Barnets lov

Bliv klogere på Barnets lov

3 nye film giver lærere, og pædagoger mfl. inspiration til samarbejdet med kolleger på myndighedsområdet om intentionerne i Barnets lov.

Af Pernille Søndergaard 26/08/2024

Som lærer, pædagog eller leder i skoler, dagtilbud og kommunale fritidstilbud møder man indimellem børn og unge, som mistrives, og hvor en underretning til kommunen derfor må overvejes.

I den situation er det vigtigt at kende Barnets lov og de nye rammer for arbejdet med børn og unge, der har særlig behov for støtte.

Dét kan man nu blive klogere på i 3 nye film om Barnets lov fra Social- og Boligstyrelsen.

Fokus på rettigheder og samarbejde

Filmene giver lettilgængelig viden om Barnets lov og inspiration til, hvordan man som medarbejder på almenområdet kan samarbejde med kolleger på myndighedsområdet om lovens intentioner.

Der er især fokus på de rettigheder til børn og unge, der følger af Barnets lov, og hvordan man som medarbejder og leder på almenområdet kan styrke det tværfaglige samarbejde med børn- og ungerådgiverne i kommunernes myndighedsafdelinger.

Forstå Barnets lov

Film 1: Introduktion til Barnets lov

Film 2: Underretning, screening, afdækning og børnefaglig undersøgelse
Hvad sker der, når du underretter kommunen om, at du er bekymret for et barn eller en ung?

Film 3: Støttende indsatser, anbringelse og opfølgning
Hvilke indsatser kan sættes i værk for at hjælpe et barn eller en ung og familien, og hvordan kan du støtte op?

Hent de 3 fim på Social- og Boligministeriets hjemmeside

Se filmene og reflektér sammen

Hver film varer 10-12 minutter.

Social- og Boligstyrelsen anbefaler, at man sætter minimum en time af, hvor ledere og medarbejdere sammen ser filmene og umiddelbart bagefter reflekterer over, hvad man særligt skal være opmærksom på.

Der er udarbejdet 3 dialogkort, som kan bruges til refleksion og drøftelser ved fx personalemøder og evt. i dialogen mellem almenområde og myndighed.

Se film og hent dialogkort på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside