfaringer og gode råd fra inteviews og inspirationsmøder i en række kommuner. Det er der kommet tips ud af, som henvender sig både til rengøringsmedarbejdere, rengøringsledere, daginstitutionsledere, pædagoger og forældre. 

Nedenfor får du et uddrag af tips fra udgivelsen God rengøring kommer ikke af sig selv. Download hele udgivelsen nederst i artiklen.

LÆS OGSÅ: Otte tips til god rengøring på ældreområdet

Tip nr. 1: Ryd op

Det lyder måske banalt, men god rengøring kræver, at rengøringspersonalet kan komme til. Ryd pænt op, pak overtræksskoene sammen og fjern legetøj og andre ting fra gulvet. 

Tip nr. 2: Tal sammen

God kommunikation kan løse problemer. Sørg for, at rengøringspersonalet, forældrene og ledelsen kan tale sammen på kryds og tværs. Kommunikationen mellem pædagogerne og rengøringspersonalet spiller også en stor rolle. Hvordan er rollefordelingen? Hvem tømmer papirkurve og blespande og hvem sørger for, at der er sæbe på toiletterne?

Tip nr. 3: Gør rengøringen til en del af hverdagen

Gør rengøringen synlig i hverdagagen, så børn og forældre møder rengøringspersonalet. Læg rengøringen i dagtimerne og gør rengøringspersonalet til en del af medarbejdergruppen. Det styrker forholdet og kommunikationen mellem rengøringspersonale og pædagoger. 

Tip nr. 4: Giv rengøringsmedarbejderne den nødvendige viden

Det er ikke altid ufarlig at gøre rent, for nogle af rengøringsmidlerne kan godt være giftige. Giv derfor rengøringsmedarbejderne viden om, hvordan rengøringsmidlerne skal håndteres.

TIp nr. 5: Skån miljøet

Det er ikke ualmindeligt, at der bliver brugt for meget rengøringsmiddel. Hvs rengøringspersonalet får kurser i, hvordan de skal dosere rengøringsmidlerne, kan det spare penge og gavne miljøet.

Tip nr. 6: Inddrag rengøringen

De kommunale rengøringsenheder har masser af erfaring og ekspertise om de fysiske begrænsinger i forhold til rengøring. Spørg dem til råds i forhold til indretningen af nye og eksisterende bygninger, og når der skal købes nyt inventar. 

Tip nr. 7: Boost det sociale med arrangementer

Rengøringsmedarbejderne arbejder ofte alene, og derfor kan man let glemme, at man er en del af en helhed. Sociale arrangementer kan skabe følelse af samhørighed og fagligt fællesskab, og det kan højne trivslen. 

Tip nr. 8: Inddrag børnene

Lad børnene deltage på deres præmisser. Sørg for at børnene møder rengøringspersonalet og ved, hvad de hedder. Børnene kan prøve at vaske gulv og tømme skraldespanden, så de ved, hvad rengøringspersonalet laver.  Det giver dem en fornemmelse for, hvorfor det er vigtigt at sætte stole op, og at papiret ikke skal ligge og flyde ved toiletterne. 

Læs mange flere tips i udgivelsen. Du kan downloade den herunder. 

Download: God rengøring kommer ikke af sig selv
Kontakt vedrørende 'God rengøring kommer ikke af sig selv'

Jan Struwe Poulsen, KL

Email: jtp@kl.dk

Nina Møller, 3F

Email: nina.moller@3f.dk

Berit Jacobsen, FOA

Email: bec016@foa.dk