Liv til stresspolitikken

Roskilde Kommune har udarbejdet en flot stresspolitik, men sådan en er ikke meget værdi, hvis den ikke får liv på arbejdspladserne. Derfor blev ti arbejdspladser udpeget til forsøgskaniner, hvis erfaringer nu skal spredes ud til hele kommunen.

Af Personaleweb 30/01/2008
Danske Regioner,
KL,
KTO

Viden, fokus og tillid til hinanden. Det er de helt grundlæggende betingelser for, at en arbejdsplads kan arbejde med at forebygge stress. Det viser erfaringerne fra Roskilde Kommune, der har udpeget ti vidt forskellige kommunale arbejdspladser til at samle erfaringer om, hvordan man målrettet arbejder med stressforebyggelse.

Men selv om projektdeltagerne spænder lige fra børnehaver til biblioteker, og deres arbejdsmetoder er vidt forskellige, så er deres erfaringer grundlæggende ens. De er alle enige om, at det, der betyder noget, er viden og fokus, samt at man tør tage dialogen med sine kolleger.

Deltagerne oplever, at det er vigtigt at have samme udgangspunkt, således at der er en grundlæggende viden om, hvad stress er, og hvad gør den ved os. De mener også, at det er væsentligt, at hele medarbejdergruppen får en fælles erkendelse af, at der er nogle grundvilkår, som man ikke kan ændre, og som man derfor må acceptere, hvis man vil være på arbejdspladsen.

Samtidig peger projektdeltagerne på, at adfærd smitter. Derfor er det vigtigt at have fokus på det positive og have en fælles tilkendegivelse af, at det er legalt at melde fra, og enighed om, hvordan man gør det. Og endelig understreger de, at omsorg og anerkendelse mindsker stress.

LÆS OGSÅ: Stop Stress - skab trivsel i fællesskab

Ingen nyhed - men det virker

- Der er ikke med projektet opfundet noget nyt, men nogle arbejdspladser har mærket på egen krop, hvad der virker. For de involverede har det været en succesoplevelse, som de skal være med til at bringe videre i organisationen, som nu står overfor at skulle implementerer en stresspolitik på alle arbejdspladser, fortæller sikkerhedschef i Roskilde Kommune Eva Gyldvig.

Hun peger desuden på, at det er vigtigt at have en engageret tovholder på projektet, som både kan holde gang i projektet og fastholde fokus.

Som udgangspunkt for arbejdet har de enkelte arbejdspladser med succes brugt APV. Det betyder, at redskabet til at komme i gang allerede er i organisationen.

Erfaringerne fra de ti projektdeltager er nu samlet i en folder, som skal inspirere de øvrige arbejdspladser i Roskilde Kommune til at skabe en attraktiv arbejdsplads uden stress. Folderen giver en kort introduktion til, hvad stress er, og hvilke signaler kroppen udsender, når den er ramt af stress., Folderen opfordrer både til dialog på arbejdspladsen om stress og appellerer til de enkelte medarbejdere om at reagere, hvis de har symptomer på stress. Og endelig giver den gode råd til, hvordan man skaber en god arbejdsdag uden stress.

Læs Roskilde Kommunes stresspolitik
Om projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Artiklen er en del af projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab', hvor Personalepolitisk Forum har samlet viden om, erfaringer med og metoder til at opdage, forebygge og håndtere stress.

Læs også aftalerne om trivsel og sundhed for kommuner og regioner.

Kontakt vedrørende projektet 'Stop stress - skab trivsel i fællesskab'

Preben Meier Pedersen, KL, pmp@kl.dk, 3370 3819

Henrik Carlsen, KTO, hc@kto.dk, 3347 0617

Nicolaj Krogh Jensen, Danske Regioner, nkj@regioner.dk, 3529 8327