træværksted

Mænd mødes i duften af savsmuld

IDÉ NR. 10: Et træværksted er blevet rammen for, at mandlige beboere på et plejecenter kan mødes over savsmuld, værktøj og kaffe.

Af Mie K. Bertelsen 25/11/2014

På Plejecenter Egehaven i Stevens Kommune er de mandlige plejehjemsbeboere i mindretal. Hele 31 ud af de 42 beboere er nemlig kvinder. Der er stort set kun kvinder ansat og tidligere var plejecenterets aktivitetstilbud ligeledes meget kvindepræget.  Men en god idé har gjort, at plejecenterets mænd nu kan mødes en gang om ugen i træværkstedet. Og det hele er styret af en mandlig ansat.

Ideen opstod, da en ny beboer flyttede ind.

- Selvom vores aktiviteter ikke ensidigt er målrettet kvinderne, så ønsker de mandlige beboere ikke på samme måde at deltage i for eksempel gymnastik eller håndarbejde, fortæller Annegerd Birk-Sørensen, som er teamleder på Plejecenter Egehaven.

Den nye beboer havde behov for en anden type aktivering, end Egehaven sædvandeligvis tilbød, og derfor var plejecenteret nødsaget til at finde på noget. 

Løsningen lå lige rundt om hjørnet

Det kom som lidt af et tilfælde, at et træværksted skulle være løsningen, forklarer Annegerd Birk-Sørensen. Da hun fortalte personalet om ideen, gjorde hendes nærmeste leder hende opmærksom på en tilbygning til plejecenteret.

- Lokalet stod der allerede. Jeg havde aldrig været derinde, og det blev indtil brugt som depot. Der havde ikke været andre, som synes, de kunne bruge lokalet til andet, fortæller Annegerd Birk-Sørensen.

Selvom tilbygningen er et mindre lokale med begrænset plads, så var der plads nok til at danne de fysiske rammer for plejecenterets nye træværksted.   

Et tilbud til mænd af mænd

Da idéen skulle søsættes i starten af 2014, var det meget vigtigt for plejecenteret, at det blev en mand, som stod for aktiviteten. Derfor blev en pedel, der var ansat i seniorjob, tilbudt at bemande træværkstedet.

- Det havde ikke været troværdigt for beboerne, hvis det havde været en kvinde, som var i træværkstedet. Desuden er vi kvinder hurtige til at gå ind og bestemme en masse ting, fortæller Annegerd Birk-Sørensen.

Træværkstedet har åbent en gang om ugen, hvor den mandlige pedel tager imod de mandlige beboere. Han styrer værkstedet og udfører det meste af det håndværksmæssige.

 - Beboerne er ressourcesvage mænd, og det betyder, at de fleste ikke selv er i stand til at lave noget med deres hænder. Så de mandlige beboere drikker kaffe, indsnuser duften af høvlet træ og hygger sig i hinandens selskab, fortæller Annegerd Birk-Sørensen.

Et lille projekt kan gøre en forskel

Ud af de 11 mænd på plejecenteret, så er det lykkes at fastholde interessen ved træværkstedet for cirka tre mandlige beboere. Selvom det måske ikke virker som meget, så er Annegerd Birk-Sørensen meget tilfreds.

- Det har aldrig været et kæmpe ambitiøst projekt. Selvom tre beboere ikke er prangende, så kender alle i vores branche til, at en plejehjemsbeboer oftest har et lavt funktionsniveau. Derfor er vi tilfredse med antallet af deltagere, fortæller teamlederen, der påpeger, at træværkstedet kun har bragt noget positivt med sig.

- Træværkstedet har skabt rum til at få aktiviteter op at stå for nogle af de andre beboere. Og så har vi fået øje på aktiviteter, som opfylder andre behov end dem, vi hidtil har haft fokus på, forklarer Annegerd Birk-Sørensen.

Download grønspættebogen 'Sådan evaluerer I innovation'

Center for Offentlig Innovation har lanceret en guide til alle, der skal evaluere innovative tiltag. Bogen gør en evaluering lettere og mere overkommelig. Download grønspættebogen her.