billedkort

Sådan kan I bruge billeder som værktøj til bedre dialog

Billeder kommer før ord og bearbejdes langt hurtigere i hjernen end andre sanseindtryk. Derfor er billeder et godt værktøj til bedre dialog med bl.a. ældre med demens og børn med autisme. Men billeder kan også bruges i eksempelvis visitationen til at nedbringe ventelisten. Læs tema her.

Af Irene Aya Schou 22/01/2018

Borgere med f.eks. demens eller børn med autisme har ofte svært ved at udtrykke sig og fortælle, hvad de har oplevet eller godt kan lide. Her kan et billede gøre, at de nemmere kan forholde sig til et spørgsmål eller en aktivitet.

Det skyldes bl.a., at billeder taler til følelserne, og at følelserne er nøglen til hukommelsen. Det skyldes også, at den del af hjernen, der bearbejder synssansen er næsten seks gange større end de dele, der tilsammen bearbejder andre sanser.

Desuden kommer billeder før ord, hvilket gør billeder eminente til at omdanne tavs viden.

Nedenfor kan du læse en række artikler, som beskriver, hvordan man kan bruge billeder f.eks. billedkort, livsplakater eller fotos af 'fiktive borgere' til at styrke kerneopgaven på plejecentret, skolen eller i visitationen.

Bedre dialog med demente og hjerneskadede borgere
billedkort

Social- og sundhedspersonale og akademikere i to sjællandske kommuner har arbejdet sammen om at bruge metoden 'Talking Mats', der består af et sæt billedkort, til at gøre dialog mellem borgere og personale nemmere på plejecentre.

LÆS: Billedkort hjælper i dialogen med demente og hjerneskadede borgere

Billeder af mad vækker appetitten hos ældre og demente

Odense Kommune har udviklet et nyt værktøj, der sætter skub i den ældres appetit, hukommelse – og fortælleglæde. Spillet består af 52 nøje udvalgte billeder. Det gælder om at kombinere de madbilleder, man selv synes, passer godt sammen. Undervejs skal deltagerne svare på spørgsmål som ”Hvad er din livret?” og ”Hvordan var bordet dækket, da du var barn?”

LÆS: Nyt spil med billeder af mad vækker appetitten hos ældre og demente

Visitation bruger billeder til at nedbringe venteliste
venteliste

Hvad sker der, når man i stedet for excel-ark over borgere, der venter på hjemmehjælp og hjælpemidler, sætter fotos af levende mennesker på væggen? Holstebro Kommune har gjort forsøget.

LÆS: Her fik ventelisten et menneskeligt ansigt

Livsplakater sparker liv i livshistorier
livsplakater

På et plejecenter i Kerteminde har de arbejdet med at sparke mere liv ind i livshistorierne. Det er sket ved at gøre livshistorier til livsplakater. Hvis borgernes livshistorier skal leve, skal de ikke udelukkende befinde sig i maven af en computer – de skal ud og hænge på de enkelte stuer, lyder det.

LÆS: Bedre demensindsats: Fynsk plejecenter sparker liv i livshistorier og faglig stolthed

Erindringsfilm skaber roligere dagligdag for demente
erindringsfilm

På Nørrevænget Plejecenter på Fyn arbejder personale og pårørende sammen om at skabe små film om de demensramtes liv. En ny app gør det muligt.

LÆS: Fynsk plejecenter vil bruge erindringsfilm til at skabe roligere dagligdag for demente

Udvikling af sociale færdigheder hos børn med autisme
autisme

På Frydenhøjskolen i Hvidovre Kommune er billedkort med personlige spørgsmål blevet en fast del af morgenrutinen for skolens K-klasser, der huser børn med autismespektrumsforstyrrelser. Lærere og pædagoger bruger spørgsmålene til at styrke børnenes sociale kompetencer.

LÆS: Sådan udvikler vi de sociale færdigheder hos børn med autisme