Videofeedback giver større refleksion, kvalitet og trivsel i opgaveløsningen

UngEgedal handler på baggrund af trivselsmålinger og deres resultater. Arbejdspladsen er et af 13 eksempler på kommunale arbejdspladsers forskellige veje til trivsel. De er alle en del af modellen 'Veje til trivsel – fra måling til handling', der viser de forskellige faser af arbejdet med trivsel.

Af Personaleweb 14/01/2013
Forhandlingsfællesskabet,
KL

I kortlægningen af trivslen på UngEgedal og det efterfølgende arbejde med at fortolke resultaterne stod det klart, at trygheden i medarbejdergruppen var udfordret og det kollegiale sammenhold og den sociale støtte begrænset. På baggrund af kortlægningen blev en række tiltag prioriteret og handling i form af blandt andet arbejdet med videofeedback efter ICDP-metoden fulgte.

LÆS OGSÅ: Anden fase: Kortlægning

Heldagsundervisningen på UngEgedal har inden for relativt kort tid oplevet store forandringer i elevgruppen. Gruppen er udvidet til at omfatte unge med svære sociale, psykologiske og indlæringsvanskeligheder.  Medarbejdergruppen står derfor overfor nye faglige og pædagogiske udfordringer.

Det har UngEgedal gjort

Medarbejderne i heldagsundervisningen holdt en pædagogisk weekend med fokus på:

  • Hvad er god trivsel for mig, og hvad bidrager jeg selv med.
  • De ledelsesmæssige værdier og forventninger til medarbejderne.

Weekenden fungerede som en forventningsafstemning og gav et boost til det sociale og kendskabet til kollegaer.

Med den forudsætning begyndte medarbejdere og leder arbejdet med ICDP. ICDP er feedback på videoklip fra arbejdssituationer med sparring og forslag til interventioner over otte samspilstemaer.

Medarbejderne filmer undervisningen og vælger herefter selv at bringe en given situation i spil for gensidig læring i gruppen af kollegaer og leder.

En af fordelene ved at bruge video er, at man får situationerne ufiltreret, da man ikke starter med, i ord, at få situationen genfortalt. Derved bliver læringen hurtig konkret og direkte. Kollegaer og ledere giver feedback efter de otte samspilstemaer, hvor anerkendelse er i fokus. UngEgedal anvendte en ekstern konsulent for at sikre, at metoden og ikke mindst feedbacken blev grebet rigtig an.

Resultater og effekter

  • Medarbejderne begynder at turde åbne sig op og vise udsatte situationer. De oplever at udvikle faglighed på en konstruktivt og anerkendende måde, og at læringen nemt kan fastholdes i hverdagen. Medarbejderne er blevet bedre til at håndtere svære situationer og undgår en del konflikter og udad reagerende adfærd fra de unge.
  • Der er opnået en større forståelse og respekt for hinanden som kollegaer, og man kan samtidig give støtte og byde ind med gode råd.
  • Kulturen er ændret. Det er blevet nemmere at sige ting til hinanden uden at skulle bekymre sig over, om det bliver misforstået.
  • Ud fra ledelsens perspektiv har det givet markant bedre muligheder for at lede, da man får et øget kendskab til og oplever daglige dilemmaer ufilteret. Derfor kan man understøtte medarbejdernes arbejde og skabe de bedst mulige forudsætninger herfor.
  • Dialogen mellem ledelse og medarbejdere er styrket markant.

Tips og gode råd

  • Brug videofeedback og udvikling af kompetencer til at reflektere over jer selv. Metoden med videofeedback kan bruges på alle arbejdspladser, hvor man arbejder med brugere, borgere og patienter.
  • Vær bevist om, og hold fast i, hvordan feedback gives anerkendende og konstruktivt. Se efter styrker og ikke efter fejl og mangler, når I giver feedback.
  • Det kræver ikke redigeringsarbejde, da man selv ved, hvilke situationer man ønsker feedback på, og derfor kan man nemt finde frem til dem.
  • Processen skal styres og fastholdes ledelsesmæssigt.
  • Vær tydelig på, hvad, hvorfor og hvornår det skal ske.
  • Vær skarp på, hvad du efterspørger hos eksterne konsulenter og stop op, hvis det ikke passer!

Denne artikel er en del af et tema om at skabe en god trivselsproces.

Arbejdspladsen

UngEgedal er en kommunal ungdomsskole, hvor der blandt andet er heltidsundervisning for tre grupper af unge med særlige behov. Hertil er ansat otte lærer og pædagoger.

Formel

Videofeedback = mere refleksion over arbejdet, større faglighed og mere tillid til kollegaer = øget trivsel

Baggrund og trivselsprocessen

UngEgedal har særligt arbejdet med handlingsfasen i trivselsprocessen.

Kontakt

Iben Grønbæk, UngEgedal, Iben.Gronbaek@egekom.dk, 7259 9200