Gør stress synligt

Det skal være synligt for alle, at stress tages alvorligt. Sådan lyder rådet fra Roskilde Kommune, der har sendt en stafetstatue rundt på 10 institutioner for at høste erfaringer med forebyggelse af stress.

Af Personaleweb 27/05/2007
Danske Regioner,
KL,
KTO

Børnehaven, storkøkkenet, biblioteket, skolen og plejecentret - alle har de haft Roskilde Kommunes egen stafetstatue stående i en uge for at minde dem om, at nu er det deres tur til at arbejde med forebyggelse af stress og byde ind med deres erfaringer og ideer til en vejledning, som skal supplere Roskilde Kommunens nye stresspolitik.

10 institutioner har deltaget i stafetten, og de fleste steder har sat fokus på stress ved små sjove happenings, der skulle få de ansatte til at stoppe op og tænke over, hvordan de har det, hvad der stresser dem, hvad de forventer af hinanden, og hvordan der bliver skabt synlighed omkring stress.

LÆS OGSÅ: Stressforsker: Sæt 'godt nok' på dagsordenen

Og erfaringerne og ideerne står i kø for at blive prøvet af, viser en evaluering af projektet. Alle de involverede medarbejdere tog meget positivt imod at skulle arbejde med stress og snakke om, hvad de kunne gøre ved det. De oplevede det som positivt at få noget konkret viden om stress.

Positiv tænkning flytter meget

Efter projektet står det klar, at positiv tænkning og anerkendelse kan flytte meget. Samtidig viser erfaringerne, at det er vigtigt at gøre sig klart, hvad vi selv kan gøre noget ved i vores arbejde, og hvad vi ikke kan ændre. Flere arbejdspladser har også haft rigtig gode erfaringer med begrebet omsorgsperson - en kollega der er forpligtet til at holde særligt øje med kollegernes velbefindende.

Fælles for alle projekter er, at de finder det vigtigt, at medarbejdere og ledere har fået en fælles forståelse af stress, hvad det er, og hvad betyder det for vores helbred, og hvordan kan man gøre noget ved det.

LÆS OGSÅ: "Vi havde brug for en fælles forståelse af stress"

Skab et fælles billede af stress

Institutionerne peger også på, at projektet har været med til at skabe et fælles billede af, hvad der stresser i hverdagen. Ud fra det billede har hver enkelt arbejdsplads kunne lave nogle fokuspunkter, som der kan arbejdes videre med.

De understreger også, at det er vigtigt at arbejde med emnet på en jordnær måde, således at den overordnende stresspolitik bliver gjort vedkommende med eksempler fra egen hverdag.

De ti institutioner har desuden en række gode råd til andre, der skal i gang med at arbejde med stress:

  • Skab fælles grundlag for hvad stress er
  • Find sammen ud af hvad der stresser
  • Vær konkret, så man kan relatere stresspolitikken på den enkelte arbejdsplads til arbejdet
  • Lav en konkret plan for hvad vi forventer af hinanden
  • Gør det synligt at her tager vi stress alvorligt

Alle ti deltagende institutioner står nu overfor opgaven at fastholde de gode resultater. Alle er nemlig enige om, at hvis det skal forsætte med at være en succes, skal der gøres noget aktivt for at fastholde aftaler og retningslinier, så de lever i hverdagen.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327