Hvad gør man, når man vil styrke borgernes trivsel og hverdagsliv gennem brug af teknologi og samtidig gøre det sjovt at arbejde med forandringer? 10 sociale botilbud arbejder med arbejdsglæde.
Velfærdsteknologi
Hvad gør man, når man vil styrke borgernes trivsel og hverdagsliv gennem brug af teknologi? Læs, hvordan bosted i Greve Kommune arbejder med prøvehandlinger.
Hvordan bidrager velfærdsteknologi positivt til hverdagslivet for beboere? Det spørgsmål skal belyses i Fremfærd-projekt, som søger fem kommuner/botilbud, der har lyst til at eksperimentere.
I Hillerød Kommune skal medarbejdere på bosteder optage og redigere virtual reality-film. I Skanderborg Kommune skal pædagogisk personale hjælpe beboere til fysisk aktivitet på lysende træningsfliser.
På et plejecenter i Gladsaxe Kommune kører transportrobotten Trille rundt med beboernes vasketøj, så plejepersonalet ikke skal bruge tid og kræfter på bære det frem og tilbage fra vaskeriet.
Velfærdsteknologi implementerer ikke sig selv. Det ved de på Marienlund Plejecenter i Silkeborg, der igennem de sidste to år har arbejdet intenst på at få nye arbejdsgange og rutiner ind under huden. Læs om hvorfor det er så svært at vænne sig til det nye, og hvordan man kan lykkes ved at gøre medarbejdere til medskabere af ny praksis.
I Greve Kommune har de investeret i en selvkørende vaskerobot, der kan vaske gulv i de tomme idrætshaller. Læs om, hvad et stykke ny teknologi betyder for kerneopgaven, for borgerne og for medarbejderne.
Velfærdsteknologi er ikke blot en snuptagsløsning, der kan effektivisere omsorgsarbejdet. Velfærdsteknologi stiller nye krav til borgerne og giver fagprofessionelle nye roller, viser antropolog Nete Schwennesens forskning.
Vi skal udvikle medarbejderne til at blive mere konstruktivt kritiske over for ny teknologi og gå væk fra tankegangen: "Hvis teknologien ikke virker, må der være noget galt med praksis," siger antropolog, der har undersøgt, hvordan demensorienterede teknologier indgår i praksis på plejecentre.