Ulla Bertelsen på PUF temadagen om tillid og innovation. Foto: Peter Witt

Sæt tillid og innovation på dagsordenen i MED-systemet

På fem temadage har PUF sat tillid og innovation på dagsordenen for MED-udvalg i kommuner og regioner. Kom tættere på nogle af pointerne fra temadagene.

Af Jeanette Hedegaard 24/09/2013

I dag er tillid og innovation på dagsorden. Og vi kan se af interessen for temadagene, at vi har ramt plet på noget af det, som optager jer ude i kommunerne og regionerne, indleder direktør i PUF Ulla Bertelsen, som står for temadagen.

Det er tydeligt at se, at emnet optager mange repræsentanter fra MED-udvalg i kommuner og regioner. For salen er stuvende fuld på Axelborg i København denne fredag i september. Over 300 ledere og medarbejder med en relation til et MED-udvalg er mødt op.

Vi skal samarbejde om fremtidens arbejdspladser

MED-samarbejdet har eksisteret i 16 år. I det MED-udvalget skal ledere og medarbejdere sammen skabe attraktive arbejdspladser og en god opgaveløsning, samtidig med at de fastholder et godt arbejdsmiljø og trivsel. Her spiller tillid og innovation en rolle for, hvordan fremtidens arbejdspladser kommer til at se ud.

De formelle strukturer omkring roller, møder og retningslinjer er kendte i MED. Vi er klar til at gå op på næste trin. Det er at tage fat på de strategiske udfordringer.

Ulla Bertelsen, PUF

Innovation og tillid går hånd i hånd

Tillid handler om relationer mellem mennesker på arbejdspladsen og mellem ledere og medarbejdere. Tillid kommer ikke af sig selv, men gennem vores erfaringer med hinanden, i samarbejdet og i opgaveløsning.

Innovation handler om at skabe udvikling, omstilling og effektivisering. Det handler om, at medarbejdere og ledere i kommuner og regioner skal finde nye måder at løse kerneopgaven på, hvor der stadig er fokus på trivsel og kvalitet. Det kræver også, at der er gensidig tillid på arbejdspladserne.

LÆS OGSÅ: Bog om kerneopgaven bringer innovation ned i øjenhøjde

Spørgsmålet om, hvad gør vi selv allerede?

Snakken går højlydt ved bordene, og det kniber for flere af deltagerne med at stoppe udvekslingen af erfaringer.

Undervejs bliver deltagerne bedt om at drøfte to centrale spørgsmål med hinanden:

  • Hvad gør I for at sætte tillid og innovation på dagsorden i jeres MED-udvalg?
  • Og hvad gør I for at involvere resten af arbejdspladsen i dialogen om tillid og innovation?

Men Ulla Bertelsen har lige et par pointer mere, før ordet går videre til dagens to andre oplægsholdere: Det handler om (u)enighed og kvalificerede beslutninger.

LÆS OGSÅ: Udgivelser om innovation

Uenighed har er en vigtig medspiller i innovationen

De fleste kommuner og regioner står over for højere forventninger til de offentlige serviceydelser med færre arbejdende hænder. Den opgave kræver, at ledere og medarbejdere samarbejder.

Vi har velkvalificerede og dygtige ledere, men mange er ledere for rigtig mange mennesker, og det betyder, at man som leder nemt kommer langt væk fra kerneopgaven og borgerne. Medarbejderne har omvendt en masse viden og erfaring fra arbejdet om, hvordan vi løser opgaverne og udfordringerne, siger Ulla Bertelsen og fortsætter:

Det handler ikke om, at der altid skal være enighed i MED-systemet, men at MED er med til at kvalificere de beslutninger, der bliver truffet om, hvordan vi løser kerneopgaven. Når man lytter til hinandens argumenter og holdninger, så bliver det en velbegrundet enighed eller uenighed, der ligger til grund for samarbejdet.

Og det er der, hvor opgaverne bliver løst, at man kan hente inspiration til at skabe innovation i forhold til at løse kerneopgaven i fremtiden, slår Ulla Bertelsen fast.