Arbejdssituationen kan være god eller mindre god for den medarbejder, der hjælper ældre i bad. Foto: Colourbox

Vejen til bedre arbejdsstillinger blev fundet i et byggemarked

IDÉ NR. 4: Problematiske arbejdsstillinger, våde medarbejdere og kolde borgere kan være resultatet, når ældre skal i bad i hjemmepleje og på plejecentre. En medarbejder i Odense Kommune har fundet løsningen i et byggemarked. Læs fjerde del af artikelserien, der går bag om ti gode idéer fra kampagnen Danmarks Bedste Mindste Idé.

Af Mia Dalby Larsen 11/08/2014

Et brusehoved med en tænd- og sluk-knap monteret på hovedet kan være løsningen på et irriterende hverdagsproblem for mange medarbejdere, der dagligt hjælper ældre i bad. Trange badeværelser, der ikke er egnet til toiletstole, kan nemlig gøre arbejdsstillingerne særdeles udfordrende for dem, der skal hjælpe de ældre i bad i egne hjem eller på plejecentre.

Læs også: Sådan spreder I de gode løsninger

Resultatet kan blive ømme rygge, våde medarbejdere og borgere, der bliver kolde af at blive fragtet ud og ind af badekabiner for at gøre plads til, at medarbejderne kan tænde og slukke for vandet.

- Ideen er, at de ansatte kan benytte knappen til at slukke for vandet, så de ikke skal stå og række ind over borgeren til blandingsbatteriet, siger Jan Rindahl Rhod, der er fysioterapeut og rehabiliteringsrådgiver i afdelingen Virksom Dialog i Odense Kommune

Fra selvbyg til byggemarked

En af hans opgaver er at vurdere medarbejdernes arbejdsstillinger, når en borger bliver udskrevet fra hospitalet eller bare har brug for hjemmehjælp til f.eks. at komme i bad hjemme. En anden opgave er at vurdere, hvilke hjælpemidler og ændringer i hjemmet, der er behov for hos den ældre. Og det er på disse ture, at han har set, at bad og gode arbejdsstillinger kan være et problem.

- Først tænkte jeg, at løsningen var at bygge en lukkeanordning på slangen, men så fandt jeg ud af, at der allerede findes brusehoveder med tænd- og sluk-knap i byggemarkeder, fortæller Jan Rindahl Rhod.

Hans idé er dermed en ganske lille idé, der ikke kræver store design- eller ingeniørkompetencer, men blot en afsøgning af markedet.

Læs også: Vi genbruger hinandens løsninger i stor stil

Jan Rindahl Rhod anbefaler pårørende at anskaffe et nyt brusehoved, men det er ikke et krav, og ideen er endnu ikke implementeret i kommunen. Spørgsmålet er nemlig, om man skal kunne få udleveret brusehovedet i hjemmene på samme måde, som man får andre former for hjælpemidler.

Brusehoved er også velfærdsteknologi

Jan Rindahl Rhod ser ideen i sammenhæng  med en række velfærdsteknologi-projekter, som Odense Kommune har i gang.

- Det handler jo om, hvordan vi kan udnytte teknologien og gøre arbejdet lettere, siger han og understreger, at ideen kan bruges både på institutioner, plejehjem, plejecentre, sygehuse såvel som i borgernes egne hjem.