Væk med Tarzan-syndromet

På hospitalerne i den vestlige del af Region Midtjylland har de tyvstartet regionens kamp mod stress. Nu skal deres erfaringer deles med resten af regionen.

Af Personaleweb 27/05/2007
Danske Regioner,
Forhandlingsfællesskabet,
KL

Der er dage, hvor samtalerne bare ikke flyder, hvor opgaverne bliver løst utilfredsstillende og i hast, og hvor alt synes svært og uoverkommeligt. Dage der kan knække enhver med stor faglig stolthed og høje krav til sig selv - især hvis sådanne dage begynder at hobe sig op.

På den slags dage er det rart med en kollega, som kan gribe ind og forhindre de indre frustrationer i at sætte sig som stress og udbrændthed. Sådan en kollega har de på en af den medicinske afdeling på Regionshospitalet Holstebro.

Kollegial supervision

Her har afdelingsledelsen investeret i uddannelse af medarbejdere, der kan yde kollegial supervision, når det brænder på for deres kolleger. De er uddannet i metoder til at spotte kolleger, som er ved at blive presset ud over kanten, og de ved, hvordan de skal få kollegerne til at lukke op og snakke om det, der plager dem. Samtidig kan de hjælpe med at finde ud af, hvad der skal til, for at det bliver bedre.

- Mange gange skal der jo ikke mere en halv times god snak til for at løse problemet. Derfor er det her så godt. De har jo en travl hverdag på afdelingerne, og hjælpen skal fungere her og nu. Der er ikke tid til og behov for lange samtaler ved en psykolog. Det kan så godt være, at der er behov for det på langt sigt, men formålet er at lægge låg på stressen med det samme, siger Bente Fjordside, arbejdsmiljøkonsulent i Hospitalsenhed Vest i Region Midtjylland.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du din stressede kollega

De foreløbige erfaringer viser, at medarbejderne er glade for indsatsen, og at det vitterligt er en hjælp i dagligdagen.

- Tiden vil vise, om de kan holde fast supervisionen, når nyhedens interesse har lagt sig. Det tror jeg nu på, selv om sygeplejersker er en meget pligtopfyldende faggruppe, som tit skubber deres eget helbred og følelser til side for at gøre det så godt som muligt for patienterne. Derfor skal vi være meget opmærksomme på Tarzan-syndromet, fastslår Bente Fjordside.

Ikke bare fine ord

Den kollegiale supervision er blot et af de tiltag, som enheden gennem det seneste år har foretaget for at sikre medarbejdernes trivsel og forebygge stress.

En projektgruppe har arbejdet med en stresspolitik, som efter en høringsrunde fik fine ord med på vejen, men også en løftet pegefinger i form af kommentaren:

- Det er fint med en stresspolitik, men vi vil også have organisationen klædt på til handling, så det ikke bare bliver pæne ord.

Det budskab tog hospitalsenheden til sig, og i løbet af et år har alle ledere, sikkerhedsrepræsentanter og tillidsrepræsentanter - i alt cirka 300 personer - været på et todages stresskursus. Første dag handlede blandt andet om, hvad stress er, og hvordan stress opdages, mens dag to havde fokus på, hvad kan man gøre for at forebygge og afhjælpe stress.

Sideløbende har lederne fået kursus i den særlige rolle, som de indtager i forebyggelse af stress både hos sig selv og deres medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Sådan får kollegaerne gavn af dit kursus

Kurser skal dokumenteres

For at sende et kraftigt signal om, at det her er altså noget, som har topprioritet, så skal de forskellige arbejdspladser via deres budget og udviklingsaftale dokumentere, at de har sendt folk af sted på kurset.

Samtidigt har de enkelte arbejdspladser grebet fat i en række helt konkrete redskaber, som skal sætte fokus på stress og forebygge det. Blandt andet er der blevet snakket meget om, hvilke krav der er til det medarbejderne skal nå, og hvad de kan gøre, hvis der er tid til det.

- Mange af vores medarbejdere stiller jo store krav til, hvad de skal yde for patienterne. Og en snak om kan og skal sætter mange ting på plads. Derfor synes mange, at den snak virkelig gav noget, fortæller Bente Fjordside.

Medarbejderne har desuden talt om, hvilke ting de har indflydelse på i deres arbejde, hvad der har betydning i deres arbejde, og hvordan de arbejder med det, som har betydning. Også almindelig omgangstone og konflikthåndtering har været på programmet.

Alle de erfaringer, Hospitalsenhed Vest har gjort sig, vil nu blive samlet sammen og evalueret, så resten af Region Midtjylland kan lære af projektet og finde frem til de bedste metoder til at forebygge stress.

Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327