En leder skal turde blotte sig

Den erfaring fik en institutionsleder efter at have prøvet stresspuslespillet.

Af Personaleweb 09/10/2006
Danske Regioner,
KL,
KTO

- Jeg skulle først lige finde ud af, at jeg ikke behøvede at være cool, bare fordi jeg havde en titel, fortæller Dorthe Christiansen, leder af Vejlby Skoles SFO i Århus.

I april satte hun en hel dag af til - sammen med sine medarbejdere - at snakke om stress og arbejdsmiljø. I den forbindelse prøvede hun og de seks andre ansatte i SFO'en for første gang at arbejde med stress-puslespillet (Kortlæg din stress med et puslespil), som er udviklet af arbejds- og organisationspsykolog Michael Martini Jørgensen fra Århus Kommune. Og der var klart nogle barrierer, som først skulle overvindes for Dorthe Christiansen.

- Jeg skulle lige tænke over, hvilke farver og ord, jeg skulle sætte på brikkerne. Men det handlede ligeså meget om, hvor meget jeg skulle blotte mig, fordi jeg syntes, at jeg som leder skulle have det kølige overblik. Men så tænkte jeg, at hvis jeg ikke tør lukke op for mig selv, hvordan kan jeg så forvente, at medarbejderne skal gøre det. Jeg behøvede ikke at være superwoman, siger hun.

Forståelse for hinanden

Dorthe Christiansen fortæller, at på selve dagen, hvor de arbejdede med puslespillet, kom en af hendes medarbejdere og sagde, at det var meget anderledes for hende at se Dorthe i en helt anden rolle end den sædvanlige.

- Hun sagde til mig, at jeg var blevet helt menneskelig. Og det var da fedt! Det hjalp simpelthen medarbejderne at høre, at noget af det, de synes er svært i hverdagen, også kan være svært for mig.

SFO-lederen mener, at puslespillet har været med til at sætte ord på nogle situationer og følelser, som hun ikke ville have været i stand til at få frem ved en almindelig medarbejdersamtale.

- Puslespillet er et rigtig godt og brugbart værktøj, fordi man får indsigt i hinandens arbejdsliv, og det viser hvor forskelligt, vi oplever vores hverdag. Hvis jeg 'bare' snakker med en medarbejder, bliver problemet ikke nødvendigvis almen viden. Vi skal have respekt for hinanden og hinandens styrker og svagheder, og det kommer kun frem, når man snakker om det i fællesskab, siger hun.

Røde brikker hos kvinderne

SFO´ens kvindelige medarbejdere fik udfyldt flere brikker end mændene, og kvinderne havde også flere røde brikker (stressindikatorer) end deres mandlige kolleger.
'Og jeg tør også godt påstå, at det var kvinderne der turde lukke mest op for det private. Men alle lyttede og alle fik lov til at sige noget og kommentere, og jeg hørte mine medarbejdere sige noget, som jeg ikke har hørt dem sige før, fortæller Dorthe Christiansen.

Puslespillet har for SFO'ens medarbejdere været så positiv en oplevelse, at de gentager succesen til august, og Dorthe Christiansen regner med at bruge puslespillet 3-4 gange om året.

- Jeg synes, man skal gemme sit puslespil og så tage det op efter et halvt eller helt år, og så se på hvad det er, der har ændret sig. Det kan man ikke altid selv se i dagligdagen. Pludselig kan man måske se, at man alligevel har flyttet sig. Puslespillet har helt klart været med til at skabe en stemning af, at her er det okay at sige, jeg har det skidt.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327